Ik begrijp dat u na het lezen van “Opties uitleg deel 1: wat zijn opties? En hoe werken opties precies?” enthousiast bent geworden over beleggen in opties.

De afwikkeling van opties

Bent u er al helemaal klaar voor?

Bijna, maar voordat u kunt beginnen is het ontzettend belangrijk om meer te weten over de afwikkeling van opties. Gelukkig wordt dat onderwerp in dit artikel volledig behandeld.

 

Amerikaanse opties handelen via LYNX

 

Amerikaanse of Europese stijl handelen in opties

Op de financiële markten worden verschillende opties verhandeld. De meest gangbare optietypes zijn van Amerikaanse stijl of Europese stijl. Tussen deze twee types zit één heel belangrijk verschil, namelijk de wijze van de optieafwikkeling. Bij Amerikaanse stijl opties vindt fysieke levering plaats. Dit betekent dat de onderliggende waarde in aandelen wordt geleverd op expiratiedatum.

Bij Europese stijl opties vindt geen fysieke levering plaats, maar cash settlement, de waarde van de optie wordt cash afgerekend op expiratiedatum. Bij Amerikaanse stijl opties is het mogelijk om over te gaan tot early exercise.

Wat houdt dit in?

De houder van de call- of putoptie kan op ieder moment zijn recht uitoefenen (dus al vóór de expiratiedatum) en daarmee voortijdig de aandelen opvragen of overgaan tot levering.

Alle aandelenopties die genoteerd zijn aan de Amsterdamse beurs zijn Amerikaanse stijl opties, waardoor op expiratiedatum levering kan plaatsvinden van de onderliggende waarde. De indexopties op de AEX zijn wel van Europese stijl.

Beleggingsspecialist Tycho Schaaf schreef eerder het artikel “Waarom ik Amerikaanse opties verkies boven Europese opties”

Excercise & assignment

De twee relevante termen die verband houden met de afwikkeling van opties zijn exercise en assignment. Het uitoefenen van een optie wordt exercise genoemd, waarbij de levering van de aandelen plaats vindt tegen de uitoefenprijs.

De optiebelegger betaalt per aandeel de uitoefenprijs aan de tegenpartij die de aandelen levert. Deze tegenpartij, de schrijver van de optie, ontvangt dan een assignment en levert de aandelen aan de uitoefenaar. Dit proces gebeurt random. Het is dus niet zo dat de partij waarmee u in eerste instantie de transactie bent aangegaan, ook de partij is die aan u levert.

Open interest bij het handelen in opties

In tegenstelling tot aandelen, waarvan het aantal uitstaande aandelen in principe vaststaat, bestaat bij opties geen maximum aan uitstaande optiecontracten voor een onderliggende waarde. De hoeveelheid optiecontracten hangt af van de vraag uit de markt.

Koopt een belegger bijvoorbeeld een calloptie, dan neemt het aantal uitstaande callopties van de betreffende optieserie toe. Het totaal aantal uitstaande optiecontracten per optieserie wordt de open interest genoemd. Na het openen van een nieuwe optiepositie neemt de open interest dus toe met het aantal gekochte opties.

Moneyness

De term moneyness verwijst naar de verhouding van de uitoefenprijs van de optie tot de koers van de onderliggende waarde.

Een uitleg:

Wanneer de uitoefenprijs van een calloptie onder de huidige koers van de onderliggende waarde ligt, dan is de optie in-the-money. Bij een putoptie is de optie in-the-money indien de uitoefenprijs boven de huidige koers ligt. De premie van in-the-money opties is opgebouwd uit intrinsieke waarde en een stukje verwachtingswaarde.

Een optie waarvan de uitoefenprijs gelijk is aan de koers van de onderliggende waarde is at-the-money. Bij een at-the-money optie heeft de premie geen intrinsieke waarde en is deze volledig opgebouwd uit verwachtingswaarde. Bij een calloptie waarvan de uitoefenprijs boven de huidige koers ligt, is sprake van een out-of-the-money optie. Een putoptie is out-of-the-money indien de uitoefenprijs onder de huidige koers ligt. Ook de premie van out-of-the-money opties is volledig opgebouwd uit verwachtingswaarde.

 Soort   In-the-money  At-the-money  Out-the-money
 CALL   Koers > uitoefenprijs  Koers = uitoefenprijs  Koers < uitoefenprijs
 PUT   Koers < uitoefenprijs  Koers = uitoefenprijs  Koers > uitoefenprijs

moneyness opties - handelen in opties

 

Opties kopen en schrijven via LYNX?

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

 
De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.