Dit artikel over de euro/dollar verwachting wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken.

In dit artikel bespreek ik mijn verwachting voor de euro/dollar koers. We kijken naar fundamentele gebeurtenissen en updaten regelmatig de grafiek met bijbehorende technische analyse.

De euro/dollar koers is recentelijk weer fors verzwakt. Veel beleggers zijn op zoek naar verklaringen en de verwachtingen voor 2021 en 2022. In dit artikel proberen we alle vragen te beantwoorden omtrent het belangrijkste valutapaar ter wereld.

Koers EUR/USD - verwachting euro dollar

Het meest populaire valutapaar ter wereld is natuurlijk de EUR/USD. Bijna een kwart van alle valutatransacties vindt plaats in dit valutapaar. In dit artikel bespreken we welke gebeurtenissen hebben gezorgd voor significante bewegingen in de euro/dollar koers en verwachtingen van de euro/dollar.

Met een omzet van ruim $ 5 biljoen per dag (inclusief derivaten), is de valutamarkt de grootste en meest liquide markt ter wereld. Hiermee is deze markt bijvoorbeeld een stuk groter dan de aandelenmarkt. In een ander artikel hebben we de top 10 meest verhandelde valutaparen op een rij gezet.

Meest recente ontwikkelingen: euro/dollar nieuws

Oktober: Euro/dollar zakt hard weg 

De euro/dollar koers liet het afgelopen jaar veel volatiliteit zien, waarbij de koers heen en weer zwabberde tussen pakweg 1,16 en 1,23. Begin juni is de wisselkoers begonnen aan een duidelijke afdaling en het monetaire beleid lijkt daarvan de belangrijkste oorzaak te zijn. De Federal Reserve loopt veelal voorop als het gaat om monetaire wijzigingen en de markt heeft dat al vroegtijdig goed ingeschat. 

Bij de laatste vergadering in september maakte Fed-voorzitter Jerome Powell bekend dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort zal beginnen met de afbouw van het obligatieopkoopprogramma. Bovendien maakt de koepel van centrale banken zich zorgen over de aanhoudend hoge inflatie. Inmiddels wordt er al gesproken over een mogelijke renteverhoging in 2022, die aanvankelijk pas in 2023 stond gepland.

De Amerikaanse 10-jaars rente is de afgelopen 2 maanden opgelopen van circa 1,15% tot een 1,54%. De verwachting is dat de inflatie hoog blijft en de rente verder zal oplopen. In Europa staan de rentes van veel sterke landen nog altijd onder de nul. Investeerders zien daardoor de Amerikaanse obligatiemarkten als aantrekkelijkere investering, waardoor de vraag naar dollars toeneemt. 

Daarnaast lijkt de dollar een veilige haven te zijn in een markt waarbij de energieprijzen de pan uit rijzen. Ook de onzekerheid rondom de Chinese vastgoedgigant Evergrande doet beleggers richting de dollar bewegen. 

Euro/Dollar verwachting 2021

Technische analyse EUR/USD – korte termijn

De koersontwikkelingen van het afgelopen jaar hebben op de grafiek van de euro/dollar een hoofd&schouder patroon achtergelaten. We zien dat de EUR/USD koers nu duidelijk door de onderkant van de neklijn is gebroken, waarmee het negatieve omkeerpatroon is geactiveerd.

Het koersdoel van het SHS-patroon ligt op circa 1,12. Dit koersdoel kan men berekenen door de afstand van de neklijn tot aan het hoofd te berekenen. In dit geval is dat circa 1,23-1,17 = 0,05. Deze 0,05 trekken we vervolgens af bij het uitbraakpunt op circa 1,17. Daarmee komen we uit op 1,12 en daar liggen bovendien oude toppen en bodems die eveneens een steunpunt signaleren.  Op korte termijn lijkt er dus technisch gezien nog ruimte voor meer daling.

Technische analyse EUR/USD - korte termijn

Langetermijngrafiek euro/dollar

Op lange termijn is de richting van de euro/dollar nogal onduidelijk. Per saldo beweegt het valutapaar nu al sinds 2015 in een ruime zijwaartse bandbreedte. Aan de bovenkant ligt de weerstand op 1,25 en aan de onderkant ligt er steun rond de 1,05. Een uitbraak uit dit ruime zijwaartse trendkanaal zal een grotere koersbeweging kunnen uitlokken.

Langetermijngrafiek euro/dollar

Waarom is de euro/dollar zo hard gedaald sinds 2014?

In 2014 begon de EUR/USD aan een indrukwekkende daling van circa 1,39 naar 1,034 nog geen jaar later. De daling had destijds een aantal aanwijsbare redenen:

  • De Fed stopte eind 2014 met het quantative easing (QE3) programma. Verder begon de Fed met het verhogen van de rente, wat de dollar aantrekkelijker maakte ten opzichte van de euro.
  • Op datzelfde moment startte de ECB juist met Quantitative Easing. In 2014 begon de ECB met het opkopen van zogenaamde asset-backed securities en covered bonds. Sinds 2015 kocht de ECB ook staatsleningen op. Doordat zij letterlijk geld in de markt pompten, konden bedrijven goedkoper geld lenen en is de rente fors gedaald. De markt werd overspoeld met euro’s, wat een enorm drukkend effect heeft gehad op de euro. De rente staat tot op de dag van vandaag nog altijd op een historisch laag niveau.
  • De Amerikaanse economie kende juist een flinke groei, waarbij de werkloosheid sterk daalde. In Europa noteerde de werkloosheid in 2014 met ruim 11% nog rond het hoogste punt ooit. De inflatie was erg laag en er heerste zelfs angst voor deflatie in de Eurozone. In Zuid-Europa ging het eveneens niet goed met onder andere Portugal, Griekenland, Spanje en Italië. De onzekerheid over de euro zorgde voor kapitaalvlucht naar de VS. Men ruilde de risicovolle euro in voor de veilige dollar.

Het voorlopige dieptepunt werd begin 2017 gevormd en ligt op circa 1,034. Of de EUR/USD koers nog veel lager kan? In oktober 2000 zagen we zelfs een koers van 0,823. Hieronder bespreek ik de gebeurtenissen op de financiële markten die de laatste tijd van invloed zijn geweest op het koersverloop van de euro/dollar.

Wat heeft de EUR/USD koers de afgelopen jaren gedreven?

2015-2016 

In de periode 2015-2016 zagen we de EUR/USD voornamelijk zijwaarts bewegen. Eind 2016 werd er wel een poging gedaan om lagere niveaus op te zoeken, maar de uitbraak onder de bodem van 2015 werd teruggegeven. De koersdruk van eind 2016 werd voornamelijk veroorzaakt door de angst dat extreem rechtse partijen, die de globalisatie en vrije handel in de weg zouden staan, de macht zouden grijpen in Europa.

2017-2018

Vanaf 2017 tot en met februari 2018 zagen we een zeer sterke rally van de EUR/USD koers van onder de 1,04 naar ruim 1,25. Deze rally werd veroorzaakt door goede economische data en positieve vooruitzichten in Europa. De werkloosheid in de eurozone bereikte een achtjarig dieptepunt van 9,1%. Ook wonnen diverse pro-Europa partijen tegen de verwachtingen in de verkiezingen. Onder andere in Nederland en Frankrijk bleven de traditionele partijen aan de macht. Zorgen over de Brexit verdwenen naar de achtergrond. Ook de problemen rondom Griekenland en Italië verschoven naar de achtergrond, waardoor de angsten voor het uiteenvallen van de eurozone verdwenen.

Tevens begon de ECB in deze periode een meer hawkish toon aan te slaan. Draghi benadrukte dat de eurozone op de goede weg lag en de inflatie het gewenste niveau naderde.

EUR-USD - verwachting euro dollar

2018 – Sterke dollar

Vanaf april begon de EUR/USD koers weer aan een daling. De euro was dit keer niet de enige munt die omlaag ging. De dollar wist tegen bijna alle munten terrein te winnen. Vooral Emerging Markets hadden in 2018 last van een sterke dollar. De voornaamste oorzaak is de handelsoorlog die Donald Trump voert. De Amerikaanse president laat zich niet kennen en speelt zijn eigen spel. Een spel dat meestal eindigt met de VS als winnaar. Door de ingevoerde importheffingen won de dollar aan kracht. Handelsspanningen zijn gek genoeg goed nieuws voor de dollar, omdat investeerders in tijden van onrust graag hun toevlucht zoeken in de gigantische en liquide dollarmarkt die als veilige haven wordt beschouwd. Door de stijgende dollar komen sommige landen in de problemen die veel schuld in dollars hebben uitstaan. Hierdoor zullen zij geneigd zijn nog meer dollars te kopen, wat een sneeuwbal effect in werking zet.

