Diagonal spreads spelen in op een verschil in de uitoefeningsdatum en strikeprijs. De diagonale spread combineert dus eigenlijk de eerder besproken calendar spread met een vertical spread. Omdat zowel de datum als strikeprijs kan worden gewijzigd, zijn er heel veel verschillende diagonal spreads mogelijk. In dit artikel ga ik in op de verschillende opties en leg ik diagonal spread uit.

 

Wat is een diagonal spread?

Een diagonal spread wordt in het Nederlands ook wel een diagonale spread genoemd. In de derivatenhandel doelt een diagonal spread op een combinatie van een vertical spread en calendar spread. Een diagonale spread kan net als een verticale spread zowel toegepast worden op put- als call opties. Wanneer een diagonal spread met put opties wordt gebruikt, speelt een handelaar in op een daling, terwijl met een diagonal call spread ingespeeld wordt op een stijging. De payoff van de vertical call spread ziet er als volgt uit:

Vertical Call Spread voorbeeld | optiestrategieën

Bovenop de vertical spread wordt door middel van verschillende uitoefeningsdatums ook tegelijkertijd een calendar spread ingebouwd. Deze calendar spread geeft de combinatie een positieve theta. Calendar spreads spelen in op een geringe stijging en kunnen getroffen worden door een stevige verschuiving van de koers. Hier vindt u meer informatie over de calendar spread. De payoff van de calendar spread ziet er als volgt uit:

Calendar Spread | optiestrategieën

De diagonal spread maximaliseert de winst bij een geringe beweging. Dit komt doordat de calendar spread profiteert van een beweging binnen een bepaalde bandbreedte. De vertical spread speelt juist in op een daling of stijging. Of de calendar spread of vertical spread belangrijker is, hangt af van de constructie. Wordt het verschil in de uitoefendatum groter, dan neemt het belang van de calendar spread toe. Is het verschil in strikeprijs groter, dan gaat de payoff er steeds meer uitzien als een vertical spread. De combinatie van een vertical call spread en een calendar spread vormt dus een diagonal spread. De payoff van de diagonale spread ziet er als volgt uit:

Diagonal spread voorbeeld

Diagonal spread: voor- en nadelen

Met de diagonal spread kunt u heel precies uw risico’s uitkiezen. Door te variëren in de expiratiedatums en de uitoefenprijs kunt u bepalen of de nadruk meer op een vertical spread of juist op de agenda spread moet komen te liggen. De inleg bij de diagonal spread is doorgaans beperkt en het risico is ook redelijk goed afgedekt. Daarnaast verdient u dankzij de calendar spread ook wanneer de koers van het aandeel niet beweegt.

Nadelen zijn er echter ook. De constructie wordt namelijk negatief beïnvloed door snelle veranderingen van de koers. Het is zelfs mogelijk dat de koers uw koersdoel overschiet en u daardoor een deel van de winst of zelfs de gehele winst verliest. Als laatste kunnen de vele mogelijkheden van de diagonal spread ook zorgen voor fouten bij de uitvoering. Check dan ook altijd goed of u de juiste opties koopt en wat de payoff is. In het LYNX Handelsplatform is er bovendien een optie trader die het mogelijk maakt om diagonal spreads of andere optiecombinaties in één keer in te leggen. Zeker wanneer u niet bekend bent met opties is het waarschijnlijk verstandig een soortgelijke tool te gebruiken of eerst te starten met losse vertical spreads of calendar spreads.

Voordelen diagonal spread:

  • Beperkte inleg
  • Winst bij weinig beweging of beweging richting positie
  • Beperkt verlies

Nadelen diagonal spread:

  • Gevoelig voor sterke bewegingen in beide richtingen
  • Veel variabelen hebben invloed op de constructie

Risico’s diagonal spreads

Een extra risico bij diagonal spreads is dat de koersen te hard oplopen. In dat geval zit u directioneel goed, maar maakt u nog steeds verlies. Dit is met name het geval wanneer de calendar spread een grote invloed heeft op de uiteindelijke waarde en het verschil tussen de twee stikeprijzen relatief klein is. In dit geval moet de de kortlopende optie terug worden gekocht en is de winst van de vertical spread niet voldoende om dit verlies op te vangen.

Omgekeerde diagonal spread

Minder gebruikt, maar ook mogelijk met opties, is het aangaan van een omgekeerde diagonal spread. In dit geval speel je juist in op een korte snelle beweging op de korte termijn. Hierdoor daalt als het goed is de waarde van de langer lopende optie. Deze omgekeerde constructie wordt echter gecompliceerd door het feit dat door meer beweging de waarde van de nog langer lopende optie toeneemt.

Voorbeeld diagonal spread

Met een diagonal spread combineert u de eigenschappen van een vertical spread met die van een calendar spread. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk een call spread met een positieve theta te construeren. U kunt de diagonal spread op veel verschillende manieren insteken.

In het voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:
– Koop: calloptie met strikeprijs € 40 en expiratie juni
– Verkoop: calloptie met strikeprijs € 39 en expiratie april

Diagonal spread voorbeeld

De opties hebben zowel een verschillende expiratiedatum als strikeprijs. Deze combinatie kost door het verkopen van een optie met een lagere expiratiedatum weinig, maar heeft als risico dat je meer kan verliezen als de koers hard oploopt. Tegen een daling ben je door de lagere investering echter wel veel beter beschermd.

Meer weten over opties? Via het LYNX Kennisportaal kunt u alles lezen over de werking van opties en de populairste optiestrategieën.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Diagonal spreads handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties of futures zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod.

De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie of future, maakt LYNX dé broker die beleggen serieus neemt.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart