Beleggen in olie
Tijdens de coronacrisis zijn de prijzen van de meeste grondstoffen, waaronder ruwe olie, fors gestegen. De afgelopen 12 maanden zijn de olieprijzen weer stevig gecorrigeerd.

Per saldo staat de olieprijs echter nog relatief hoog en bovendien lijkt de koers een bodem te vormen. In dit artikel bekijken we welke olie-aandelen kunnen profiteren van een hoge(re) olieprijs.

Bent u op zoek naar een broker waarmee u wereldwijd de beste olie-aandelen kunt verhandelen? Klik dan hier.

Beleggen in olie en olie-aandelen

Beleggen in olie-aandelen is altijd al een aantrekkelijke mogelijkheid geweest voor beleggers die op zoek zijn naar rendement en diversificatie in hun portefeuille. Olie is een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld en speelt nog altijd een cruciale rol in onze moderne samenleving. Als fossiele brandstof voor transport, verwarming en industrie, blijft olie een onschatbare bron van energie.

Voordelen van beleggen in olie-aandelen

  • Stabiele vraag: Ondanks de opkomst van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar olie wereldwijd consistent. De groei van opkomende economieën en de continue behoefte aan olie in gevestigde industrieën dragen bij aan de stabiele tot licht toenemende vraag.
  • Inflatiebescherming: Olie is historisch gezien een asset geweest dat goed bestand is tegen inflatie. Wanneer de prijzen stijgen, stijgen vaak ook de winsten van oliebedrijven, waardoor beleggers hun koopkracht kunnen beschermen.
  • Dividendinkomsten: Veel gevestigde oliebedrijven hebben een stabiel dividendbeleid. Dit betekent dat investeerders naast het profiteren van koersstijgingen ook regelmatige dividenduitkeringen kunnen ontvangen.
  • Diversificatie: Beleggen in olie-aandelen kan een uitstekende manier zijn om uw portefeuille te diversifiëren. De olieprijs beweegt vaak onafhankelijk van andere beleggingscategorieën, waardoor het risico beter gespreid kan worden.

Risico’s van beleggen in olie-aandelen

  • Beweeglijkheid olieprijs: De prijs van olie kan sterk fluctueren als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen, veranderingen in het aanbod, vraagpatronen, en macro-economische factoren. Deze volatiliteit kan van invloed zijn op de winstgevendheid van oliebedrijven.
  • Geopolitieke spanningen: Conflicten in belangrijke olieproducerende regio’s, politieke beslissingen en internationale betrekkingen kunnen de oliemarkt sterk beïnvloeden. Een onstabiele geopolitieke situatie kan de olieprijzen doen stijgen door bezorgdheid over aanbodonderbrekingen.
  • Technologische vooruitgang: Technologische ontwikkelingen, zoals fracking en horizontale boortechnieken, hebben de olie-industrie getransformeerd en het aanbod vergroot. Nieuwe technologieën kunnen de productie-efficiëntie verhogen en de winstgevendheid van oliebedrijven beïnvloeden.
  • Milieubeleid en hernieuwbare energie: Wereldwijd groeit het bewustzijn over klimaatverandering en duurzaamheid. Beleidsmaatregelen die gericht zijn op het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de stimulering van hernieuwbare energiebronnen kunnen impact hebben op de vraag naar olie.

De 2 belangrijkste oliesoorten

Olie is een veelal stroperige vloeistof, die niet of nauwelijks met water mengt. Olie heeft zeer uiteenlopende toepassingen: het wordt gebruikt als brandstof, smeermiddel, elektrische isolatie en als voedingsmiddel. Er zijn meer dan 150 verschillende soorten oliemengsels op de wereld beschikbaar. Als er gesproken wordt over ‘de olieprijs’ refereert men vaak naar de twee meest verhandelde oliesoorten ter wereld.

De Amerikaanse olie genaamd Light Sweet Crude Oil (WTI) is de meest verhandelde oliesoort ter wereld. Deze olie wordt veel gebruikt in Amerikaanse raffinaderijen en geldt als een van de belangrijkste benchmarks voor de olieprijzen. Ook is deze oliesoort populair bij futureshandelaren en in het TWS handelsplatform te vinden via de ticker: CL.