Sommige landen (China) zullen hun munt opzettelijk verzwakken om de tarieven te compenseren. Hoewel de VS en China al maandenlang met elkaar in gesprek zijn, is het de twee grootmachten nog altijd niet gelukt om een handelsdeal te sluiten. Wel zijn nieuwe handelstarieven voorlopig van de baan. Met Europa is het laatste woord ook nog niet gesproken, Trump dreigde onlangs nog met handelstarieven richting de Eurozone.

2018 – Zwakke euro

In Europa waren er ook genoeg redenen voor een verzwakking van de euro. Aan het begin van 2018 werd de euro sceptische Vijfsterrenbeweging in Italië de grootste partij, met ruim 30% van de stemmen. Ook de economische data in de Eurozone vielen weer tegen, onder andere de inflatieverwachtingen bleven laag.

Op 14 juni 2018 kondigde de ECB aan dat het aankoopprogramma in september 2018 zou worden gehalveerd tot € 15 miljard per maand en per eind december 2018 gestopt zou worden. Inmiddels is het programma dus gestopt, maar de ontvangen aflossingen worden nog altijd herbelegd zo lang als dat nodig wordt geacht. Meteen na deze bekendmakingen kelderde de euro ruim 2% en nog altijd staat de EUR/USD koers onder het niveau van de zomer van 2018. Draghi meldde in 2018 ook meerdere keren dat de officiële rentes in de eurozone ongewijzigd blijven tot minstens eind 2019. Dit betekent dat de ECB nog langere tijd haar inflatiedoelen van 2% niet denkt te halen.

In de laatste ECB vergadering van september werden de economische groeiverwachtingen ook neerwaarts bijgesteld. De prognose voor de economische groei werd lichtelijk naar beneden bijgesteld. In 2018 en 2019 verwacht de ECB een groei van 1,8%. Voor 2020 wordt een toename van slechts 1,7% voorzien. Draghi liet in de toelichting verder weten dat de discussie over de gewijzigde politieke koers van Italië nog geen effect heeft op andere landen.

Eind 2018 – Amerikaanse rente stijgt hard

In 2018 verhoogde de Fed de rente maar liefst 4 keer tot een bandbreedte van 2,25-2,5%, een enorm verschil met de rente in Europa en Japan. De Amerikaanse economie draait op volle toeren en de werkloosheid zakte tot een historisch laag niveau van 3,8%. Door de hoge Amerikaanse rente bleef de dollar een aantrekkelijke investeringshaven. Investeerders kunnen hun geld in de veilige dollar stallen en ook nog eens een mooie rentevergoeding krijgen. Hierdoor steeg de rente op een Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie tot boven de 3,25%. Door de hard opgelopen rente bleef de vraag naar dollars hoog en zakte de euro/dollar koers verder weg. Eind 2018 zorgde dit echter ook voor een forse correctie op de wereldwijde aandelenmarkten. De relatief veilige obligaties vormden namelijk een aantrekkelijk alternatief voor risicovolle aandelen.

Koers EUR/USD - Vrijheidsbeeld - verwachting euro dollar

2019 – Fed verandert in een duif

Nadat de aandelen eind 2018 een forse correctie beleefden, nam de angst voor een recessie toe. De handelsoorlog die al ruim een jaar duurt lijkt de wereldeconomie te schaden. De laatste maanden kwamen er voortdurend signalen naar buiten dat de economie aan het afkoelen is. Verschillende landen stelden de economische groeiverwachtingen neerwaarts bij. Ook het IMF denkt dat de wereldeconomie in een lager groeitempo terecht zal komen.

