Met opties inspelen op kwartaalcijfers
Met opties profiteren van kwartaalcijfers?

Het is de periode van het jaar waarbij Amerikaanse en Europese bedrijven met de cijfers komen. Ook wel earning season genoemd.

Dit is een interessante periode voor optiebeleggers doordat er kan geprofiteerd worden van de hoge implied volatility. In dit artikel bespreken we een zeer eenvoudige maar effectieve strategie. Niet enkel de uitwerking van de optiestrategie, ook het idee erachter komt aan bod. U kan wel degelijk met opties inspelen op kwartaalcijfers.

De onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Opties tijdens het cijferseizoen.
  • Optiestrategie strangle: inspelen op kwartaalcijfers met een strangle.
  • Hoe zit het in de praktijk.

Met opties inspelen op kwartaalcijfers

Met opties inspelen op kwartaalcijfers

Wanneer komen de bedrijven met cijfers? Op de overzichtspagina ‘aankomende kwartaalcijfers’ vindt u terug wanneer de grootste bedrijven met hun cijfers komen. Met opties inspelen op kwartaalcijfers? Optieprijzen worden onder andere bepaald door de implied volatility. Kort gezegd is de implied volatility de verwachte volatiliteit van de onderliggende waarde. Omdat we in dit artikel opties bespreken in het kader van earnings, hebben we het hier over aandelenopties.

Contractie van de volatiliteit
Wanneer u de implied volatility bekijkt van de opties in aanloop van kwartaalcijfers, zal u zien dat deze in de overgrote meerderheid van de gevallen, stijgt. De markt verwacht met andere woorden een verhoogde volatiliteit tot de expiratiedatum. Intuïtief klopt dit ook. Een aandeel zou meer moeten bewegen wanneer er nieuws en/of cijfers uitkomen. Zowel naar de bovenzijde als onderzijde. Maar veelal is de verwachte beweging groter dan de effectieve beweging. Let op: deze stelling is uiteraard niet in 100 procent van de gevallen correct. Maar wel genoeg om op lange termijn winstgevend te zijn met onderstaande optiestrategie. Via een strangle kunnen we de optiecombinatie duur verkopen en terugkopen aan een lagere prijs doordat de volatiliteit sterk afneemt.

Optiestrategie strangle: inspelen op kwartaalcijfers met een Strangle

De short strangle is een veelgebruikte optiestrategieën om in te spelen op kwartaalcijfers. Een strangle  bestaat uit meerder benen. Namelijk een OTM call optie en een OTM put optie. Hieronder een toelichting met de redenering.

Wanneer we een OTM call en put verkopen, creëren we een zone waarin we winst hebben. Deze zone ligt tussen de twee strikeprijzen. De onderzijde van dit winstgebied zal de strike van de put zijn. Terwijl de bovenzijde van dit winstgebied de strike van de call zal zijn. In principe zal het winstgebied nog iets groter zijn indien we de ontvangen premie in rekening brengen. De exacte break even punten zijn:

Bovenzijde break even: Strike van de verkochte call + ontvangen premie call – commissie
Onderzijde break even: Strike van de verkochte put + ontvangen premie put – commissie

Het opzet van deze strategie is dat er veel premie wordt ontvangen omdat er wordt verwacht dat de volatiliteit hoog zal zijn bij earnings. In het ideale scenario neemt de volatiliteit een duik waardoor we de strangle tegen een lagere prijs kunnen terugkopen. Een voordeel van deze optiestrategie is dat er geen exuberante margin vereisten aan vast hangen.

De maximale winst ligt vooraf vast en komt neer op de som van de premies. Deze wordt bereikt indien de strangle tot eindvervaldag wordt gehouden en waarbij de prijs van het aandeel tussen de strikes sluit op de expiratiedag.

Het maximale verlies is in theorie onbeperkt. Naar de bovenzijde kan een aandeel oneindig doorstijgen. En naar de onderzijde kan het aandeel zakken tot nul.

Wie graag een andere strategie uitwerkt kan terecht op de overzichtspagina over de ‘optiestrategieën‘.

optiestrategieën_strangle

Hoe zit het in de praktijk?

Wanneer ga ik exact in positie voor bovenstaande strategie toe te passen?
Zo dicht mogelijk tegen de close van de dag, voorgaand op de publicatiedag. Als een bedrijf m.a.w. kwartaalcijfers zal uitbrengen op 28 februari, is in principe 27 februari de dag waarop u bijvoorbeeld een short strangle in positie neemt. De reden hiervoor is dat een aandeel nogal volatiel kan zijn de dag voordien. Door de positie op het einde van de voorgaande sessie in portefeuille te nemen, bent u zo marktneutraal mogelijk gebleven.

Wanneer sluit ik de optiestrategie?
Na het bekendmaken van de kwartaalcijfers zou de implied volatility moeten zakken om de strangle winstgevend te maken. Het spreekt voor zich dat er ook soms verlieslatende trades zullen zijn. Het opzet is dat u de optieconstructie afsluit gedurende de sessie die volgt op de bekendmaking. De positie zal met andere woorden nooit meer dan 24 uur in uw portefeuille zitten.

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen voorbeurs- en nabeurs bekendmakingen. Wanneer de kwartaalcijfers worden gepubliceerd voorbeurs, kan u gedurende de handelssessie die volgt op de bekendmaking, kijken om de positie af te sluiten. Bij een bekendmaking nabeurs, zal u de volgende handelsdag de positie afsluiten. Ik wil hierbij de nadruk leggen dat de positie in ieder geval moet afgesloten worden. Tenzij u gewoon bent van optieposities te managen.

Welke strikeprijs neem ik?
Hier moeten we rekening houden met de verwachte prijsbeweging. Om deze te berekenen gaan we gebruik maken van de prijs van een andere optiecombinatie, de straddle.  Een gegeven die we nodig hebben is de prijs van een ATM straddle. Deze kan u perfect aanmaken in het LYNX handelsplatform. Eenmaal u dit cijfer heeft, past u de onderstaande formule toe:

Verwachte prijsbeweging optie - met opties inspelen op kwartaalcijfers

Het cijfer die u bekomt door de bovenstaande formule te gebruiken, is de verwachte prijsbeweging van het aandeel en procenten. Tel dit getal (%) op met de huidige prijs van het aandeel, om de strike van de call optie te berekenen. Trek hierna het getal (%) af van de huidige prijs van het aandeel, om de strike van de put optie te berekenen. Wat de expiratiedatum betreft kan u experimenteren. In vele gevallen kan geopteerd worden voor de dichtste wekelijkse opties.

Optiecombinaties bij LYNX

Via LYNX heeft u als optiebelegger de mogelijkheid om met enkele klikken een optiecombinatie op te stellen. Eenmaal u dit heeft gedaan, zal u voor de volledige optiecombinatie één bied- en laatprijs zien. Door het inleggen van een combinatieorder, loopt u niet het risico op een partiële uitvoering. U heeft met andere woorden zekerheid van een volledige uitvoering van de combinatie. Iets wat onmisbaar is voor iedere optiebelegger.

Short strangle EOE - met opties inspelen op kwartaalcijfers

Opties handelen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om te beleggen in opties van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Opties handelen bij LYNX


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.