Artikel laten voorlezen
 
In dit laatste artikel over futures rond ik mijn future top 5 af. Op plaats nummer 1 en 2 staan de indexfutures op de E-mini S&P 500 future en de Euro Stoxx 50 future.

De derde plaats wordt ingenomen door de Euro Bund future, de future gebaseerd op een mandje Duitse 10-jaars staatsobligaties. Nummer 4 op de lijst is de oliefuture, waarmee de grondstoffenmarkt in Amerika vertegenwoordigd is.

In dit laatste artikel bespreek ik de Duitse DAX future, de FDAX, een bijzonder populaire future onder handelaren. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

 

Waarom DAX futures?

De DAX, de Deutscher Aktienindex, is de voornaamste index van Duitsland. De index bestaat uit de 30 grootste beursgenoteerde ondernemingen gemeten naar marktkapitalisatie en handelsvolume. Op het Europese vasteland vertegenwoordigt Duitsland de grootste aandelenmarkt. Een belangrijk verschil tussen de DAX en andere Europese indices, waaronder de AEX, is de manier van berekening. De DAX is namelijk een performance-index, wat betekent dat de uitbetaalde dividenden geherinvesteerd worden. Het is daarom op de lange termijn belangrijk om te realiseren dat het verschil in rendement tussen de DAX en de AEX voor een groot deel is toe te schrijven aan het dividend. Bij de AEX-index wordt het dividend namelijk niet geherinvesteerd, waardoor de koersen in de loop der tijd uit elkaar lopen.

Voor een korte termijn futurehandelaar is dit uiteraard minder van belang, aangezien posities zelden langer dan enkele uren tot dagen worden aangehouden. De dagelijkse koersuitslagen op de DAX zijn groot, de future behoort tot de meest volatiele indexfutures uit Europa. Juist deze grote beweeglijkheid trekt handelaren aan, die inspelen op korte termijn fluctuaties.

verschil DAX en andere Europese indices zoals de AEX

Contractspecificaties DAX future

De contractspecificaties van de DAX future zijn in grote mate overeenkomstig met die van de Euro Stoxx 50 future. De future wordt verhandeld op de Eurex, de Duitse derivatenbeurs, en kent daarmee ruime openingstijden van 01:15 uur ’s ochtends tot 22:05 uur ’s avonds. De liquiditeit is het grootst tussen 9:00 en 18:00 uur en neemt daarna langzaam af. Op dagbasis worden gemiddeld ruim 100k contracten verhandeld, een veelvoud van het volume op bijvoorbeeld de AEX.

De multiplier voor een DAX future bedraagt 25, waardoor de nominale waarde van het contract ook vele malen groter is dan die van de Euro Stoxx 50 of de AEX. Op de huidige stand van ongeveer 11.000 punten vertegenwoordigt één DAX future een mandje onderliggende aandelen ter waarde van € 275.000. Op het gebied van indexfutures is de DAX future echt een zware jongen. Doordat de nominale waarde zo groot is, zijn de marginvereisten ook aanzienlijk. Om een positie van één contract aan te gaan is een margin van € 12.861 vereist. Dit is de intraday margin. Om een positie mee te nemen naar de volgende dag bedraagt de margin het dubbele, € 25.722. De overnight margin gaat in vanaf 21:45 uur.

De expiratie van de DAX future vindt plaats in een driemaandelijkse cyclus op de derde vrijdag van maart, juni, september en december om 13:00 uur. Opties op de DAX bestaan in allerlei smaken, waaronder de week- en maandopties. De multiplier van deze opties is met 5 sterk afwijkend van die van de future, waardoor de nominale waarde van de opties nog goed te behappen is. Op optiegebied is de Euro Stoxx 50 de meest liquide van Europa, al zijn de opties op de DAX meer dan voldoende liquide.

Dat de DAX via de Eurex wordt verhandeld, heeft een belangrijk voordeel. Opgegeven stoploss orders liggen direct op de beurs en worden niet door de broker gesimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de slippage tot een minimum beperkt wordt, al is slippage bij het handelen van de DAX aan de orde van de dag door de grote uitslagen. Dit is het grootste nadeel van de DAX, iets waar ik later nog op terug kom.

