Collar optiestrategie
De collar is een optiestrategie die bestaat uit een covered call en een protective put. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Een collar kan zowel gebruikt worden door beginners als gevorderden.

Wie nog niet vertrouwd is met opties, kan het artikel met alle basisprincipes eerst doornemen. Vervolgens zal u zonder problemen alles begrijpen uit het artikel over de collar.

De onderwerpen die worden besproken over de collar:

 • Collar: covered call + protective put
 • Voorbeeld collar
 • Zero-cost collar
 • De voor- en nadelen van de optiestrategie collar

Collar optiestrategie

Collar: covered call + protective put

Een collar is de combinatie van een coverend call en een long put optie. Of nog anders verwoord: longpositie in aandelen, long put optie en een short call optie. Bij een collar wordt gebruik gemaakt van out-of-the money opties met dezelfde expiratiedatum. Er wordt een put optie gekocht en daarnaast wordt een call optie verkocht. Deze opties kan u in portefeuille nemen tijdens het aankopen van de onderliggende aandelen of erna. Voor elke 100 aandelen wordt een één call optie verkocht en één put optie gekocht.

Het doel van een collar is altijd om een bepaalde vorm van bescherming te hebben. Het wordt niet gebruikt om plots een hoog rendement te realiseren. Deze strategie kan bijvoorbeeld rond de earnings van een bedrijf gebruikt worden wanneer de toekomst wat onzeker is, maar wanneer de belegger toch nog neutraal tot mild optimistisch is.

Een collar wordt doorgaans gebruikt door beleggers die een grote aandelenpositie hebben en die vaak al wat in de winst staat. Het doel is om het opwaarts potentieel niet helemaal te verliezen en de positie niet af te sluiten. Daarentegen worden de puts gekocht die u kan beschouwen als een maximaal verlies. Indien u de aandelen al een tijdje in portefeuille heeft, kan u de strike van de put ook boven het break-even punt leggen om zo zeker geen verlies meer te maken op de aandelenpositie.

Uitwerking optiestrategie collar

Een standaard collar bestaat uit drie elementen.

 • Long aandelen
 • Long out-of-the money put
 • Short out-of-the money call

In  onderstaand voorbeeld ziet u de payoff grafiek van een collar bestaande uit:

 • 100 aandelen Telenet
 • Long put optie met strike 46
 • Short call optie met strike 54

Collar opties

payoff collar optiestrategie

In dit voorbeeld hebben we 100 aandelen Telenet gekocht aan een gemiddelde koers van € 45. Voor de optiecombinatie (short call en long put) hebben we € 0,53 per aandeel betaald. Wat neerkomt op € 53 in totaliteit.

Maximale winst= short call strike – gemiddelde prijs onderliggende waarde + netto premie

Maximaal verlies = gemiddelde prijs onderliggende waarde – long put strike – netto premie

Er kunnen zich drie mogelijke scenario’s voordoen. Elk scenario bekijken we van naderbij.

Scenario 1: Telenet boven de call strike

Het eerste scenario is wanneer Telenet op expiratiedatum van de call optie boven de strikeprijs sluit. In de collar op Telenet in dit voorbeeld, komen we uit bij scenario 1 wanneer de koers aandeel Telenet op 19 juli sluit boven 54. Dit zou tot gevolg hebben dat de 100 aandelen Telenet verkocht worden aan 54.

Resultaat: 54 (strike call) – 45 (gemiddelde aankoopprijs) – 0.53 = + 8.47/aandeel.

Scenario 2: Telenet onder de put strike

In het  tweede scenario is de prijs van het aandeel Telenet op eindevervaldag onder de 46 geëindigd. Nu hebben we de mogelijkheid om de putopties uit te voeren aan 46.

Resultaat: 46 (strike put) – 45 (gemiddelde aankoopprijs) – 0.53 = + 0.47/aandeel

Wanneer u de aandelen niet wil verkopen, is het ook mogelijk om de putoptie terug te kopen.

Scenario 3: Telenet eindigt tussen call – en put strike

In het derde scenario eindigen beide opties out-of-the money. M.a.w. ze zijn waardeloos op eindvervaldag. U behoudt de aandelen in portefeuille en de opties zullen verdwijnen.

Resultaat = prijs Telenet op eindvervaldag – 45 (gemiddelde prijs) – 0.53

Zero-cost collar

Een zero-cost collar is een collar waarbij de ontvangen optiepremie van de calls, genoeg is om de optiepremie voor de puts te financieren. In normale marktomstandigheden zal de volatility skew ervoor zorgen dat u te maken krijgt met een asymmetrische payoff. Dit wil zeggen dat de strikeprijs van de calloptie dichter tegen de huidige prijs zal liggen dan de putoptie. Althans indien u wenst dat de callpremie de volledige putpremie financiert.

De voor- en nadelen van de optiestrategie collar

optiestrategie collar

Voordelen

 • Maximale winst en verlies staat op voorhand vast.
 • Eenvoudig en niet complex.

Nadelen

 • Door de volatility skew moet u doorgaans betalen voor een collar.
 • Wanneer u de strikes zo kiest dat u niet betaalt voor de collar ontstaat er meestal een asymmetrische risk:reward.

Andere optiestrategieën

Opties zijn instrumenten die het mogelijk maakt om extra rendement te halen en om bepaalde posities te beschermen. Optiestrategieën kunnen bijgevolg ook speculatief zijn. Het is belangrijk om een goed overzicht te houden welke strategieën er beschikbaar zijn. Daarom vindt u op het kennisportaal van LYNX een overzicht van de meest courante optiestrategieën samen met de kenmerken, voordelen en nadelen.

Opties kopen of verkopen bij LYNX

Bij LYNX kunt u razendsnel en voordelig opties handelen op het professionele handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle opties wereldwijd.

Beleggen met opties


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.