De Jelly roll: een complexe optiestrategie

Door De Jelly roll: een complexe optiestrategie

....

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

De Jelly Roll optiestrategie is een complexere handelsstrategie binnen de wereld van opties. Het maakt gebruik van synthetische aandelenposities om een bepaalde marktpositie te creëren. Dit is vooral van toepassing op professionele beleggers en marktmakers. Maar een goed begrip van de Jelly roll kan nieuwe inzichten met zich meebrengen. Het biedt de belegger een nieuw instrument in zijn beleggingsarsenaal.

Bij de Jelly Roll strategie worden twee calendar spreads met elkaar gecombineerd. Waarbij het verschil zit in het contractmaand in plaats van de uitoefenprijs zoals bij een box strategie. Een jelly roll bestaat uit vier optiebenen en is gericht op het profiteren van bepaalde marktomstandigheden, zoals veranderingen in rente.

In dit artikel bespreken we de jelly roll strategie alsook de verwante box strategie. We bespreken de toepassingen, voordelen en gevaren. Om een intuïtief inzicht te krijgen in de strategie werken we ook een praktisch voorbeeld uit. Als u op zoek bent naar een broker om opties te verhandelen, klik dan hier.

Wat is een jelly roll

De jelly roll is bedoeld om een neutrale positie te creëren, waarbij de impact van de optiegrieken op de positie minimaal is. De combinatie van de 4 benen kan op 2 manieren worden bekeken. Maar de meest begrijpbare is een combinatie van twee synthetische aandelenposities. Dat ziet er als volgt uit:

  • Long 1 Juni 50 call
  • Short 1 Juni 50 put
  • Short 1 Juli 50 call
  • Long 1 Juli 50 put

Een synthetische long- en synthetische short verwijzen naar optieposities die hetzelfde prestatieprofiel en kenmerken hebben als het kopen en aanhouden van aandelen, of het verkopen van aandelen.

Bij een synthetische long positie wordt een combinatie van een long call en een short put optie gebruikt om hetzelfde resultaat te bereiken als het kopen en aanhouden van aandelen. De long call geeft de belegger het recht om de onderliggende aandelen te kopen, terwijl de short put de verplichting creëert om de aandelen te kopen. Samen creëren deze optieposities een vergelijkbaar rendements- en risicoprofiel als het bezitten van de onderliggende aandelen. Het prestatieprofiel en kenmerken zijn dus theoretisch hetzelfde.

Jelly Rol in het TWS Handelsplatform

Daarentegen creëert een synthetische short positie een vergelijkbaar resultaat als het verkopen van aandelen. Dit wordt bereikt door een combinatie van het kopen van een put en het verkopen van een call. De put geeft de belegger het recht om de aandelen te verkopen, terwijl de short call de verplichting creëert om de aandelen te verkopen. Samen repliceren deze optieposities hetzelfde prestatieprofiel als het verkopen van aandelen.

De box strategie

Een box ontstaat wanneer een long en short synthetische positie wordt gecombineerd binnen dezelfde vervaldatum, maar met een andere uitoefenprijs. Met een box is een trader opnieuw synthetisch zowel long als short in het aandeel.

De box wordt voornamelijk toegepast voor het lenen en ontlenen van geld. Een trader kan synthetisch long zijn op $ 90 en synthetisch short op $ 100, een verschil van $ 10. Mocht de looptijd 180 dagen bedragen dan zal de tijd en rente geprijsd zijn, anders zouden rationele traders de transactie niet aangaan. Als we rekenen met een rente van 5% dan zullen de traders langs beide kanten een korting verwachten van $ 0,25 ((5% x 180/360) x $ 10).

Voor- en nadelen van de strategie Jelly roll

De jelly roll of box strategie kan worden gebruikt om te profiteren van prijsinefficiënties of arbitragemogelijkheden in de optiemarkt. Omdat de synthetische long- en short-posities elkaar in de richting compenseren, wordt het risico van marktbewegingen in de onderliggende waarde tot op zekere hoogte verminderd. Een jelly roll kan daarom aantrekkelijk zijn voor traders die een neutrale marktvisie hebben en willen profiteren van kleine prijsverschillen. Naast de interest is ook het dividend een belangrijke variabele, mocht een aandeel bij een nieuw dividend aankondigen of onverwacht verhogen dan wordt de positie verlieslatend bij een short Jelly roll en winstgevend bij een long jelly roll.