De Fed uitte zich in de eerste persconferenties van 2019 steeds voorzichtiger en is van een havik plotseling veranderd in een duif. In maart liet Fed-voorzitter Jerome Powell weten dat de rente in heel 2019 gelijk zal blijven. Hierdoor zakte de Amerikaanse 10-jaarsrente weer hard weg van boven de 3% tot circa 2,5%. Enkele korte rentes zijn zelfs boven de wat langere rentes beland, waardoor we destijds konden spreken van een omgekeerde rentecurve.

Verder maakte hij bekend dat de afbouw van de Fed balans stopt in september. Nu bouwt de Fed de balans nog met $ 50 miljard per maand af en dit werd in mei 2020 verlaagd naar $ 15 miljard. De lagere afbouw van de balans zorgt ervoor dat de liquiditeit op de financiële markten een stuk minder snel afneemt en in september zelfs stopt. Wel liet de Fed de deur open voor eventuele renteverhogingen in 2020, mochten de economische omstandigheden daar om vragen.

Mei 2019 – Europese verkiezingen

Zowel uit de vergadering voor april van de ECB als uit de notulen van de vergadering voor maart van de Federal Reserve kwam nauwelijks duidelijkheid over de uitgangspunten van de centrale banken. De lichte verbetering in de economische situatie in de eurozone gaf Europese valuta een steuntje in de rug en het vooruitzicht op een handelsdeal tussen de VS en China zorgde voor wat opluchting van de valuta’s van de meeste opkomende markten. De euro dollar koers hangt echter een beetje stil rond de 1,13-1,14.

De Europese Unie en de VS zullen binnenkort ook beginnen aan handelsgesprekken nu Eurocommissaris Cecilia Malmström groen licht heeft gekregen van de lidstaten om de gesprekken op te starten. De EU wil onderhandelen over het wegnemen van handelsbarrières. Zo moet er een einde komen aan de heffingen op industriële producten, waardoor de export van de EU en de VS kan toenemen met zo’n € 26 miljard. De EU hoopt ook de Brexit positief af te ronden, waardoor de muntunie en dus de euro sterker zal moeten worden.

Eind mei vinden echter ook de Europese verkiezingen plaats. Men verwacht echter dat de populistische (anti-euro) partijen meer macht zullen krijgen wat uiteraard niet ten goede komt aan de euro.

Juli 2019 – Centrale banken trappen op de rem

Vanwege een tegenvallende inflatie en de angst voor een afkoeling van de economie zien we centrale banken wereldwijd op de rem trappen. De Federal Reserve heeft renteverhogingen compleet geschrapt en gaat op 31 juli 2019 de rente zelfs verlagen met 25 basispunten. In Europa valt de inflatie ook tegen, maar ook de economische cijfers zijn daar niet al te denderend. De ECB heeft tijdens de laatste vergadering nog geen concrete maatregelen getroffen maar heeft wel aangegeven dat ze weer gaat stimuleren.

‘De vooruitzichten worden slechter en slechter’, constateerde Draghi in zijn persconferentie. Hij wees daarbij op de Europese industrie, die de gevolgen begint te ondervinden van de handelsoorlog. De markt verwacht nu dat Mario Draghi in september, vlak voor zijn vertrek, de rente gaat verlagen. Daarnaast zal de ECB ook haar miljardenaankopen van staats- en bedrijfsschulden hervatten. In reactie hierop verloor de euro terrein ten opzichte van de dollar.

September 2019 – Draghi verlaat ECB met ‘bazooka’

Mario Draghi verraste nog eenmaal vriend en vijand tijdens de persconferentie op 12 september. Draghi verlaagde niet alleen de rente, maar kondigde ook een nieuwe ronde schuldaankopen aan. Het tarief van die depositorente werd verlaagd van -0,4% naar -0,5%. Verder versoepelde de ECB de regels voor banken voor het lenen van geld bij de ECC.

Het nieuwe stimuleringsprogramma genaamd Targeted Long Term Refinancing Operation (TLTRO) moet banken aansporen meer kredieten te verstrekken aan zowel bedrijven als huishoudens. De omvang van dit nieuwe stimuleringsprogramma is naar schatting € 400 miljard. Circa 2,5 week later bereikt de EUR/USD koers een dieptepunt van 1,088.