Brent Crude Oil (BZ), oftewel brent olie is een andere populaire oliesoort en is vooral in Europa, Afrika en het Midden-Oosten een belangrijke benchmark voor aardolie. De naam is afkomstig van het olieveld Brent in de Noordzee. Olie-aandelen zijn aandelen van bedrijven die actief zijn in de oliesector.

Voor meer informatie over beleggen in olie en onze verwachtingen voor de olieprijs? Bekijk dan zeker dit artikel: Olieprijs verwachting 2023 – Waar gaat de olieprijs heen?

Grafiek Light Sweet Crude Oil (CL) | LYNX Beleggen
Grafiek van de olie future uit het TWS Handelsplatform

Drie hoofdsectoren in de olie- en gasindustrie

Veel beleggers willen profiteren van een (eventuele) stijging van de olieprijs. Bovendien geven olie majors doorgaans een aantrekkelijk en stabiel dividend. Vandaar dat Shell ook zo populair is onder Nederlandse beleggers. Toch verlaagde ook het geliefde Shell in 2020 het dividend voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo ziet u maar weer, beleggen kent geen zekerheden.

Bij olie gerelateerde aandelen zult u snel denken aan bedrijven die zich actief bezighouden met de productie van olie. De oliesector kent echter veel meer activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de raffinage van aardolie, de pomphouders of bedrijven die fossiele brandstoffen vervoeren. De verschillende activiteiten in de olie & gas industrie kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdsectoren: upstream, midstream en downstream.

Upstream: exploratie & productie

De upstream-sector richt zich op de exploratie & productie (E&P) van olie. Bedrijven die actief zijn in deze sector houden zich bezig met het opsporen en winnen van olie en gas. Door analyse van de resultaten van geologisch en seismisch onderzoek wordt bepaald waar onderaardse reservoirs van aardolie en aardgas aanwezig zijn. Gespecialiseerde bedrijven zoals Fugro & Petroleum Geo-Services houden zich enkel en alleen bezig met het zoeken naar geschikte boorlocaties. Deze bedrijven verzamelen gegevens van het zee- en aardoppervlak en geven vervolgens hierop gebaseerde adviezen, veelal ten behoeve van de olie- en gasindustrie.

Nadat de aanwezigheid van olie of gas is vastgesteld, worden deze uit de bron gewonnen, meestal door middel van boringen. Vele bedrijven zoals Saudi Aramco, Shell en Sinopec halen de olie dan ook daadwerkelijk uit de grond door te boren en de vloeistof vervolgens op te pompen. De olie kan zowel op het land als uit de zee worden gehaald. Voor schalieolie wordt er geboord in schalie, wat een soort kleisteen is.

Er zijn echter ook bedrijven in deze sector die enkel de technische producten en diensten leveren voor de olie- en gaswinning. Veelal gaat het hierbij om een combinatie van arbeidskrachten en materiaal. Voorbeelden van bedrijven uit deze sector zijn: Schlumberger, Baker Hughes en Halliburton Company. 

Midstream: transport & opslag

De midstream-sector verzorgt de verwerking, het transport en de opslag van aardolie en aardgas na winning. Deze sector vormt een belangrijke schakel tussen de upstream-sector en de downstream-sector. Bedrijven die actief zijn in dit speelveld verzamelen de grondstoffen en transporteren ze door middel van pijpleidingen, vrachtwagens, vrachtschepen, tankerschepen en goederentreinen naar de raffinaderijen. Voorbeelden van bedrijven in dit proces zijn Scorpio Tankers en Enbridge Inc.

Downstream: preparatie & gebruik

De downstream-sector richt zich op het raffineren van de ruwe aardolie en het verwerken/zuiveren van aardgas. Bedrijven die zich bezighouden met de verkoop en distributie van de verschillende eindproducten die hiermee worden gemaakt, vallen ook onder deze sector. De eindproducten waaraan u kunt denken zijn bijvoorbeeld benzine, diesel, vliegtuigbenzine, kerosine, kunststoffen, smeermiddelen, asfalt en dergelijke. Voorbeelden van bedrijven die veel olie raffinaderijen hebben, zijn Marathon Petroleum, Valero Energy, Exxon Mobil en Phillips 66

Integrated oil company

Er zijn ook bedrijven die zich bezighouden met vrijwel elk aspect van de olie en gas industrie. Een geïntegreerd oliebedrijf organiseert haar verschillende taken en activiteiten zowel upstream, midstream als downstream. Deze bedrijven behelzen vrijwel de gehele keten van ontdekkingen tot aan de distributie van olie en gas.  Voorbeelden hiervan zijn BP, ExxonMobil of Shell. Dit zijn veelal bedrijven die de olie ook daadwerkelijk zelf in benzinepompen langs de snelwegen verkopen.

Beleggen in olie-aandelen

Een directe blootstelling aan de olieprijs kunt u krijgen door te beleggen in bijvoorbeeld olie futures of ETF’s met olie als onderliggende waarde. Een andere optie om in te spelen op kansen die zich voordoen in de oliesector is door het kopen van aandelen die actief zijn in één van de eerder besproken activiteiten. Door te beleggen in deze olie-aandelen krijgt u indirect een blootstelling aan olie- en gasprijzen.

De juiste olie-aandelen selecteren

Fundamentele analyse kan belangrijk zijn bij het selecteren van de beste olie-aandelen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld beter niet enkel blind staren op het dividend, aangezien ook de intrinsieke waarde, het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROI) en de potentiële groei belangrijk zijn. De olieprijs waarop een olieproducent break-even draait is natuurlijk één van de belangrijkste aspecten om op te letten.

Andere vragen die mogelijk van belang kunnen zijn: hoe sterk is de balans van het bedrijf en kan het oliebedrijf lang overleven bij een lage olieprijs? Bovendien is er in deze tijd nog één vraag veel belangrijker: heeft het bedrijf de middelen en visie om zich te ontwikkelen tot een bedrijf dat actief is in schone energie?

Op korte termijn zien we koersen van sommige olie-aandelen sterk reageren op schommelingen in de olieprijs. Maar op lange termijn zijn er veel meer zaken die meespelen. Bovendien zijn sommige aandelen van oliebedrijven wellicht minder gevoelig voor bewegingen van de olieprijs en vormen daardoor een iets defensievere belegging. Een bedrijf dat pijpleidingen verzorgt heeft (op korte termijn) bijvoorbeeld minder last van een dalende olieprijs. Veel bedrijven houden zich bovendien ook bezig met de winning van gas of wellicht wel duurzame energie.

Beste olie-aandelen

Hieronder presenteren we eerst een lijst van tien interessante olie-aandelen. Daarna zullen we drie van deze aandelen nader analyseren. De onderstaande lijst met beste olie-aandelen is op alfabetische volgorde gerangschikt.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
Diamondback Energy Inc FANG 27,56 153,79 12,44 % -0,13 % -2,93 % 3,90 %
Shell Plc SHELL 197,35 30,01 13,16 % -0,23 % -3,66 % 6,53 %
Occidental Petroleum Corporation OXY 52,88 60,33 -4,22 % 0,45 % -2,17 % -13,18 %
ConocoPhillips COP 136,53 113,97 -3,42 % -0,88 % -3,53 % -7,72 %
EOG Resources Inc. EOG 72,10 123,24 -4,85 % -0,32 % -1,76 % -13,17 %
Exxon Mobil Corporation XOM 411,75 102,34 -7,22 % -1,50 % -3,34 % -8,08 %
Phillips 66 Company PSX 51,91 122,22 17,43 % 3,58 % 8,70 % 12,71 %
Total S.A. FP 151,95 62,00 4,94 % -1,42 % -1,59 % 2,99 %
Chevron Corporation CVX 274,69 143,91 -19,82 % -1,10 % -1,49 % -21,49 %
BP PLC (Spons. ADR) BP 101,82 36,07 3,26 % 0,36 % -5,95 % 0,47 %

Aandeel Chevron Corporation (CVX): 3,7% dividend

Chevron is één van ’s werelds grootste oliemaatschappijen. De belangrijkste bedrijfsgebieden zijn de ontwikkeling, winning en transport van ruwe olie, evenals chemische verwerking tot verhandelbare producten zoals benzine. Het bedrijf bestrijkt daarmee de gehele waardeketen in de oliesector. De wortels van Chevron gaan terug tot de ontdekking van een olieveld ten noorden van Los Angeles in 1879. Na talloze fusies, waaronder met Texaco in 2001, ontstond een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld. Chevron is actief in alle belangrijke olie- en gasregio’s ter wereld en werkt ook onder moeilijke omstandigheden, zoals in de diepzee. Chevron heeft ook een eigen vloot van schepen voor het vervoer van olie. De oliereus stapte in 2022 in de hernieuwbare energiesector door de overname van Renewable Energy Group voor ongeveer $ 3 miljard. Tegen 2030 wil het bedrijf 100.000 vaten biobrandstoffen per dag produceren.

Al 36 jaar dividendverhogingen

Al 36 jaar op rij heeft Chevron het dividend verhoogd. Inmiddels is het kwartaaldividend verhoogd naar $ 1,51 per aandeel. Het jaardividend komt daarmee uit op $ 6,04 en dat betekent bij de huidige koers van $ 162 een dividendrendement van 3,7%. De enorme koersstijging van de afgelopen twee jaar zet natuurlijk druk op het dividendrendement. Het alsmaar verhogen van het dividend, ook tijdens de oliecrash en de coronapandemie toont daadkracht van het management. 

Outlook

Voor het huidige jaar 2023 verwachten analisten een omzetdaling van ongeveer -15% tot $ 210 miljard en een winstdaling van -33% op jaarbasis tot $ 23,62 miljard. Dat is weliswaar een stuk lager dan in 2022, maar veel hoger dan het bedrijf in de jaren daarvoor aan winst boekte. De winstontwikkeling van het bedrijf is grotendeels afhankelijk van de hoogte van de olieprijs. Voor het komende jaar 2024 is de analistenconsensus $201 miljard (-4%) aan omzet. Verbeterende marges moeten de winst licht laten stijgen tot $ 24,25 miljard. Met een winst per aandeel van $ 12,3 in 2023 en $ 13,1 in 2024 is er voldoende ruimte om het dividend de komende jaren verder te verhogen.

Chevron wordt verhandeld tegen 13,2x de verwachte winst voor dit jaar en 12,4x de verwachte winst voor 2024. Dat is iets duurder dan andere Amerikaanse olie majors.

Grafiek aandeel Chevron Corporation (CVX) | LYNX Beleggen

Aandeel Shell (SHELL) – Dividend = 4,1%

Shell (voorheen Royal Dutch Shell) is betrokken bij exploratie- en productieprojecten in meer dan 70 landen en is een van ‘s werelds grootste distributeurs van brandstoffen en smeermiddelen. Met 13 grote LNG-installaties en een vloot van 90 LNG-tankers is Shell nu ook ‘s werelds grootste leverancier van vloeibaar aardgas. Dit betekent dat het bedrijf vooral profiteert van het gastekort in Europa.

Shell is al decennialang de beurslieveling van velen, voornamelijk het aantrekkelijke en houdbare dividend maakt(e) dit aandeel interessant voor beleggers. Het dividend van Shell werd sinds 1943 namelijk nog nooit verlaagd of overgeslagen. De coronacrisis heeft daar echter verandering in gebracht. De vraag naar olie en daarvan afgeleide producten, zoals benzine en kerosine, was ingestort en zorgde voor flinke verliezen. Shell keerde in 2020 slechts $ 0,65 dividend uit, terwijl de jaren daarvoor $ 1,88 per jaar werd uitgekeerd. Inmiddels heeft de oliereus het dividend weer voor een groot deel hersteld.

Dividend omhoog

Sinds de heropleving van de olieprijs staan de zaken er weer goed voor. Shell boert goed met olie- en gas verkopen en greep deze aangelegenheid direct aan om het dividend weer te verhogen. Beetje bij beetje wordt het dividend weer verhoogd. In 2021 werd alweer $ 0,89 uitgekeerd en in 2022 werd het dividend verder verhoogd tot $ 1,037 per aandeel. Shell is van plan 30 tot 40 procent van de operationele vrije kasstroom uit te keren. Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar verhoogt Shell het dividend per aandeel met 15% tot $ 0,2875 per kwartaal. Daarnaast wil Shell in de 2e jaarhelft voor minimaal $ 5 miljard aan eigen aandelen in kopen. Over het jaar 2023 zal het bedrijf naar verwachting minimaal $ 1,15 dividend per aandeel uitkeren, wat bij de huidige koers neerkomt op een dividendrendement van 4,1%.

Investeringen in schone energie

Ondanks zijn dominantie in de olie- en gasindustrie wil het inmiddels Britse concern op de lange termijn een toonaangevende wereldwijde producent van schone energie worden.

Zo wil het Britse oliebedrijf voor 2050 netto geen CO2 meer uitstoten bij de productie van olie. Shell heeft dan ook wereldwijd al miljarden dollars geïnvesteerd in een reeks koolstofarme technologieën, van biobrandstoffen, waterstof en windenergie tot het opladen van elektrische voertuigen en slimme oplossingen voor de opslag van energie.

Grote winstschommelingen

De resultaten van Shell en andere oliebedrijven zijn sterk afhankelijk van de olie- en gasprijzen. Voor 2022 rapporteerde Shell een omzetstijging van 46% tot $ 381 miljard en een nettowinst van $ 42,3 miljard, tegenover de $ 20,1 miljard in 2021. Voor het huidige boekjaar 2023 voorspellen analisten een omzet van $ 352 miljard (-7,6%) en een winst van $ 26,82 miljard (-36,6%). Het aandeel Shell wordt daarmee verhandeld op ongeveer 7,9x de verwachte winst voor dit jaar. Daarmee is Shell stukken goedkoper dan zijn Amerikaanse concurrenten. De reden daarvoor kan onder andere gevonden worden in de strenge wet- en regelgeving vanuit Brussel. Die zetten het voortbestaan van het olie- en gasbedrijf op lange termijn onder druk.

Grafiek aandeel Shell (SHELL) | LYNX Beleggen

Aandeel ConocoPhilips = 2,1% dividendrendement

De op twee na grootste Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips, met zijn hoofdkantoor in Houston, Texas, richt zich op de exploratie en productie van ruwe olie, de zogenaamde upstream business. De raffinaderijen en tankstation netwerken (meer dan 20.000 tankstations, waaronder JET) die oorspronkelijk tot de groep behoorden – de zogenaamde downstream business – werden in 2012 afgesplitst via Phillips 66 Company en naar de beurs gebracht

Na een paar wisselvallige jaren en zware kostenbesparingsprogramma’s is ConocoPhillips terug aan de top dankzij de hogere olieprijzen. Voor 2022 rapporteerde het bedrijf een omzetstijging van +71% tot $ 78,6 miljard en een winststijging van +123% tot $ 18,7 miljard. In het huidige jaar 2023 gaan analisten uit van een omzetdaling van -24% tot $ 62,4 miljard. Dit zal naar verwachting gepaard gaan met een 30% winstdaling tot $ 10,95 miljard.

Voor het jaar 2024 wordt een winst van $ 12,19 miljard verwacht, bij een omzet van USD 64,3 miljard (+3%). Het huidige kwartaaldividend bedraagt $ 0,60, zodat er over het hele jaar $2,40 zal worden uitbetaald. Met een aandelenkoers van $ 115 is het dividendrendement momenteel 2,1%. In 2022 keerde het echter veel hogere dividenden uit, naar aanleiding van de hoge olieprijs en hogere winsten.

Conocophilips wordt verhandeld tegen 12,7x de verwachte winst voor dit jaar en 11x de verwachte winst voor 2024. Dat is iets goedkoper dan Chevron Corporation.

Grafiek aandeel ConocoPhilips (COP) | LYNX Beleggen

Beleggen in de beste olie-aandelen?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in olie. U kunt inspelen op de olieprijs door middel van aandelen, opties, futures en ETF’s. Bekijk het volledige aanbod.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.