De calendar spread speelt in op een verschil in de uitoefeningsdatum. Op alle andere vlakken is het verhandelde product bij een calendar spread hetzelfde. Opties hebben bijvoorbeeld dezelfde uitoefenprijs, maar wel een andere datum van expiratie. Bij calendar futures wordt ingespeeld op de verschillende prijzen die grondstoffen bijvoorbeeld hebben in de loop van het jaar. In dit artikel leg ik de calendar spread uit en geef ik voorbeelden van hoe de calendar spread gebruikt kan worden.

Wat is een calendar spread / time spread?

Een calendar of time spread wordt in het Nederlands ook wel een agendaspread genoemd. In de financiële wereld wordt een calendar spread gebruikt om een optie of future met dezelfde uitoefenprijs maar een andere uitoefendatum tegen elkaar te handelen. Deze strategie wordt toegepast als investeerders denken dat de waarde van een bepaald goed verder in de toekomst meer of juist minder waard wordt. Bij opties is er tevens sprake van tijdswaarde, maar bij futures ontbreekt deze. Om deze reden zijn de strategieën en redenen die bij beide time spreads worden gebruikt net wat verschillend.

Calendar Spread

Calendar spread opties

Bij opties wordt de calendar spread vooral gebruikt om te profiteren van het feit dat de tijdswaarde sneller uit de korter lopende optie loopt. Mocht de prijs van de onderliggende waarde in deze periode niet veranderen, dan wordt met de calendar spread geld verdiend. De langer lopende optie is wel duurder en mocht de koers dus stevig tegen de opties inlopen, dan zal de trade toch voor verlies zorgen. Loopt de koers echter langzaam richting de strike prijs toe dan wordt maximaal geprofiteerd van het verschil in expiratie. De eerst optie verloopt dan waardeloos, terwijl de langer lopende optie nog tijdswaarde in zich heeft en nu eerder ‘in the money’ komt. Hierdoor is de optie meer waard en wordt de winst dus gemaximaliseerd. Het voordeel is dat de winst die op deze manier gerealiseerd kan worden relatief groot is vergeleken met de beperkte inleg en het beperkte maximale verlies.

Risico’s calendar spreads

Een extra risico is dat de koersen te hard oplopen voor de spread. In dat geval raakt de kortlopende optie al ‘in the money’ en wordt het steeds duurder deze terug te kopen. Wanneer er veel intrinsieke waarde in de opties loopt, neemt bovendien de waarde van de nog resterende tijd af. De tijd is namelijk niet enkel positief meer. Wanneer de optie weer de andere kant op beweegt, kan namelijk ook intrinsieke waarde verloren gaan. Het verlies blijft echter beperkt omdat beide opties dezelfde onderliggende uitoefenprijs hebben. De winst of het verlies van calender spreads wordt dus enkel indirect geraakt door de verandering in de onderliggende waarde.

Calendar spreads kunnen zowel met put als call opties gebruikt worden. Met put spreads speel je in op een daling, terwijl met een call spread juist stijging voor ideaal resultaat zorgt.

Minder gebruikt, maar ook mogelijk met opties, is juist het aangaan van een omgekeerde spread. In dit geval speel je juist in op een korte snelle beweging op de korte termijn. Hierdoor daalt als het goed is de waarde van de langer lopende optie. Deze omgekeerde constructie wordt echter gecompliceerd door het feit dat door meer beweging de waarde van de nog langer lopende optie toeneemt.

Calendar spread futures

Futures hebben geen tijdswaarde en zijn een contract voor de levering op een bepaald moment. De prijs van de onderliggende goederen kan echter veel afhangen van de tijd van levering. Het verschil kan onder andere worden verklaard door de mogelijke kosten voor opslag of juist de kosten om iets eerder geleverd te krijgen. Met een calendar future spread speelt een investeerder in op een verandering van de prijzen tussen deze twee data. Dit kan zowel een prijsdaling of stijging zijn. Bij sommige grondstoffen zit er vaak een bepaalde cycliciteit in de prijzen. Dit is iets waar beleggers goed op moeten letten bij het kopen van future calendar spreads.

Voorbeelden calendar spreads

Met het kopen van een Calendar spread / Time spread speelt u in op het verschil in tijdswaardeverlies. Langer lopende opties verliezen namelijk minder snel tijdswaarde dan korter lopende opties. U koopt en verkoopt dezelfde hoeveelheid call of putopties. Met deze optieconstructie betaalt u premie, maar heeft u een positieve theta. Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

In het voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:
– Koop: calloptie met strikeprijs € 40 en expiratie juni
– Verkoop: calloptie met strikeprijs € 40 en expiratie april

Calendar Spread | optiestrategieën

De opties lopen op verschillende momenten af. Deze Calendar spread combinatie kost € 20 aan premie. Wanneer de kortlopende optie in mei waardeloos expireert, heeft de langer lopende optie nog steeds waarde. U kunt ervoor kiezen deze optie te verkopen en winst te nemen of opnieuw een korter lopende optie te schrijven.
Deze optie staat ook bekend als een kalender spread of horizontale spread.

Meer weten over opties? Via het LYNX Kennisportaal kunt u alles te weten komen over de werking van opties en de populairste optiestrategieën.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Calendar spreads handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties of futures zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod.

De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie of future, maakt LYNX dé broker die beleggen serieus neemt.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart