De maand maart was zeer volatiel vanwege de coronacrisis.

De grote bewegingen hebben voor een aantale ongekende situaties gezorgd op de financiële markten.

In een volatiele markt wilt u te allen tijde kunnen vertrouwen op uw broker. Een betrouwbaar handelsplatform en aantrekkelijke voorwaarden zijn daarbij van belang.

De onderwerpen die in dit artikel besproken worden:

  • Volatiele markt
  • Risico’s van opties (out-of-the money opties)
  • Aangepaste handelsvoorwaarden
  • Handelen in opties via LYNX

Aangepaste handelsvoorwaarden bij het schrijven van opties

Vanwege de recente volatiliteit hebben enkele brokers hun handelsvoorwaarden aangepast. Zo kunt u bij één bekende Nederlandse broker sinds kort niet meer handelen in alle opties die beschikbaar zijn. Deze broker heeft het namelijk onmogelijk gemaakt om nog opties te schrijven met een resterende looptijd van meer dan 2 jaar. Ook mag u als klant van deze broker geen opties meer schrijven die meer dan 50% in-the-money of out-of-the-money zijn.

Deze nieuwe voorwaarden beperken uiteraard de bewegingsvrijheid van u als belegger. 

Hoe zit dat bij LYNX?

LYNX biedt nog wel opties aan in alle beschikbare looptijden. Ook blijft het mogelijk om opties schrijven die meer dan 50% in-the-money of out-of-the-money zijn. U kunt dus handelen in Amerikaanse aandelenopties en indexopties zonder enige beperking.

Risico’s van opties

Het handelen in opties kent uiteraard wel risico’s. De financiële instrumenten bevatten risico’s die kunnen resulteren in verlies, waardoor deze instrumenten en/of strategie niet voor iedere belegger geschikt is. Daarbij geldt dat de waarde van de beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw totale verlies kan aanzienlijk hoger zijn dan uw totale inleg.

Let goed op risico’s van out-of-the money opties

Een call optie is out-of-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger ligt dan de koers van de onderliggende waarde. Een put optie is out-of-the-money als de uitoefenprijs lager ligt dan de koers van de onderliggende waarde. Out-of-the money opties zijn opties zonder intrinsieke waarde en hebben daardoor sowieso al een speculatiever karakter. De premie van een out-of-the-money optie bestaat dus alleen uit tijd- en verwachtingswaarde.

Het ongedekt schrijven van put opties kan flinke verliezen opleveren. Het verlies is overigens wel gelimiteerd, want het aandeel kan maximaal dalen tot $ 0. Bij het ongedekt schrijvan van call opties zijn de risico’s nog groter. In theorie zijn de mogelijke verliezen daarbij zelfs ongelimiteerd.

Illiquide markten

Liquiditeit is altijd belangrijk. Het liquiditeitsrisico is het risico dat uw beleggingen niet of nauwelijks verhandeld kunnen worden op de beurs. Uw beleggingen zijn dan niet ‘liquide’. Hierdoor kunt u uw beleggingen (tijdelijk) niet verkopen. U kunt dus niet vrij over uw inleg beschikken of u krijgt een slechtere prijs voor uw beleggingen wanneer u deze verkoopt.

Bij het handelen in bepaalde optiereeksen kan het dus voorkomen dat deze niet erg liquide zijn. Tijdens volatiele markten bijvoorbeeld. U dient hier dus rekening mee te houden tijdens het handelen van out-of-the money opties & opties met verre looptijden. U kunt de volumes overigens altijd bekijken in het LYNX Handelsplatform.

Wat maakt LYNX nog meer de broker bij uitstek voor opties?

Laagste optietarieven

Transactiekosten kunnen een grote hap nemen uit uw uiteindelijke rendement. LYNX biedt u daarom de laagste tarieven voor transacties in onder andere opties. Een aandelenoptie op Euronext Amsterdam kost u slechts €0,79 & en voor een AEX indexoptie betaalt u slechts €0,99.

Amerikaanse & Europese opties

In totaal zijn er ruim 3.000 verschillende Amerikaanse aandelen beschikbaar waar u opties op kunt handelen. Daarbij biedt LYNX ook opties aan op de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq.

Stabiel en betrouwbaar handelsplatform

De extreme volatiliteit in maart zorgde er ook voor dat een aantal brokers regelmatig te kampen hadden met storingen. Via LYNX zijn er geen storingen op het Handelsplatform geweest sinds 2014. Deze storingen hebben we eerder al eens behandeld in het artikel: Hoeveel storingen heeft uw broker?

Volumekortingen voor actieve handelaren

Handelt u meer dan 500 optie- of futurecontracten per maand? Of doet u meer dan 100 aandelentransacties per maand? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij samen kunnen kijken naar de mogelijkheden tot het aanbieden van speciale tarieven. U kunt ons bereiken via 020 261 95 11 | relatiebeheer@lynx.nl

LYNX Optietrader

Het handelen van opties kan bij sommige brokers omslachtig zijn. Via het TWS Handelsplatform handelt u met één simpele muisklik eenvoudig in Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. De afbeelding hieronder toont bijvoorbeeld alle opties van Royal Dutch Shell met de expiratiedatum 18 september 2020. Via de tabs wisselt u eenvoudig tussen de verschillende data.

Opties handelen

LYNX Combotrader

Beleggers spelen met opties graag in op de beweging van de onderliggende waarde, niet op een toe- of afname van bijvoorbeeld de volatiliteit van opties. Het opzetten van verschillende optiestrategieën is hier ideaal voor. Door opties te combineren krijgt de optiebelegger de mogelijkheid om zijn verwachting om te zetten in een concrete handelsstrategie met beperkte risico tegenover de optiegrieken.

Het inleggen van optiecombinaties blijkt bij veel brokers vaak lastig. U dient de opties los van elkaar te kopen, waardoor u snel fouten kunt maken of tegen ongunstigere prijzen loopt te handelen. Om dit probleem te voorkomen kunt u via LYNX gebruik maken van de Combotrader. Indien u gebruik maakt van de ComboTrader kunt u snel en eenvoudig optiecombinaties aanmaken en handelen. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een butterfly combinatie laten creëren door het systeem en deze vervolgens in één keer naar de beurs versturen.

U hoeft dus niet langer te wachten totdat uw order poot voor poot wordt uitgevoerd. Zodra uw order wordt uitgevoerd, heeft u de zekerheid dat te allen tijde de gehele combinatie wordt ingenomen. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig Straddles, Strangles en Butterflies inleggen.

Opties handelen

Extra voordelen

Er zijn nog een aantal belangrijke aspecten die voor optie-handelaren belangrijk zijn. Zo worden in-the-money opties bij sommige brokers niet automatisch uitgevoerd. Indien u zelf geen actie onderneemt, verliest u de waarde inclusief de winst. Via LYNX wordt iedere optie die in-the-money eindigt automatisch uitgeoefend zonder dat hier extra kosten voor in rekening worden gebracht. Zo bent u er altijd zeker van, dat u de volledige waarde ontvangt waar u recht op heeft. Bovendien hoeft u nooit een deel van de opbrengst af te staan aan LYNX indien uw opties in the money expireren.

Een ander voordeel is dat u via LYNX geen Excercise (uitoefen) kosten voor Europese aandelenopties betaalt. In tegenstelling tot andere brokers betaalt u via LYNX bovendien geen kosten voor het constateren van een tekort (margin-call) en kunt u gratis telefonische orders inleggen.

Kortom, geen andere broker heeft zoveel handelsmogelijkheden met opties als LYNX.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.