Gamma scalping: een actieve optiestrategie

Door Jef Dhondt
Artikel laten voorlezen

Estimated reading time: 7 minutes

Gamma scalping | Optiestrategie
Gamma scalping is een geavanceerde en vooral actieve optiestrategie die wordt toegepast door ervaren traders en market makers. De werking ervan en de praktische implicaties kunnen zowel beginnende als geavanceerde traders helpen beter de markt en opties te begrijpen.

In dit artikel bespreken we het theoretische concept rond gamma scalping en werken we vervolgens een voorbeeld uit. Als u op zoek bent naar een broker om opties te verhandelen, klik dan hier.

DEFINITIE
WAT is gamma scalping?

De basis van gamma scalping ligt in de prijsbewegingen bij delta-neutrale strategieën. Wanneer een trader delta neutraal wil blijven, betekent dit dat hij een netto delta van 0 wil bereiken en behouden. Echter, naarmate de koers verandert, zal de delta toch veranderen als gevolg van de blootstelling aan gamma. Gamma scalping biedt hierbij een oplossing. Het stelt traders in staat om winst te halen uit de volatiliteit, in plaats van afhankelijk te zijn van de richting van de koersbeweging.

Wat zijn gamma en delta

Eerst een korte opfrissing van de optiegrieken gamma en delta. Gamma verwijst naar de mate van verandering van de delta van een optie in reactie op prijsveranderingen van de onderliggende waarde. Delta meet op zijn beurt de verandering in de optieprijs in verhouding tot de verandering van de onderliggende waarde. Door de gamma-waarde te begrijpen en te beheren, kunnen handelaren profiteren van kleine prijsbewegingen en mogelijke winst maken. Een volledige uiteenzetting van de grieken vindt u hier.

Delta neutraal handelen

Delta neutraal handelen, in relatie tot gamma scalping, verwijst naar het in evenwicht brengen van de positieve en negatieve delta’s van optieposities om een neutrale positie te creëren. Dit betekent dat de totale delta van de positie, dicht bij nul wordt gehouden, waardoor de gevoeligheid voor prijsveranderingen van de onderliggende waarde wordt verminderd of zelfs geëlimineerd. Door delta neutraal te handelen, kan een handelaar zich richten op het profiteren van de veranderingen in de gamma-waarde en de volatiliteit van opties zonder te veel blootstelling aan de richting van de onderliggende waarde.

Een voorbeeld van een delta neutrale positie is:

  • Kopen van 10 calls op Apple at the money (ATM)

Daarmee bekomen we een totale delta van 5. Aangenomen dat de ATM call van Apple een delta van 0.5 heeft.

  • Vervolgens verkopen we 5 aandelen Apple

Dat geeft ons ook een negatieve delta van 5. De 2 benen van de positie heffen elkaar dus delta-gewijs op.

Gamma scalping theorie

Gedurende de dag fluctueren aandelenkoersen sterk. Een delta-neutrale positie, zoals in het voorbeeld hierboven, blijft niet langer delta-neutraal vanwege de invloed van gamma. Hierdoor is de term “delta-neutraal” niet helemaal nauwkeurig.

Gamma trading is een belangrijk aspect van delta-neutraal handelen. Handelaren met een long gamma-positie zien hun positieve delta toenemen bij stijgende aandelenkoersen en hun negatieve delta toenemen bij dalende aandelenkoersen. Wanneer de onderliggende waarde stijgt, leidt dit tot grotere positieve delta’s en toenemende winsten. Maar als de aandelenkoers begint te dalen, kunnen de winsten even snel verdwijnen als ze zijn opgebouwd.

Om winsten vast te leggen, kunnen handelaren hun positie aanpassen naar delta-neutraal door short te gaan in aandelen om de long delta’s af te dekken. Als de aandelenkoers daarna daalt, worden de verliezen beperkt door de shortpositie in aandelen. In feite wordt de delta negatief naarmate de aandelenkoers daalt, wat kan leiden tot groeiende winsten. Om winsten opnieuw vast te leggen, kopen handelaren aandelen om de short delta’s af te dekken en weer delta-neutraal te worden.

Kortom, wanneer de onderliggende waarde stijgt, kan de handelaar extra shortposities in aandelen aannemen om de delta weer op nul te brengen. Bij een daling van de onderliggende waarde kan de handelaar aandelen kopen om de delta weer in balans te brengen.