Oktober 2019 – Fed verlaagt rente voor 3e keer

Op 30 oktober heeft ook de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt verlaagd. Het ging hier om de 3e renteverlaging van 2019. Volgens de Amerikaanse centrale bank gaat het om een mid-cycle adjustment, en dus niet om een structurele verandering van de trend. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, gaf tijdens de toelichting aan dat het huidige monetaire beleid passend is om de economische groeicyclus te verlengen.

De Fed houdt de doelstellingen voor de inflatie op 2% en heeft er alle vertrouwen in dat de economische groei zal blijven voortduren. Volgens de Fed zullen er voorlopig geen verdere renteverlagingen plaatsvinden. De ontwikkelingen met betrekking tot de handelsoorlog en de brexit worden gezien als positief en zouden goed moeten zijn voor het vertrouwen. Mochten zich nog materiële ontwikkelingen voordoen, dan is de Fed wel bereid om in te grijpen.

2020: Coronavirus – Centrale banken verlagen massaal rentes

Eind februari leek de wederopstanding van de euro te beginnen. De koers herstelde flink en de Federal Reserve kwam met een tussentijdse renteverlaging. De euro/dollar koers schoot daarna tot een koers van bijna 1,15 op 9 maart. De renteverlagingen in de VS zijn echter geen goed teken voor de kracht van de dollar. De alsmaar dalende rente maakt de munt minder aantrekkelijk. Wel zijn de vergoedingen op Amerikaans staatspapier nog steeds hoger dan die van Europa. Dat verklaart nog altijd de voorkeur voor de dollar. Beleggers hebben mogelijk ook iets meer vertrouwen in de dollar dan in de euro.

De euro/dollar koers is dan ook weer bijna terug bij af en gezakt tot onder de 1,07. De Europese Centrale Bank besloot bovendien om de rente niet verder te verlagen. Ook dit zette de koers van de EUR/USD verder onder druk. Wel kwam de ECB met een pakket maatregelen tegen de schadelijke gevolgen van het coronavirus voor de economie. Buiten Europa verlaagden zowel de Amerikaanse als de Canadese, Engelse, Australische en Maleisische centrale banken het rentetarief.

Op zondag 15 maart verlaagde de Federal Reserve de rente naar 0% en ook de Canadese, Engelse, Australische en Maleisische centrale banken verlaagden het rentetarief. Desondanks blijft de euro/dollar koers onder druk staan. Om de economie verder te stimuleren start de Fed ook een opkoopprogramma. De centrale bank gaat voor $ 500 miljard aan Amerikaans staatspapier kopen en voor nog eens $ 200 miljard aan hypotheekobligaties

Mei/Juni 2020 – Onrust in de Verenigde Staten & stimulans van ECB

De euro/dollar koers lag er in april en mei vrij stabiel bij. Dat verandert na de gebeurtenis van 25 mei. Op die dag komt George Floyd om het leven nadat een politieagent met zijn knie meer dan acht minuten op zijn nek leunde, terwijl hij geboeid met zijn buik op straat lag. Na zijn dood braken er in heel de VS protesten uit om het racistische politiegeweld tegenover zwarte burgers aan te klagen.

De protesten liepen uit de hand en leidden in vrijwel de hele Verenigde Staten tot vernielingen en plunderingen. Er wordt zelfs hevig gedemonstreerd voor het Witte Huis. Tegenover het woonverblijf van Donald Trump werd zelfs een kerk in brand gestoken. De onrust in de Verenigde Staten leidt er mogelijk toe dat beleggers wat geld uit het land weghalen.

Tegelijkertijd won de euro aan kracht nadat er geruchten rondgingen dat de Europese Centrale Bank (ECB) van plan was haar stimuleringspakket uit te breiden. Vandaag, op 4 juni, kondigde de ECB dan ook aan het opkoopprogramma uit te breiden met € 600 miljard tot een bedrag van €1350 miljard. De extra stimuleringsmaatregelen zorgen voor opwaartse druk in de euro. Tegelijkertijd schetst de centrale bank een somber beeld over de Europese economie. Naar verwachting krimpt de economie dit jaar met 8,7%. Ook de inflatie daalt naar verwachting door de coronacrisis. Dit jaar komt de inflatie op 0,3% uit, wat uiteraard ver onder de doelstelling van 2% ligt. Mogelijk zal de beleidsrente van de ECB hierdoor nog een langere tijd laag blijven.

