De beste S&P 500 ETF’s – verschillen, kansen en risico’s van S&P 500 ETF’s

Door Wubbe Bos


Artikel laten voorlezen

Beleggen in ETF’s wint aan populariteit en de S&P 500 ETF is de meest bekende ETF ter wereld.

De S&P 500 ETF geeft gespreid exposure tot de 500 grootste bedrijven uit de VS. De rendementen zijn de afgelopen jaren erg goed geweest en hoewel dit natuurlijk zeker geen garantie is voor de toekomst, heeft het wel de interesse van beleggers gewekt.

Beste Dividend ETFs - S&P 500 ETFs

De beste S&P 500 ETF’s

Beleggen in ETF’s

Het beleggen in ETF’s combineert de voordelen van gespreid beleggen in fondsen, met de lagere kosten en verhandelbaarheid van aandelen. De lage rente zorgt ervoor dat steeds meer beleggers op zoek zijn naar een hoger rendement.

ETF’s geven een brede spreiding tegen lage kosten. Dit zorgt ervoor dat beleggers niet getroffen worden door de teleurstellingen van individuele aandelen, zonder de hoge kosten die sommige fondsen rekenen. MIFID II regelgeving heeft ervoor gezorgd dat sommige dividend ETF’s in Europa niet meer te koop zijn. Dit geldt met name voor Amerikaanse ETF’s. In dit artikel vindt u vanzelfsprekend goede alternatieven die het toch mogelijk maken exposure te krijgen tot de S&P 500.

Enkele ETF’s die worden besproken zijn niet in Europa en via LYNX te koop. In dat geval wordt er altijd een alternatief gegeven dat wel in Europa en op via LYNX te koop is.

Alternatieven voor de Amerikaanse S&P 500 ETF’s

Door nieuwe MIFID II regelgeving is het voor Europese beleggers niet meer mogelijk te beleggen in financiële producten die niet in de eigen taal zijn uitgegeven. Dit zorgt ervoor dat veel populaire dividend ETF’s niet meer toegankelijk zijn voor de Nederlandse belegger. Er zijn echter veel alternatieven beschikbaar die gebruikt kunnen worden. Hieronder de beste dividend ETF’s die natuurlijk te koop zijn op het bekroonde LYNX Handelsplatform.

Wat is belangrijk bij het vergelijken van S&P 500 ETF’s?

S&P 500 ETF’s hebben als doel de prestaties van de S&P 500 te volgen. Het belangrijkste is om dus te kijken of de ETF doet wat het belooft. De afwijking van de ETF kan zowel naar boven als beneden zijn. Een uitschieter naar boven lijkt wellicht positief, maar de vraag is waar dit vandaan zou komen. Worden er mogelijk extra risico’s genomen of is de ETF toch anders samengesteld dan de te volgen index? Met grote ETF’s voor brede indices is dit niet vaak het geval, maar bij meer gespecialiseerde ETF’s die zich toespitsen op een niche zie je dit vaker. Sommige aandelen zijn namelijk niet liquide genoeg om op te nemen in een ETF.

Omvang van de ETF

ETF’s met een groter beheerd vermogen zijn doorgaans meer liquide. Het is dan gemakkelijker om je belang in de ETF te verkopen of juist te vergroten. Het verschil tussen de bied en laatprijzen is meestal ook kleiner, waardoor de kosten lager uitvallen als je in en uit de ETF wil stappen. Een bonus is dat op grotere meer liquide ETF’s ook vaak opties worden uitgegeven. Het hebben van opties op de ETF biedt extra mogelijkheden. De iShares Core S&P 500 ETF (CSPX) van Blackrock heeft bijvoorbeeld ook opties op de in Europa verhandelbare ETF. Wilt u dus opties kopen of verkopen op rond uw ETF positie, dan is de iShares Core S&P 500 ETF (CSPX) daarvoor geschikt.

Kosten van S&P 500 ETF’s

De kosten van S&P 500 ETF’s zijn doorgaans erg laag. Zelfs vergeleken met andere index ETF’s zijn de kosten van S&P 500 ETF’s laag. Dit komt door het grote beheerde vermogen en de liquiditeit van de aandelen in deze index. De grote vraag naar het product zorgt er bovendien voor dat er stevige concurrentie is om marktaandeel. Eigenlijk zijn er drie grote spelers die vanilla S&P 500 ETF’s aanbieden. Dat wil zeggen S&P 500 ETF’s zonder bijzondere toevoegingen.

De Amerikaanse versies van deze ETF’s rekenen tussen de 0,09% en 0,03% per jaar. De Vanguard S&P 500 ETF (VOO) is het goedkoopste met 0,03%, gevolgd door de iShares Core S&P 500 ETF (IVV) die 0,04% kost. De grootste en meest bekende S&P 500 ETF is de SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) en deze kost met 0,09% drie keer zoveel als die van Vanguard, maar nog steeds slechts 9 basispunten.

De in Europa verhandelbare ETF’s rekenen tussen de 0,09% en 0,07% aan kosten. De SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY5) kost precies evenveel als zijn Amerikaanse equivalent. De Vanguard S&P 500 ETF (VUSD) en iShares Core S&P 500 ETF (CSPX) kosten beiden 0,07% per jaar. De Europese ETF’s zijn dus iets duurder, maar het verschil loopt op tot maximaal 4 basispunten per jaar. Dit betekent dat een vermogen van $ 10.000 op jaarbasis maximaal $ 4 meer kwijt is aan jaarlijkse kosten.

