Optiestrategieen_Butterfly

De Butterfly; stel, u wilt inspelen op weinig beweging in de markt of verwacht dat een koers binnen een bepaalde bandbreedte blijft.

Welke strategie kunt u dan het beste toepassen?

Recentelijk heb ik geschreven over vertical spreads, wat een goede strategie is om in te spelen op een beweging.

De butterfly is daarentegen een mooie optiestrategie om in te spelen op weinig beweging in de markt. 

Na het lezen van dit artikel weet u alles over de butterfly als optiestrategie. Ik leg de theorie uitgebreid uit en ik beschrijf de voor- en nadelen van een butterfly als optiecombinatie.

Om dit duidelijk te maken geef ik u een praktisch voorbeeld van een butterfly. Tot slot laat ik zien hoe u gemakkelijk een optiecombinatie kunt inleggen via het TWS Handelsplatform.

butterfly-1

De butterfly als optiestrategie

Met een butterfly wordt ingespeeld op de verwachting dat een aandeel of een index binnen een bepaalde bandbreedte noteert op het moment dat de opties expireren.

Omdat specifiek wordt ingespeeld op een bepaalde prijs van de onderliggende waarde, kan dit opgezet worden voor een beweging omhoog, omlaag of zelfs geen beweging.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een butterfly. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

 • Koop: 1 putoptie $ 35
 • Verkoop: 2 putopties $ 40
 • Koop: 1 putoptie $ 45

optie-strategie-butterfly-grafiek-winst-verlies-visueel

Wanneer is deze strategie interessant?

De butterfly wordt gebruikt als een optiehandelaar verwacht dat de onderliggende waarde binnen een bepaalde bandbreedte expireert. Daarnaast kan de strategie ingezet worden als een beperkte beweging wordt verwacht.

Uitleg theorie butterfly

Een butterfly bestaat uit een vaste opzet. Voor deze strategie worden de buitenste opties éénmaal gekocht, terwijl de binnenste optie tweemaal wordt verkocht. De afstand tussen de gekochte en de verkochte opties is aan beide zijdes gelijk.

Het risico tegenover de optiegrieken is bij een butterfly minimaal en de investering is beperkt. Nog niet bekend met de optiegrieken? In dit artikel worden de optiegrieken: delta, gamma, vega en theta uitgegelegd.

Wel betreft het een risicovolle strategie. De onderliggende waarde moet namelijk exact in de vooraf vastgestelde bandbreedte expireren wil de optiecombinatie winstgevend zijn.

In bovenstaand voorbeeld wordt de butterfly ingenomen tegen een premie van $ 1. Dit betekent dat de break-even prijs op $ 36 en $ 44 ligt. Dit is de bandbreedte waartussen de onderliggende waarde moet expireren om winst te maken.

De maximale winst is op een koers van $ 40 te behalen. Deze winst is gemaximaliseerd tot $ 400. In dit geval is putoptie $ 45 namelijk $ 5 waard, terwijl de overige opties waardeloos aflopen. Omdat voor de strategie een premie van $ 1 is betaald, is de winst dus $ 4. De standaard multiplier van $ 100 verklaard de winst van $ 400.

Expireert de onderliggende waarde buiten de gestelde bandbreedte, dan is de optieconstructie verlieslatend. Dit verlies is gemaximaliseerd tot uw betaalde premie van $ 100 in dit voorbeeld.

Voordelen butterfly

 • Beperkt risico tegenover de optiegrieken
 • Uitstekende risk/reward verhouding
 • Kleine investering

Nadeel butterfly

 • Hoge transactiekosten

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs van een butterfly?

In de laatste week tot expiratie is de fluctuatie van de butterfly waarde het grootste, aangezien de tijds- en verwachtingswaarde kort voor expiratie het snelst uit de opties loopt. Dit maakt het belangrijk welke looptijd en uitoefenprijs wordt gekozen.

Kiezen uitoefenprijs

Bij een butterfly is het belangrijk om de juiste risk/reward te kiezen. Des te groter de gestelde bandbreedte is, des te groter de kans dat de koers binnen de winstgevende bandbreedte expireert. Hier staat tegenover dat de investering ook steeds groter wordt naarmate deze zone verbreedt wordt.

De voorkeur gaat uit naar een gezonde verhouding van de betaalde premie en de maximale winst. Hierbij is een verhouding van 5 tot 10 keer aan te raden. Voor de AEX-index wordt aangeraden om een minimaal verschil van 5 punten tussen de uitoefenprijzen aan te houden.

Kiezen looptijd

Ook het kiezen van de looptijd is belangrijk om succesvol te handelen in een butterfly. Wij raden u af om een positie in te nemen met een looptijd van langer dan een maand. Omdat expiratie dan nog ver weg ligt, fluctueert de koers van de optiestrategie nauwelijks.

Zoals gezegd speelt u bij een butterfly voornamelijk in op het verlies aan tijdswaarde van de geschreven opties. Des te korter de looptijd is, des te groter de theta van deze opties is.

Daarnaast is het naarmate de looptijd langer wordt, steeds moeilijker om de bandbreedte juist te voorspellen.

Positiemanagement

Omdat u met een butterfly inspeelt op een beweging binnen de vastgestelde bandbreedte, is het goed nieuws als de koers nauwelijks beweegt binnen deze zone. Zolang er dus weinig actie is hoeft u niets te doen en is het wachten op het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde dat uw kant op komt.

Dreigt de onderliggende waarde toch buiten de gestelde bandbreedte te expireren, dan is het verstandig om tijdig in te grijpen. Zoals al eerder gezegd is het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde de laatste dagen voor expiratie het grootste.

Als u de kans klein inschat dat u de expiratie binnen de winstgevende zone plaatsvindt, dan is het raadzaam om direct in te grijpen. Des te langer u afwacht, des te minder u nog voor uw optiecombinatie ontvangt gezien het hoge verlies aan theta.

De makkelijkste manier om in te grijpen is de positie te sluiten. U verkoopt de optiecombinatie tegen de dan gestelde marktprijs. Het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs is uw verlies.

Daarnaast is het mogelijk om de butterfly door te rollen. In dat geval verkoopt u de huidige butterfly en koopt tegelijkertijd een nieuwe butterfly met een expiratiedatum die verder weg ligt.

Praktisch voorbeeld optiestrategie butterfly

In dit praktische voorbeeld noteerde de AEX-index op een stand van 502 punten. Enkele weken eerder werd een meerjarig hoogtepunt bereikt van 510 punten, waarna het vervolgens stil kwam te liggen rond de 500 puntengrens.

butterfly-grafiek-1

Om in te spelen op een opwaartse uitbraak boven de top van 510 punten, werd een butterfly opgezet:

Voor de butterfly 510 – 520 – 530 op de AEX werd een premie van € 1,50 betaald. De volgende transacties werden uitgevoerd:

Koop:                    calloptie 510 juni

Verkoop:        2  callopties 520 juni

Koop:                    calloptie 530 juni

De optiegrieken voor deze optiegrieken zijn als volgt:

Delta Gamma Vega Theta
6 -2 -2 1

Ondanks dat het in dit voorbeeld om 4 opties gaat (2 gekocht en 2 geschreven), blijven de optiegrieken zeer beperkt. De gekochte callopties worden vrijwel volledig geneutraliseerd door de verkochte opties. De theta van 1 geeft aan dat op het moment van inname, dat de optiecombinatie dagelijks € 1 aan premie meer waard wordt. Noteert de AEX binnen de vastgestelde bandbreedte en komt expiratie dichterbij, dan wordt de positieve theta een stuk hoger.

 Actie  Optie  Betaald  Ontvangen
 Koop  CALL 510  € 4,95  
 Verkoop (2x)  CALL 520     2x € 2,10
 Koop  CALL 530  € 0,75  
   Betaalde premie  € 5,70  
   Ontvangen premie    € 4,20
   Totaal betaalde premie  € 1,50  

Voor de gehele optiestrategie betaalt u € 1,50 premie. De break-even prijs ligt dus op 511,5 en 528,5 punten. Als de AEX binnen deze bandbreedte expireert levert de positie geld op. Door de standaard multiplier van 100 is de investering van de butterfly € 150, exclusief transactiekosten.

Gezien de betaalde premie van € 1,50 is de maximale winst € 850. Deze wordt behaald indien de expiratie exact op 520 punten plaatsvindt. Gezien de investering van € 150 komt dit uit op een procentuele winst van 465%.

De expiratie vond in dit praktische voorbeeld echter buiten de gestelde bandbreedte plaats. De butterfly werd nagenoeg op de high ingenomen. De expiratieprijs werd uiteindelijk 475 punten. Omdat de AEX niet tussen de 511,5 en 528,5 punten expireerde, is de strategie verliesgevend. Het totale verlies is in dit geval € 1,50, de gehele investering dus.

Omdat u met een butterfly alleen geld verdient als de onderliggende waarde binnen de juiste bandbreedte expireert, gaat het om een vrij risicovolle strategie. Het is dus niet uitzonderlijk dat u uw hele inzet verliest. Hier staat echter een hoge winst tegenover wanneer u het bij het juiste eind heeft.

  Aankoopbedrag Waarde na expiratie
Butterfly 510-520-530 € 1,50 € 0,00

Aangezien de butterfly voor de meeste beleggers speculatief wordt gebruikt, raad ik u aan om hierin te beleggen met een zeer beperkt gedeelte van uw beschikbare vermogen. Een butterfly is in die zin absoluut geen alternatief voor een vertical spread of een iron condor.

Opties handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties.

De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek.

LYNX ComboTrader:

Met de ‘ComboTrader’ op het TWS Handelsplatform kunt u optiecombinaties kant en klaar naar de beurs sturen. U heeft de zekerheid dat de gehele combinatie te allen tijde wordt ingenomen. Daarnaast kunt u eenvoudig uw optiestrategie berekenen.

Lage en transparante tarieven

De LYNX garantie: geen verborgen kosten.

 

LYNX optietrader

Via de ‘optietrader’ op het TWS handelsplatform kunt u razendsnel de risico’s analyseren en orders plaatsen. U ziet continu alle bijbehorende optiegrieken.

Het ruimste aanbod opties:

 • Europese aandelen en indexopties
 • Amerikaanse indexopties en aandelenopties
 • Amerikaanse futureopties
 • Valutaopties, opties op ETF
 • Dagopties, weekopties en maandopties

Opties kopen en schrijven via LYNX?

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.