Juli-augustus 2020 – rally van de euro

De afgelopen maanden hebben we opnieuw een wederopstanding van de euro gezien. De euro/dollar koers steeg binnen een periode van 2 maanden met ruim 6% tot een koers van 1,19. Sinds de bodems uit mei is de koers inmiddels met 11% opgelopen. De stijging komt voornamelijk vanuit de zwakte van de dollar. Het lukt de Amerikanen maar niet om het coronavirus onder controle te krijgen. In de VS neemt het aantal besmettingen nog altijd in een rap tempo toe en ook de werkloosheid is historisch hoog. De pandemie heeft daarmee een duidelijk drukkend effect op de Amerikaanse economie. Deze kromp in het tweede kwartaal met 9,5% en dat was zelfs de grootste krimp van de Amerikaanse economie ooit. Het slechte economische klimaat nodigt dan ook zeker niet uit om te investeren in de Verenigde Staten.

Beleggers gaan liever op zoek naar investeringen in landen die de zaakjes beter op orde hebben. Zij komen dan al snel uit bij Europa, waar de meeste landen het virus aardig onder controle hebben. Het dragen van mondkapjes is in veel Europese landen min of meer verplicht en nieuwe uitbraken worden scherp in de gaten gehouden. De oorzaak van de sterkere munt is een fundamentele verbetering van de structuur van Europa, zowel politiek als financieel gezien.

Stijging euro negatief voor Europa?

De opmars van de euro is niet per se een goed teken voor Europa. Veel Europese bedrijven halen hun inkomsten van buiten de eurozone en de stijging van de euro zorgt dus voor lagere inkomsten van deze bedrijven. Een stijging van 10% zal naar schatting 40 basispunten van economische groei (BBP) kunnen afhalen. De stijging van de euro is ook slecht nieuws voor beleggers. Indien beleggers het valutarisico niet hebben afgedekt zijn de in dollar genoteerde aandelen de afgelopen tijd 10% minder waard geworden. De negatieve effecten van de sterke euro worden gecompenseerd door een groter vertrouwen en positieve vooruitzichten van de Eurozone.

Eind 2020 – door de $1,20 grens

De forse stijging van de euro/dollar koers kwam exact op 1 september tot een einde. Vervolgens hebben we in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen een meer zijwaartse periode mogen waarnemen. Een nieuwe rally lijkt exact na de verkiezingen weer van start te zijn gegaan. Sinds bekend is geworden dat Joe Biden de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen is het belangrijkste valutapaar ter wereld binnen één maand tijd met circa 4% opgelopen.

De koers stond onlangs rond de 1,217 en bereikte daarmee de hoogste stand sinds april 2018. Ook nam de euro de rol van de Amerikaanse dollar over als meest gebruikte betaalmiddel in het internationale handelsverkeer. Dat de euro in populariteit toeneemt heeft een aantal belangrijken aanwijsbare redenen. De belangrijkste reden is uiteraard het feit dat de Federal Reserve sinds de coronacrisis al ruim $ 4 biljoen(4000 miljard) heeft bijgedrukt. Het oneindig bijdrukken van geld kent natuurlijk zijn keerzijde. Er treedt simpelweg verwatering op en op termijn kan dit natuurlijk alleen maar lijden tot inflatie.

Bovendien is het land zwaar getroffen door de coronacrisis en zit de Amerikaanse overheid nu met een gigantisch begrotingstekort. De staatsschuld zal onder Joe Biden mogelijk alleen maar verder oplopen, aangezien hij plannen heeft om flink te investeren in de gezondheidszorg en duurzaamheid. De Verenigde Staten worden hierdoor langzamerhand een minder aantrekkelijkere investeringshaven.

Beleggers in Europa hebben het hierdoor extra zwaar. De ongunstige wisselkoersen drukken op de winstgevendheid van de bedrijven. Maar ook uw beleggingen in de VS worden getroffen door het valuta-risico. Gelukkig kunt u bij LYNX dit risico afdekken. Hoe dit in zijn werk gaat leest u onderaan dit artikel.