Dividend ETFs - S&P500 ETFs

De top S&P 500 ETF’s

De gekozen beste S&P 500 ETF’s zijn geselecteerd op verschillende criteria. Zo kijk ik naar de omvang, liquiditeit, afwijking van de benchmark en jaarlijkse kosten. De grafieken van de beste S&P 500 ETF’s lijken vanzelfsprekend op elkaar en zijn gemaakt met data die u kunt vinden in het TWS Handelsplatform. De prestaties van de S&P 500 waren afgelopen jaar goed, zeker nu de index momenteel op een all-time high staat. Daarom geldt nu nog meer dan anders dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Hieronder volgen de top S&P 500 ETF’s van dit moment:

3. SPDR S&P 500 ETF Trust (0,09%)

Hoewel deze ETF als enige net zo duur is als zijn Amerikaanse variant, blijft de Europese versie van de SPDR S&P 500 ETF Trust duurder dan de concurrentie. Hij wijkt wel minder af van de concurrentie, maar dit is grotendeels te verklaren door de hogere kosten. Waar de Amerikaanse S&P 500 (SPY) nog het voordeel heeft de grootste en meest liquide te zijn, geldt dit niet voor de Europese variant. Het beheerd vermogen is met $ 3,8 miljard niet te laag, maar steekt toch schril af bij de Europese varianten van Vanguard en Blackrock. Zij hebben namelijk  $ 22,9 miljard en respectievelijk $ 33,5 miljard onder beheer. Dit grotere vermogen zorgt doorgaans voor een meer liquide handel.

Om deze redenen komt de S&P 500 ETF Trust (SPY5) van State Street Global Advisors op plaats 3 terecht in de beste S&P 500 ETF’s.

Koers SPDR S&P 500 ETFs Trust (SPY5) - Beste S&P 500 ETFs

2. Vanguard S&P 500 ETF (0,07%)

Zowel de Vanguard S&P 500 ETF (VUSD) als de nummer één liggen dichtbij elkaar. De kosten voor de ETF van Vanguard zijn met 0,07% beperkt, het vermogen is met $ 22,9 miljard ook ruim voldoende. De reden dat Vanguard toch op nummer twee staat is behalve het iets lagere vermogen onder beheer vooral het gebrek aan opties. Het hebben van opties biedt beleggers meer mogelijkheden zonder extra kosten. Mocht u echter zeker weten dat u geen gebruik gaat maken van opties, dan is er nog één argument in het voordeel van Vanguard.

Vanguard is een organisatie zonder winstoogmerk en heeft de jaarlijkse kosten voor haar fondsen met regelmaat verlaagd. Andere partijen kiezen er vaak voor om de kosten voor de oude ETF gelijk te laten en een nieuw fonds te lanceren. Overstappen kan duur zijn door transactiekosten en belastingen. Vanguard heeft wat dat betreft de beste reputatie en dit zou een reden kunnen zijn om voor een ETF van Vanguard te kiezen.

Vanguard S&P 500 ETFs (VUSD) - Beste S&P 500 ETFs

1. iShares Core S&P 500 ETF

De winnaar is de iShares Core S&P 500 ETF (CSPX). Deze ETF heeft het grootste beheerde vermogen met $ 33,5 miljard en heeft net als Vanguard de iShares Core 500 ETF (CSPX) 0,07% aan jaarlijkse kosten. Het rendement van 9,83% is 0,15% hoger dan de zichzelf gestelde benchmark. De belangrijkste reden om deze ETF als winnaar uit te kiezen is het hogere beheerde vermogen. Een reden om toch mogelijk voor Vanguard te kiezen is dat Vanguard historische gezien vaker prijsverlagingen in zijn producten doorvoert, terwijl iShares vaker met een nieuw product komt en oude ETF’s met hogere tarieven handhaaft. Een voorbeeld hiervan is de iShares Core S&P 500 ETF. De core serie is namelijk een nieuwe goedkopere ETF serie van iShares.

iShares Core S&P 500 ETFs (CSPX) - Beste S&P 500 ETFs

Overzicht top S&P 500 ETF’s

In de onderstaande tabel ziet u een overzicht van de beste S&P 500 ETF’s. Zo kunt u gemakkelijk het rendement vergelijken met de benchmark en de jaarlijkse kosten van de ETF zien. De eerste drie keuzes zijn alternatieven voor de meer bekende Amerikaanse ETF’s, die wegens regelgeving niet meer toegankelijk zijn voor Europese retail beleggers.

Het verschil tussen Amerikaanse en Europese ETF’s is de benchmark. De Amerikaanse ETF’s gebruiken de standaard S&P 500 total return (SPTR), terwijl voor de Europese ETF’s rekening wordt gehouden met het ingehouden dividend. Deze indices volgen dan ook de S&P 500 net total return (SPTR500N).

PlekNaam ETFUitgeverBeheerd vermogenRendement 1 jaarAfwijking van benchmarkJaarlijkse kostenValutaTickerVerhandelbaar in Europa
1.iShares Core S&P 500 ETFBlackrock$ 33,5 mrd+9,83%+0,15%0,07%USDCSPXJa
2. Vanguard S&P 500 ETFVanguard$ 22,9 mrd+9,81%+0,13%0,07%USDVUSDJa
3.SPDR S&P 500 ETF TrustState Street Global Advisors$ 276 mrd+10,26%-0,09%0,09%USDSPYNee
4. Vanguard S&P 500 ETFVanguard$ 117 mrd+10,27%-0,08%0,03%USDVOONee
5. iShares Core S&P 500 ETFBlackrock$ 179 mrd+10,29%-0,06%0,04%USDIVVNee

 

In het LYNX Service Center vindt u een overzicht van mogelijke alternatieven voor Amerikaanse ETF’s.

Bekijk ook onze overzichten van de beste dividend ETFs en de beste Nederlandse dividendaandelen.

De beste S&P 500 ETF’s kopen via LYNX

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in ETF’s. Bij LYNX zijn veel verschillende financiële producten verhandelbaar, u handelt altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: