De meest gemaakte fout met opties

Het kopen van out-of-the-money puts en calls is één van de snelste manieren om geld te verliezen op de optiemarkt. Helaas kopen particuliere beleggers regelmatig dit soort opties, terwijl de professionele handel deze opties juist verkoopt.

Allereerst de twee begrippen call en put opties:

Wat zijn call opties?

Call opties zijn financiële producten die de koper van de optie het recht geeft om een onderliggende waarde, bijvoorbeeld aandelen, tegen een van tevoren vastgestelde prijs te kopen. Ook is de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie.

Wat zijn put opties?

Put opties zijn financiële producten die de koper van de optie het recht geeft om een onderliggende waard, bijvoorbeeld aandelen, tegen een van tevoren vastgestelde prijs te verkopen. Daarnaast is, net zoals bij call opties, de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. De koers waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie.

 

Het kopen van out-of-the-money put en call opties

Dat het niet verstandig is om out-of-the-money opties te kopen gaan wij onderbouwen aan de hand van een voorbeeld. Onderstaande grafiek laat een dalende AEX koers zien van een aantal dagen op rij enige tijd geleden. Op een zeker moment noteerde de AEX op 347,15.

De belegger kon op dat moment de volgende opties kopen:

Put optie juni 340 € 2,35
Calloptie juni 360 € 0,75

De AEX stond twee handelsdagen later op 351,00. De prijzen waren veranderd naar:

Put optie juni 340 € 0,85

Call optie juni 360 € 0,70

De stijging van 3,85 AEX-punt heeft ervoor gezorgd dat de putoptie 68% in waarde is gedaald en de call optie is 7% van zijn waarde kwijt.

Volatiliteit is de boosdoener

Als aandelenkoersen een paar dagen aan het dalen zijn veranderd de stemming van beleggers. Zij worden nerveus en zorgen voor grotere uitslagen op de beurs.

Grotere uitslagen betekent dat opties meer ruimte hebben om in waarde te stijgen. Een dagelijkse beweging van 1% kan de aandelenkoers namelijk in een week 5% hoger of lager zetten en een dagelijkse beweging van 2% kan op weekbasis een aandelenkoers met 10% laten veranderen.

Het is logisch dat als er een beweging van 10% mogelijk is dat de belegger meer voor een optie moet betalen, dan wanneer er slechts een beweging van 5% in de kaarten zit.

De calls en de puts uit ons voorbeeld zijn in twee dagen in waarden gedaald, omdat beleggers zorgden voor minder grote uitslagen op de beurzen.

Handel in spreads

De beleggers die structureel geld verdienen met opties handelen bijna altijd in spreads.  Zij verkopen de out-of-the-money opties en kopen opties die dichterbij de huidige koers liggen.

In het voorbeeld was de volgende transactie mogelijk bij een AEX stand van 347,15:

Koop een call optie juni 350 € 3,50

Verkoop een call optie juni 360 € 0,75

Totale investering € 2,75

Twee dagen later en een AEX die bijna vier punten hoger stond:

Calloptie juni 350 € 4,30

Calloptie juni 360 € 0,70

Totale opbrengst € 3,60

Het handelen in een spread heeft ervoor gezorgd dat er geen verlies is van 7%, maar juist een winst van 31%.

Stel u wilde in het voorbeeld bij een AEX stand van 347,15 op een daling speculeren:

Koop een put optie juni 345 € 3,95

Verkoop een put optie juni 340€ 2,35

Totale investering € 1,60

En na de stijging van 3,85 AEX-punten:

Put optie juni 345 € 1,75

Put optie juni 340 € 0,85

Totale opbrengst € 0,90

Het handelen in spreads heeft ervoor gezorgd dat er geen verlies is van 68%, maar voor een verlies van 44%.

LYNX Masterclass: Succesvol handelen in opties

Handelt u in opties, maar wilt u graag dat ene stapje extra zetten? Of wilt u graag beginnen met handelen in opties? Dan bieden de unieke tools binnen het LYNX Handelsplatform u dé uitkomst. Wij vertellen in deze masterclass waar u bij het beleggen in opties op moet letten en tonen u de meest waardevolle tools voor de optiehandelaar die meer wil dan alleen de basis.

Voordelen spreads bij opties

  • Verkopen van out-of-the-money opties, deze kunnen snel in waarden dalen.
  • Kopen van opties die dichter bij de huidige koers liggen, deze behouden langer hun waarden.
  • Geen last van een dalende volatiliteit.

De bovenstaande drie punten zorgen ervoor dat de verhouding tussen het risico en het rendement bij spreads veel beter is dan als u alleen een call of een put zou kopen.

Het nadeel van een spread is dat de winst gemaximaliseerd is. Dat is helemaal niet erg omdat grote bewegingen veel minder vaak voorkomen op de beurzen dan kleine bewegingen.

Die ene keer dat u door een spread een hele mooi winst aan u voorbij ziet gaan, weegt bij lange na niet op tegen al die keren dat een spread beter presteert.

Meer informatie: AEX opties & Met AEX-opties verdienen aan een daling op de beurs

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsspecialist Beleggers Belangen

Karel Mercx werkt sinds september 2015 als beleggingsspecialist bij Beleggers Belangen. Karel is zijn beleggerscarrière ook bij Beleggers Belangen begonnen. Hij werkte hier tussen 2007 en 2013 in de functie van redacteur. In de twee jaar daarna heeft Karel als beleggingsspecialist bij LYNX gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012 won hij het grootste online beleggingsdebat van Nederland en in 2014 werd hij de beurstwitteraar van het jaar.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27