Geschatte leestijd: 6 minutes

euro dollar verwachting
Eind 2022 zagen we de euro/dollar koers ver onder de 1,00 wegzakken. Maar inmiddels is de euro aan een sterke opmars bezig.

Met een hawkishe ECB lijkt de vraag naar de euro toe te nemen. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen en de verwachtingen voor de euro/dollar koers in 2023.

Dit artikel over de euro/dollar verwachting wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken. Bent u op zoek naar een broker om in forex en valuta te handelen, klik dan hier.

Valutapaar Euro/dollar

Het meest populaire valutapaar ter wereld is natuurlijk de EUR/USD. Bijna een kwart van alle valutatransacties vindt plaats in dit valutapaar. Met een omzet van ruim $ 5 biljoen per dag (inclusief derivaten), is de valutamarkt de grootste en meest liquide markt ter wereld. Hiermee is deze markt bijvoorbeeld een stuk groter dan de aandelenmarkt. In een ander artikel hebben we de top 10 meest verhandelde valutaparen op een rij gezet.

Bovenaan staan de meest recente ontwikkelingen en de actuele verwachtingen voor de euro/dollar. Daaronder bespreken we hoe u het dollar risico kunt afdekken via LYNX.

Koers EUR/USD | Verwachting Euro Dollar | Euro Dollar Verwachting

Euro/dollar nieuws

12 oktober 2023: dollarrally

Op 18 juli bereikte de euro/dollar de hoogste stand sinds februari 2022. Op die dag stond de wisselkoers kort even op 1,127 om vervolgens hard weg te zakken. Nog geen drie maanden later is het valutapaar met ruim 7% gezakt tot op 3 oktober voorlopig een bodem werd bereikt rond de 1,045. Niet geheel toevallig zijn in de afgelopen maanden ook de rentes op de obligatiemarkten fors opgelopen. De Amerikaanse 10-jaars yield steeg van pakweg 3,73% tot 4,88%. Momenteel zien we een rente van 4,61%. Ondertussen stegen de rentes op de Europese kapitaalmarkten iets minder sterk. Zo noteert de Duitse 10-jaars rente momenteel op 2,75% en de Nederlandse yield staat op 3,1%. Daarmee blijven de Verenigde Staten een veel aantrekkelijkere investeringshaven ten opzichte van Europa. Dit is de belangrijkste reden voor de sterke opmars van de dollar.

Daarnaast blijven de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt robuust. De renteverhogingen door de Fed hebben de inflatie flink omlaaggebracht. tegelijkertijd blijven diverse economische indicatoren zoals de winkelverkopen sterk presteren. Ook de werkloosheid blijft met een percentage van 3,8% historisch laag. Dit alles maakt dat de Verenigde Staten en de dollar gezien worden als aantrekkelijk continent om in te investeren en als veilige haven vanwege de relatief lage risico’s van de Amerikaanse economie.

Euro/Dollar verwachting 2023

Met behulp van technische analyse proberen we kantelpunten in de markt in kaart te brengen. We kijken hiervoor naar trends, steun, weerstanden en indicatoren.

Technische analyse EUR/USD (EUR.USD) | korte termijn

Op korte termijn bevindt de euro/dollar koers zich duidelijk in een dalende trend. We zien een dalend trendkanaal en steeds lagere toppen en bodems. Recentelijk veerde het valutapaar iets op, nadat er positieve divergentie was gevormd in de RSI-indicator. Maar voorlopig bleek de voormalige koersbodem rond 1,073 te sterk om in een keer doorheen te breken. Een doorbraak hierboven kan een groter herstel uitlokken richting 1,0946 en vervolgens ook weer richting de top van juli op 1,127.

Een belangrijk steunniveau is te zien rond de 1,035 waar de euro/dollar vorig jaar meerdere toppen en bodems wist te vormen. Onder dit niveau krijgt het valutapaar ruimte voor een grotere daling richting pariteit of lager.

Technische analyse EUR/USD (EUR.USD) | korte termijn

Technische analyse EUR/USD (EUR.USD) | Lange termijn

Op zeer lange termijn bevindt de euro/dollar koers zich nog altijd in een dalende trend. In de grafiek hieronder hebben we een dalend trendkanaal ingetekend dat loopt tussen 2008 en 2023. In 2022 werd nog een lagere bodem gevormd en het recente herstel lijkt mogelijk weer een lagere top achter te laten op de grafiek.

Ook hier wordt duidelijk dat de koers niet te ver onder de 1,035 moet wegzakken, want dan neemt de kans toe dat we wederom richting de onderkant van het dalende trendkanaal gaan bewegen. Anderzijds is een doorbraak boven de 1,13 noodzakelijk om uit het langjarige dalende trendkanaal te breken. Mocht dat gebeuren, dan kan een lange duurzame opwaartse trend worden gestart. In dat scenario kan de euro/dollar terugkeren naar niveaus als 1,25 of zelfs 1,40.

Technische analyse EUR/USD (EUR.USD) | Lange termijn

Multivalutarekening via LYNX

Via LYNX heeft u een zogenaamde multivalutarekening. Dit houdt in dat er meerdere valuta’s op één rekening kunnen worden aangehouden en voor de handel kunnen worden gebruikt. Een effect wordt altijd verhandeld in de valuta waarin het genoteerd staat. Europese effecten worden verhandeld in euro’s en Amerikaanse effecten in dollars.

Indien er enkel euro’s op de rekening staan en de transactie is in een Amerikaans effect, dan wordt het effect in dollars aangekocht. U leent dan automatisch dollars terwijl uw eurosaldo ongewijzigd blijft. Over het geleende saldo betaalt u een debetrente. Op het moment dat u uw positie in het Amerikaanse effect sluit, ontvangt u dollars en zullen deze op uw rekening worden bijgeschreven. Informatie over de huidige rentecondities vindt u hier: rentetarieven

Dollar risico afdekken via LYNX

Het TWS Handelsplatform is zeer flexibel met valuta’s. Stel u stort 10.000 euro en u koopt voor 5.000 dollars Amerikaanse effecten, dan blijft u 10.000 euro positief staan. U komt echter ook 5.000 dollars in de min te staan. Dit betekent dat u automatisch verzekerd bent tegen het valutarisico. Als de dollar namelijk daalt, worden uw Amerikaanse effecten minder waard. Echter hoeft u later ook minder euro’s om te wisselen om uw negatieve dollarstand gelijk te trekken. Deze manier van hedging is interessant indien u denkt dat de euro gaat stijgen (stijgende euro/dollar koers).

Denkt u daarentegen dat de euro gaat dalen of gelijk blijft (en de dollar dus stijgt of gelijk blijft), dan kunt u beter direct het negatieve dollarbedrag salderen door in het handelsplatform eenvoudig euro’s te verkopen en dollars aan te kopen. In het TWS Handelsplatform is deze handeling vrij eenvoudig uit te voeren. Voor een volledige uitleg verwijs ik u door naar onze informatiepagina over valutatransacties.

Handelen in de euro/dollar future

De euro/dollar future (EUR) is een van de meest verhandelde futures ter wereld. Zowel kleine als grote beleggers kunnen eenvoudig handelen in valuta via futures. Meer informatie leest u hier: alles over de euro/dollar futures.

Zelf inspelen op de verwachting van de euro/dollar koers?

Via LYNX kunt u vijf dagen per week en 24 uur per dag valuta handelen in 100 verschillende valutaparen met gratis realtime koersdata, waaronder ook de euro/dollar. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.