DAX index

Waarom de DAX?

De voornaamste reden dat de DAX veel populariteit geniet onder futurehandelaren zijn de grote uitslagen op dagbasis. Het verschil tussen de high en low op een dag komt met enige regelmaat uit boven de 200 punten, zo’n 1,8%. Beweging is waar handelaren naar op zoek zijn, vandaar dat de DAX future veelal wordt gebruik voor korte ritjes omhoog en naar beneden. Het scalpen op felle en kortstondige bewegingen werkt prima op de DAX. De liquiditeit in het orderboek is voldoende om 10 futurecontracten te ondersteunen, al zullen grote institutionele partijen eerder kiezen voor de Euro Stoxx 50. De gemiddelde spread tijdens de reguliere handelsuren komt wel uit op ongeveer 1 punt. De tick size is 0,50 punten, waarmee in theorie de minimale prijsafwijking nominaal € 12,50 bedraagt. In praktijk, zoals ook de onderstaande afbeelding laat zien, is de spread vrijwel altijd groter dan de minimale ticksize.

 

De gemiddelde ordergrootte op de DAX ligt iets boven de twee contracten, terwijl dit in vergelijking met de Euro Stoxx 50 future richting de 20 loopt. Nominaal gezien zou je kunnen stellen dat het uiteindelijk weinig uitmaakt, gezien de onderliggende waarde van de Euro Stoxx 50 future iets van 1/8 is van die van de DAX future. Dit toont wel aan dat de DAX een belangrijke index is in Europa.

DAX future is ongeveer 1-8 van Euro Stoxx 50 future

Beweeglijkheid DAX future

Daarnaast wordt de DAX future veel gebruikt als onderliggende waarde voor automatische handelssystemen. De grote beweeglijkheid maakt het een ideale onderliggende waarde voor onder andere trendvolgende systemen. Het voordeel van de grote uitslagen is ook direct het nadeel. Wanneer een snelle beweging plaatsvindt, dan gaat dit vaak gepaard met een stoploss shake out. Wat ik hiermee bedoel is dat wanneer stoplosses geraakt worden, er nog een versterkende beweging plaatsvindt en de markt een spike omhoog of omlaag heeft.

De onderstaande grafiek toont bijvoorbeeld hoe in een periode van 30 seconden de DAX een rit omhoog maakt van zo’n 35 punten, waarbij de laatste 10 punten een duidelijke spike zijn waar stoplosses geraakt worden. Een paar minuten later zakt de koers alweer weg. Zoiets kan natuurlijk erg frustrerend zijn als je shortpositie uitgestopt wordt in die beweging. Dit is aan de orde van de dag op de DAX, waardoor je als handelaar erg goed moet opletten waar je je stoploss plaats.

grote beweeglijkheid van DAX future

Wordt een positie uitgestopt, dan kan je dus met grote zekerheid verwachten dat je een aantal punten slippage aan je broek krijgt. In het verleden heb ik dit zelf ook regelmatig meegemaakt, waardoor mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar de Euro Stoxx 50 future. Hier zijn de bewegingen en extremen kleiner. Handel je één of twee DAX futures, dan valt het allemaal nog te overzien. Ben je van plan met grotere aantallen te werken, dan adviseer ik de Euro Stoxx 50.

Future DAX future
Symbool DAX
Beurs Eurex
Valuta EUR
Expiratiedata maart, juni, sep. & dec.
Openingstijden 01:15 – 22:05,
5 dagen per week
Ticksize 0,5 punt
Multiplier 25
Initial Margin € 12.830
Overnight Margin € 25.660
De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voorgenoemde financiële instrumenten. 

DAX futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. U heeft tevens de beschikking over de beste trader tools en toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. Meer weten? Lees hier alles over handelen in futures via LYNX.

Bekijk KID informatie

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.