Dat brengt ons bij het nadeel dat de strategieën enorm complex zijn om praktische waarde uit te halen voor niet professionele traders. Aangezien geen winst kan gemaakt worden beweging in de onderliggende waarde moet de winst komen van een mispricing van de opties. Dat identificeren en uitvoeren vraagt enorm veel expertise en ervaring maar heeft wel waarde voor de trader om de mogelijkheden dieper te begrijpen.

Deze strategie is vooral zeer populair bij market makers. Zij bouwen posities op door te kopen en te verkopen, maar hun doel is om het risico te minimaliseren. Idealiter streven ze naar een evenwichtige positie bij de uitoefenprijs, wat betekent dat ze een gelijk aantal calls en puts hebben bij elke uitoefenprijs.

Voorbeeld jelly roll

Als voorbeeld gebruiken we Microsoft, daarvoor openen we dus 1 synthetische long positie op Microsoft en 1 synthetische long positie op een latere expiratiedatum.

  • Long 1 juli 335 call
  • Short 1 juli 335 put
Voorbeeld Jelly Rol in het TWS Handelplatform - long call en short put
  • Short 1 september 335 call
  • Long 1 september 335 put
Voorbeeld Jelly Rol in het TWS Handelplatform - short call en long put

De grieken van onze positie zijn allemaal zo goed als 0.

Een andere motivatie voor het verhandelen van een rolstrategie is gerelateerd aan rentetarieven. In het gegeven voorbeeld heeft de rolpositie een positieve rho-blootstelling in juli en een negatieve rho-blootstelling in september. Afhankelijk van de verwachtingen van een trader over toekomstige rentebewegingen, kan een positie worden geconstrueerd om te profiteren van rentekansen.

In wezen stelt het verhandelen van een jelly roll traders in staat om hun posities te optimaliseren op basis van hun rentevooruitzichten en mogelijk hun algehele winstgevendheid te verhogen door te profiteren van renteverschillen tussen optiecontracten met verschillende expiratiedata.

Conclusie

De jelly roll en de gerelateerde box zijn complexe handelsstrategieën binnen de wereld van opties. Ze maken gebruik van synthetische aandelenposities en optiecombinaties om specifieke marktposities te creëren. Deze strategieën zijn voornamelijk van toepassing op professionele beleggers en marktmakers die een diepgaand begrip hebben van de optiemarkt en de bijbehorende complexiteit.

Het begrip van de Jelly Roll kan nieuwe inzichten bieden en beleggers voorzien van waardevolle instrumenten in hun beleggingsarsenaal. Deze strategieën stellen traders in staat om te profiteren van prijsinefficiënties, arbitragemogelijkheden en renteverschillen in de optiemarkt.

FAQ

De Jelly Roll-optiestrategie is een complexe handelsstrategie waarbij twee kalenderspreads worden gecombineerd, waarbij de focus ligt op de contractmaand in plaats van de uitoefenprijs. Het omvat het creëren van synthetische aandelenposities om te profiteren van specifieke marktomstandigheden, zoals veranderingen in rentetarieven.

De Jelly Roll-strategie wordt voornamelijk gebruikt door professionele beleggers en marktmakers die een diepgaand begrip hebben van de optiemarkt en de bijbehorende complexiteiten. Het biedt een instrument voor handelaren met een neutrale marktvisie om te profiteren van kleine prijsverschillen en mogelijke prijsinefficiënties.

De Jelly Roll-strategie kan worden gemotiveerd door rentetarieven. Door posities te construeren met optiecontracten met verschillende vervaldatums, kunnen handelaren hun posities optimaliseren op basis van hun verwachtingen ten aanzien van rentetarieven en mogelijk de algehele winstgevendheid vergroten door gebruik te maken van renteverschillen.

Handelen in opties via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om in opties te handelen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Alles over opties

Leer alles over opties

Wilt u meer weten over de werking van opties en de mogelijke risico’s? Ontvang vrijblijvend ons eBook over opties.

"*" geeft vereiste velden aan

*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leer alles over opties

Wilt u meer weten over de werking van opties en de mogelijke risico’s? Ontvang vrijblijvend ons eBook over opties.

"*" geeft vereiste velden aan

*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.