Eerste helft van 2021: veel volatiliteit

In de eerste vijf maanden van dit jaar heeft de euro/dollar koers geen duidelijke richting gekozen. De euro/dollar was wel erg volatiel en reageerde daarmee onder andere op de economische ontwikkelingen en de daarbij horende bewegingen in de rente. Het valutapaar startte het jaar rond de 1,22 om vervolgens eind maart een bodem te vormen rond de 1,17. In aanloop naar de heropening van de economie begonnen beleggers namelijk inflatie in te prijzen, waardoor de rentes op de obligatiemarkten flink omhoog gingen.

De Amerikaanse 10-jaars rente steeg daarbij van onder de 1% naar een hoogtepunt van 1,75% eind maart. Hiermee werd de VS een aantrekkelijkere investeringshaven en nam de vraag naar dollars toe. Vervolgens is de rente gaan stabiliseren rond de 1,6% en hebben beleggers op de Amerikaanse beurzen een afwachtende houding aangenomen.

Sinds maart bewegen de indices voornamelijk zijwaarts, maar tegelijkertijd liep de euro/dollar toen wel weer op. Het dieptepunt van de euro/dollar op 1,17 viel dan ook samen met de top van 1,75% in de Amerikaanse rente. Vanaf maart zijn de rentes in Europa wel verder opgelopen en dat verklaart ook grotendeels het herstel van de euro/dollar tot 1,22. Dat vooral de dollar zwak is, zien we terug in de dollar index die sinds begin april met bijna 4% is gedaald.

Multivalutarekening bij LYNX

Bij LYNX heeft u een zogenaamde multivalutarekening. Dit houdt in dat er meerdere valuta’s op één rekening kunnen worden aangehouden en voor de handel kunnen worden gebruikt. Een effect wordt altijd verhandeld in de valuta waarin het genoteerd staat. Europese effecten worden verhandeld in euro’s en Amerikaanse effecten in dollars.

Indien er enkel euro’s op de rekening staan en de transactie is in een Amerikaans effect, dan wordt het effect in dollars aangekocht. U leent dan automatisch dollars terwijl uw eurosaldo ongewijzigd blijft. Over het geleende saldo betaalt u een debetrente. Op het moment dat u uw positie in het Amerikaanse effect sluit, ontvangt u dollars en zullen deze op uw rekening worden bijgeschreven. Informatie over de huidige rentecondities vindt u hier: LYNX rentetarieven

Dollar risico afdekken via LYNX

Het TWS Handelsplatform is zeer flexibel met valuta’s. Stel u stort 10.000 euro en u koopt voor 5.000 dollars Amerikaanse effecten, dan blijft u 10.000 euro positief staan. U komt echter ook 5.000 dollars in de min te staan. Dit betekent dat u automatisch verzekerd bent tegen het valutarisico. Als de dollar namelijk daalt, worden uw Amerikaanse effecten minder waard. Echter hoeft u later ook minder euro’s om te wisselen om de negatieve dollar-stand gelijk te trekken. Deze manier van hedgen is interessant indien u denkt dat de euro gaat stijgen (stijgende euro/dollar koers).

Denkt u daarentegen dat de euro gaat dalen of gelijk blijft (en de dollar dus stijgt of gelijk blijft), dan kunt u beter direct het negatieve dollarbedrag salderen door in het handelsplatform eenvoudig euro’s te verkopen en dollars aan te kopen. In het TWS Handelsplatform is deze handeling vrij eenvoudig uit te voeren. Voor een volledige uitleg verwijs ik u door naar onze informatiepagina over valutatransacties. 

Handelen in de euro/dollar future

De euro/dollar future (EUR) is een van de meest verhandelde futures ter wereld. Zowel kleine als grote beleggers kunnen eenvoudig handelen in valuta via futures. Meer informatie leest u hier: Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures.

Zelf inspelen op de verwachting van de euro/dollar koers?

Via LYNX kunt u vijf dagen per week en 24 uur per dag valuta handelen in 80 verschillende valutaparen met gratis realtime koersdata, waaronder ook de euro/dollar. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.