Het resultaat is dat handelaren aandelen ‘scalperen’. Positieve gamma zorgt ervoor dat delta-neutrale handelaren aandelen verkopen bij stijgende prijzen en aandelen kopen bij dalende prijzen. Dit leidt tot werkelijke en gerealiseerde winsten. Theta vertegenwoordigt de dagelijkse kosten van het uitvoeren van deze gamma-scalping strategie.

Praktijkvoorbeeld

Stel we hebben een delta neutrale positie op Intel, hiervoor zijn we long 10 calls voor een strike van $ 50 en short 500 aandelen aan $ 50. Deze positie levert ons de volgende fictieve grieken op:

Dag 1:

  • Delta: 0
  • Gamma: 1,50
  • Theta: 0,50

Voor het gemak laten we de andere grieken buiten beschouwing en verwaarlozen we transactiekosten. In het eerste uur van dag 1 stijgt de koers van $50 naar $53. Hierdoor is onze positie niet langer delta-neutraal, maar heeft een delta van 4,5. Met andere woorden, het is alsof we long zijn op 450 aandelen (gamma vermenigvuldigd met de prijsverandering).

Als reactie hierop verkoopt de handelaar 450 aandelen om de delta weer op 0 te brengen.

Even later komt er slecht nieuws over Intel en daalt de koers weer naar $50, waardoor de handelaar nu een short delta van 4,5 heeft vanwege de verkochte aandelen. Vervolgens zal de handelaar dus 450 aandelen verkopen. Aan het einde van de handelsdag heeft de handelaar dan het volgende bereikt:

  • Verkocht 450 aandelen aan $ 53
  • Kocht 450 aandelen aan $ 50

Het verschil van $ 3 per aandeel maal 450 aandelen resulteert in een winst van $ 1350. Maar dit moet nog verminderd worden met de theta-waarde van $ 50. Dus de handelaar behaalt een winst van $ 1300.

De volgende dag is echter een minder volatiele dag. De koers van het aandeel beweegt van $ 50 naar $ 49,8, wat resulteert in een negatieve delta van 0,3. De handelaar kan dan 30 aandelen kopen om de positie opnieuw te neutraliseren. Opnieuw eindigt Intel op $ 50 en verkoopt de handelaar de 30 aandelen. De winst bedraagt dan $ 6 min de theta-waarde van $ 50, wat neerkomt op een verlies van $ 44.

De winstgevendheid hangt dus sterk af van de volatiliteit en de theta-waarde. De kunst ligt in het identificeren van de punten waar de grootste prijsbeweging plaatsvindt zonder veel kansen te missen. Idealiter wil de handelaar dus op het laagste punt van de dag kopen en op het hoogste punt verkopen. Er zijn veel manieren om deze prijspunten te bepalen zoals technische analyse of op basis van statistiek, er is echter geen manier die superieur blijkt te zijn.

Zelfs als het aandeel blijft stijgen, kan de handelaar winst maken uit de veranderingen in delta vast te leggen. Bijvoorbeeld, als het aandeel met $ 1 stijgt, kan de handelaar 150 aandelen verkopen en een winst van $ 75 behalen zonder ze dezelfde dag terug te kopen (zonder theta).

Conclusie

Gamma scalping is een geavanceerde en actieve optiestrategie die wordt toegepast door ervaren traders. Het begrip gamma scalping komt voort uit prijsbewegingen bij delta-neutrale strategieën. Het doel is om winst te behalen uit volatiliteit, ongeacht de richting van de markt.

De strategie van gamma scalping houdt in dat traders hun delta-neutrale positie aanpassen door aandelen te kopen of verkopen op basis van veranderingen in de onderliggende waarde. Positieve gamma zorgt ervoor dat handelaren aandelen verkopen bij stijgende prijzen en aandelen kopen bij dalende prijzen. Hierdoor kunnen ze winst maken op de veranderingen in de gamma-waarde.

De winstgevendheid van gamma scalping hangt sterk af van de volatiliteit en de theta-waarde, die de dagelijkse kosten van de strategie vertegenwoordigt. Het is belangrijk om de juiste prijspunten te identificeren om winst te maximaliseren en kansen niet te missen. Al met al biedt gamma scalping een manier voor traders om te profiteren van volatiliteit en winst te maken, ongeacht de richting van de markt. Het vereist echter zorgvuldige timing, monitoring van de grieken en beheer van kosten om succesvol te zijn in deze strategie.

Handelen in opties via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om in opties te handelen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties