Opties op Amerikaanse indices, Futures & ETF’s

In mijn vorige artikel ben ik ingegaan op de verschillende voordelen die Amerikaanse opties bieden tegenover Europese opties.

De voordelen die Amerikaanse opties bieden, zijn onder andere aantrekkelijkere openingstijden, betere liquiditeit en de grote verscheidenheid aan onderliggende waardes.

Stuk voor stuk belangrijke verschillen die naar mijn mening Amerikaanse opties aantrekkelijker maken dan Europese opties.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

  • Amerikaanse indices
  • Opties op Amerikaanse indices
  • Opties op Amerikaanse ETF’s
  • Opties op Amerikaanse futures

Amerikaanse opties

Om dieper op de materie van Amerikaanse opties in te gaan, zal ik bespreken welke mogelijkheden beleggers hebben om opties te handelen op Amerikaanse indices. Nederlandse beleggers zijn in het algemeen al wel goed bekend met AEX-opties. Opties op de Amsterdamse beursgraadmeter zijn al tijden de meest populaire keuze onder Nederlandse beleggers. Dit geldt overigens niet alleen voor opties. De volumes in hefboomproducten (Turbos, Sprinters, Speeders) vinden voor ongeveer 75% plaats op de AEX. De resterende 25% wordt gehandeld op aandelen, buitenlandse indices, valuta’s of obligaties.

Amerikaanse indices

Om u in te leiden in de wereld van Amerikaanse indexopties, zal ik ten eerste de verschillende indices kort toelichten. In Amerika zijn een viertal indices die bekendheid genieten onder beleggers. Dit zijn de Dow Jones, S&P 500, Nasdaq en Russell 2000. Voordat ik bespreek op welke manier u opties op deze indices kunt verhandelen, bespreek ik kort de vier genoemde indices.

Dow Jones Industrial Average

Regelmatig komt u in de media berichten tegen over de koersontwikkeling van de Dow Jones. Dit is de oudste aandelenindex van Amerika waarvan de eerste stand in 1896 werd gepubliceerd. De index is opgemaakt uit 30 aandelen en is prijsgewogen. Dit houdt in dat aandelen met een hoge beurskoers een zwaardere weging hebben dan aandelen met een lage beurskoers. Dit is niet geheel logisch, aangezien de weging van Visa een veelvoud is in vergelijking met die van bijvoorbeeld General Electric. Dat de media graag schrijft over de Dow Jones, betekent niet dat het een index is die ook door de professionele handel wordt gebruikt. Doordat de index niet representatief is voor de brede Amerikaanse markt, is het een index die eigenlijk niet aantrekkelijk is voor het handelen van opties.

S&P 500 index

De S&P 500 is een veel breder samengestelde index. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie maken hier deel van uit. Doordat het een marktwaarde gewogen index is, is de koers van het aandeel niet bepalend voor de weging, zoals het geval is bij de Dow Jones, maar de marktkapitalisatie gecorrigeerd voor de free float. Over de hele wereld wordt de S&P 500 scherp in de gaten gehouden als benchmark voor de Amerikaanse aandelenmarkt, wat het bij uitstek een geschikte index maakt voor het handelen van opties.

Nasdaq Composite index

Voor de NASDAQ is het beeld overeenkomstig. Het is een marktwaarde gewogen index waarin voornamelijk technologie-aandelen een belangrijke plaats innemen. Het is niet voor niets dat de NASDAQ gezien wordt als de wereldwijde technologie-index. Bekende namen zoals Apple, Microsoft, Google, Twitter en LinkedIn maken allemaal deel uit van de NASDAQ. De index is opgebouwd uit 100 aandelen en is minder representatief voor de Amerikaanse aandelenmarkten.

Russel 2000 index (small caps)

Als laatste belangrijke index is de Russell 2000 interessant. Deze index is een weergave van de Amerikaanse small caps. Waar bij de S&P 500 juist de grootste 500 aandelen deel uitmaken van de index, geldt het omgekeerde voor de Russell 2000. De gemiddelde marktkapitalisatie ligt iets boven de $ 1 miljard, een fractie van die van de S&P 500 aandelen. Juist onder optiebeleggers is de Russell 2000 populair door de relatief hoge bewegelijkheid. Small caps hebben in het algemeen een hogere bèta dan large caps en bewegen dus harder omhoog en omlaag dan de markt.

Opties op indices

In het begin zijn opties bij het grote publiek bekend geworden, nadat deze beschikbaar kwamen op indices. In Amerika waren met name opties op de S&P 500 index, symbool SPX, populair. In de loop der tijd is het belang van deze opties afgenomen. Nieuwe producten, zoals opties op ETFs en futures, hebben de markt grotendeels overgenomen. Dat betekent niet dat deze opties niet meer bestaan. Het komt er simpelweg op neer dat de alternatieven beter zijn.

De spread tussen de bied- en laatprijs is tegenwoordig een veelvoud van vergelijkbare opties op ETFs of futures. Hierdoor zijn de indirecte kosten voor het kopen of verkopen van deze indexopties hoog. Het zijn opties die regelmatig door de professionele handel gebruikt worden, echter deze transacties gaan dan lang niet altijd direct via de beurs. Voor ons als particuliere belegger zijn deze indexopties niet de beste keuze. Zorg dus dat u altijd kijkt hoe het verschil tussen de bied- en laatprijs zich verhoudt. De symbolen voor deze indices zijn SPX voor de S&P 500 index, NDX voor de NASDAQ en RUT voor de Russell 2000. Op de Dow Jones index bestaan überhaupt geen soortgelijke opties. Het lijkt me daarom beter om te kijken naar alternatieven waar u wel mee uit de voeten kan.

Opties op ETF’s

De eenvoudigste manier om opties op Amerikaanse indices te verhandelen is via ETFs. Indextrackers zijn in Amerika buitengewoon populair, waardoor de opties op trackers ook zeer liquide zijn. Op de hiervoor beschreven indices zijn vier ETFs beschikbaar waarop u prima opties kunt kopen of verkopen. Met de volgende symbolen krijgt u de trackers in uw scherm:

TICKER Onderliggende waarde
DIA Dow Jones index
SPY S&P 500 index
QQQ Nasdaq Composite index
IWM Russel 2000 index

 

Opties op ETFs zijn identiek aan opties op aandelen. De opties zijn Amerikaanse stijl waardoor deze op expiratie fysiek afgewikkeld worden. De multiplier is 100 waarmee één optie een onderliggend aantal van 100 trackers vertegenwoordigt. De handelstijden lopen van 15:30 tot 22:15 uur en het minimale verschil tussen de bied- en laatprijs bedraagt $ 0,01.[/vc_column_text]

Voordelen opties op ETF’s

De voordelen van opties op de bovengenoemde ETFs zijn de eenvoud en de liquiditeit. In Amerika is geen enkele onderliggende waarde waarop meer opties verhandeld worden dan die van de S&P 500, de SPY. Dagelijks worden er gemiddeld bijna 2 miljoen opties verhandeld. Dit is een belangrijk punt, aangezien veel liquiditeit betekent dat de indirecte kosten voor u laag zijn. Vergelijken we dit met bijvoorbeeld de tracker op de Dow Jones, de DIA, dan is de liquiditeit aanzienlijk lager en de spread van de onderliggende opties dus groter. De opties op de ETFs QQQ en IWM zijn in vergelijkbare mate liquide als die van de SPY.

Voor beleggers is er ook één belangrijk nadeel. Doordat de ETFs gebaseerd zijn op een index, is de koers veelal 1/10 van de daadwerkelijke stand van de index. De S&P 500 index noteert 2110 punten, de SPY staat op $ 211. Dit betekent dat de nominale waarde van de opties laag is. Middels een voorbeeld wordt dit snel duidelijk:

De optiepremie van een at-the-money call 211 voor april noteert nu ongeveer $ 2,50. Het kost dus $ 250 om een calloptie aan te kopen. De commissie bij Lynx bedraagt $ 2,40 per optie, wat neerkomt op ongeveer 1% van de totale aankoop. Dit valt mee, maar bekijkt u het eens in het perspectief van bijvoorbeeld een AEX-optie. De transactiekosten bedragen dan € 1,40 per optie. Koopt u bijvoorbeeld een calloptie waarvan de premie € 1,50 is, komt dit aardig overeen.

Nu komt de crux. Een AEX at-the-money call 485 voor april noteert ongeveer € 9,80, waarmee de kosten nog geen 0,2% bedragen. Wel is de spread voor deze AEX-optie 0,15, wat neerkomt op € 15. De indirecte kosten voor het kopen van een AEX-optie zijn daarmee een veelvoud in vergelijking met die van de SPY.

Opties op ETFs zijn daarom met name geschikt voor beleggers die geen grote aantallen handelen. De kleine spread is natuurlijk belangrijk, aangezien de indirecte kosten daarmee tot een minimum beperkt worden. Handel je echter in een out-of-the money call/put, dan worden de transactiekosten relatief groot gezien de optiepremie. Bij Lynx is het overigens mogelijk om volumekortingen te krijgen wanneer u grote aantallen opties handelt. Zijn dit meer dan 500 opties per maand, neemt u dan gerust contact met ons op voor een aangepast tarief.

Opties op futures

Naast de opties op indices en ETFs zijn er ook opties beschikbaar op futures. Dit is interessant, aangezien de onderliggende futures zeer liquide zijn. Daarnaast bestaat nog een belangrijk voordeel: de openingstijden.

De belangrijkste future ter wereld is de E-mini S&P 500 future, symbool ES. Er is geen future ter wereld die meer liquide is dan die van de S&P 500. Gemiddeld worden ruim 1 miljoen contracten per dag verhandeld, wat neerkomt op een nominale waarde van $ 100 miljard. De onderliggende waarde aan aandelen die deze future vertegenwoordigt, is dus gigantisch. In het blog over mijn top 5 futures staat de S&P 500 future niet voor niets op nummer 1. Op de NASDAQ, Dow Jones en Russell 2000 zijn de volumes aanzienlijk lager en daarmee worden de afgeleide opties ook minder actief gehandeld.

De handel in S&P 500 futures begint om 0:00 uur en gaat door tot 22:15 uur. Na een kwartier pauze gaat de handel weer verder van 22:30 tot 23:15 uur. Daarna vindt opnieuw 45 minuten geen handel plaats tot 0:00 uur. Dit gaat zo vijf dagen per week door. De opties op futures kennen dezelfde handelstijden, waarmee u dus ook s ochtends vroeg al een positie zou kunnen openen of sluiten. Uiteraard is de handel buiten de reguliere openingstijden minder liquide.

De multiplier van de future is 50. Dit betekent dat ieder punt een waarde van $ 50 vertegenwoordigt. Vermenigvuldigen we dit met de stand van de future, bijvoorbeeld 2100 punten, dan komen we uit op een onderliggende waarde van $ 105.000. Voor opties op de future is de multiplier identiek. Iedere punt aan optiepremie is $ 50 waard. Dit zorgt ervoor dat de transactiekosten een veel kleiner deel van de optiepremie uitmaken.

Voorbeeld:

Voor een april at-the-money calloptie 2100 op de S&P 500 future betaalt u op dit moment $ 39 aan optiepremie. Vermenigvuldigt u dit met de multiplier van $ 50, dan bedraagt de waarde van de optie $ 1950. Met $ 3,50 aan kosten spelen de transactiekosten vrijwel geen rol van betekenis. Het verschil tussen de bied- en laatprijs is wel iets groter, wat onder andere te verklaren is aan de minimale ticksize van 0,25. Een future-optie staat gelijk aan 10 opties op de SPY. Het verschil in transactiekosten bedraagt daarmee standaard al $ 20,50. Voor 10 opties op de SPY betaalt u $24 aan kosten, voor een future-optie op de ES is dit $ 3,50. Nu is het belangrijk om uit te rekenen wat de indirecte kosten zijn aan de hand van de spread.

Eerder heb ik laten zien dat deze voor de SPY call 2100 april $ 0,02 bedraagt. Dit komt dus neer op $ 20 aan indirecte kosten en $ 24 aan transactiekosten, een totaal van $ 44. Vergelijken we dit met een future-optie op de ES, dan zijn de indirecte kosten $ 25 vanwege de spread die 0,5 punt bedraagt en de transactiekosten $ 3,50. Dit brengt het totaal op $ 28,50. Een simpele som laat zien dat u hier de eerste winst kunt pakken. Daarbij zal dit voordeel van de future-opties verder oplopen naarmate de premie van de opties lager is. Bovendien heeft u te maken met langere openingstijden. Het is wel belangrijk om te realiseren dat de future-optie ook fysiek afgehandeld wordt. Op de derde vrijdag van april ontvangt u één e-mini S&P 500 future juni wanneer de optie in-the-money expireert.

Tot slot

Met de bovenstaande informatie heeft u een goede basis om aan de slag te gaan met Amerikaanse indexoptie. U heeft gezien dat de mogelijkheden divers zijn, vandaar dat het belangrijk is om van tevoren een duidelijk beeld te hebben. Heeft u niet eerder gehandeld in deze producten, dan raad ik u aan om te beginnen met opties op ETFs. Deze zijn buitengewoon liquide en hebben de kenmerken van een reguliere aandelenoptie. De meer ervaren en actieve optiebelegger kan waarschijnlijk beter uit de voeten met opties op de S&P 500 future. Door de grotere nominale waarde van de opties blijven de transactiekosten relatief klein en bent u 23 uur per dag in staat om in te spelen op koersbewegingen van Amerikas belangrijkste beursindex.

Door Tycho Schaaf, beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen.

Tycho’s dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig Masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX en behandelt hij als spreker uiteenlopende onderwerpen tijdens interactieve seminars.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×