Euro/dollar verwachting 2024: stijgt de euro naar 1,13?

Door Justin Blekemolen


Geschatte leestijd: 8 minutes

euro dollar verwachting
In dit artikel bespreken we de fluctuerende koers van de euro ten opzichte van de dollar, een onderwerp dat beleggers en economen wereldwijd bezighoudt.

We delen een uitgebreide vooruitblik op de verwachte ontwikkelingen van de EUR/USD wisselkoers in de komende periode, gebaseerd op recente economische trends, beleidsbeslissingen en technische analyse.

Dit artikel over de euro/dollar verwachting wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken. Bent u op zoek naar een broker om in forex en valuta te handelen, klik dan hier.

Valutapaar Euro/dollar

Het meest populaire valutapaar ter wereld is de EUR/USD. Bijna een kwart van alle valutatransacties vindt plaats in dit valutapaar. Met een omzet van ruim $ 5 biljoen per dag (inclusief derivaten), is de valutamarkt de grootste en meest liquide markt ter wereld. Hiermee is deze markt bijvoorbeeld een stuk groter dan de aandelenmarkt. In een ander artikel hebben we de top 10 meest verhandelde valutaparen op een rij gezet.

Bovenaan staan de meest recente ontwikkelingen en de actuele verwachtingen voor de euro/dollar. Daaronder bespreken we hoe u het dollar risico kunt afdekken via LYNX.

Koers EUR/USD | Verwachting Euro Dollar | Euro Dollar Verwachting

Euro/dollar nieuws

De euro heeft in 2022 veel terrein verloren tegenover de dollar. Een deel van deze verzwakking werd toegeschreven aan de energiecrisis in Europa. De afhankelijkheid van Europa van Russisch gas en de daaruit voortvloeiende economische onzekerheden hebben een negatief effect gehad op de euro. Verder speelde de robuuste staat van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt een rol; de lage werkloosheid en banengroei in de VS hebben geleid tot diverse renteverhogingen door de Fed. De hogere rente maakte de Verenigde Staten een stuk aantrekkelijker ten opzichte van Europa voor investeerders.

Wie verlaagt als eerste de rente?

Eind 2022 en in de eerste helft van 2023 zagen we echter een sterk herstel, doordat ook de ECB de rente fors verhoogde. Maar sindsdien zien we het valutapaar zijwaarts bewegen tussen ongeveer 1,05 en 1,12. Een belangrijke factor voor de toekomstige richting van de euro/dollar zijn de langverwachte renteverlagingen door centrale banken.

Volgens de huidige voorspellingen zou de Fed in juni 2024 kunnen beginnen met het verlagen van de rentetarieven. Deze verwachting is gebaseerd op de visie van ABN AMRO, die aangeeft dat zowel de ECB als de Federal Reserve van de Verenigde Staten naar verwachting de rentetarieven ongeveer even snel zullen verlagen. Als dit scenario zich voordoet, zou dit betekenen dat de euro/dollar koers relatief stabiel kan blijven bij een gelijkblijvend renteverschil tussen de eurozone en de VS. Hiermee wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven op een vergelijkbaar moment als de Fed zou kunnen verlagen, hoewel de exacte timing nog onzeker is.

Momenteel schat de markt de kans in op 60% dat de eerste renteverlaging in juni zal plaatsvinden. Een recente reeks aan hoge(re) inflatiecijfers en andere sterke economische data uit de Verenigde Staten hebben de verwachte renteverlagingen al meermaals naar achteren geschoven. Eerst ging de markt uit van een eerste verlaging in maart, maar inmiddels is een verlaging in juni niet meer zeker. Sommige analisten denken dat de ECB wellicht eerder gaat verlagen, omdat de Europese economie een stuk zwakker blijkt. Andere analisten wijzen echter op het feit dat de ECB ‘the fear of going first’ heeft en min of meer wacht op wat de Fed doet.

Euro/Dollar verwachting 2024

Met behulp van technische analyse proberen we kantelpunten in de markt in kaart te brengen. We kijken hiervoor naar trends, steun, weerstanden en indicatoren.

Technische analyse EUR/USD | Korte termijn

De euro/dollar vertoont steeds minder volatiele bewegingen. Recentelijk werd de bandbreedte waarin het valutapaar handelt steeds kleiner. Inmiddels zien we een weerstand rond 1,098 en steun rond 1,07. Een uitbraak boven de top kan een verdere opmars uitlokken richting de 1,127, waar de koers in juli 2023 topte. Echter zou een doorbraak van de steun op 1,07 een grotere correctie richting de 1,045 en lager kunnen betekenen.

Technische analyse EUR/USD | korte termijn

Technische analyse EUR/USD | Lange termijn

Op zeer lange termijn bevindt de euro/dollar koers zich nog altijd in een dalende trend. In de grafiek hieronder hebben we een dalend trendkanaal ingetekend dat loopt van 2008 en 2024. In 2022 werd nog een lagere bodem gevormd en het recente heeft voorlopig een potentieel lagere top gevormd op 1,127. We zien rond 1,045 echter ook een potentieel hogere bodem.

Een eventuele uitbraak uit het dalende trendkanaal en boven de 1,127 kan een draai in het langetermijnbeeld betekenen. Dan zou de euro/dollar ruimte krijgen voor een duurzame stijging richting 1,25 en hoger. Zakt de koers echter onder de 1,045, dan komt de low rond 0,95 weer in beeld. En ook lagere koersen zijn dan niet uit te sluiten.

Technische analyse EUR/USD | Lange termijn

Euro/dollar verwachtingen

Verscheidene analisten en financiële instellingen voorzien verschillende scenario’s voor de EUR/USD koers. Volgens Long Forecast wordt er voor eind 2025 een wisselkoers van rond de 1.133 dollar per euro verwacht, met een verdere daling in de daaropvolgende maanden​ (EFA Forecast)​. Euronews denkt echter dat de euro te maken heeft met diverse politieke en economische uitdagingen, waaronder internationale conflicten en fiscale beleidsaanpassingen binnen de EU. Dit zou de euro onder druk kunnen zetten.

Desondanks verwachten sommige analisten, zoals die van ING en Bank of America, dat de euro tegen het einde van 2024 zal stijgen naar ongeveer 1.15 dollar, mede door verwachte renteverlagingen door de Federal Reserve​​.

Bank of America, daarentegen, verwacht dat renteverlagingen door de Federal Reserve meer invloed zullen hebben op de markt dan renteverlagingen door andere centrale banken, wat zou kunnen leiden tot een waardedaling van de dollar en een stijging van de euro in 2024​.

Deze verschillende perspectieven onderstrepen de complexiteit en onzekerheid rond de toekomstige bewegingen van de euro/dollar wisselkoers. De daadwerkelijke koers zal afhangen van een breed scala aan economische, politieke en monetaire factoren.

Multivalutarekening via LYNX

Via LYNX heeft u een zogenaamde multivalutarekening. Dit houdt in dat er meerdere valuta’s op één rekening kunnen worden aangehouden en voor de handel kunnen worden gebruikt. Een effect wordt altijd verhandeld in de valuta waarin het genoteerd staat. Europese effecten worden verhandeld in euro’s en Amerikaanse effecten in dollars.

Indien er enkel euro’s op de rekening staan en de transactie is in een Amerikaans effect, dan wordt het effect in dollars aangekocht. U leent dan automatisch dollars terwijl uw eurosaldo ongewijzigd blijft. Over het geleende saldo betaalt u een debetrente. Op het moment dat u uw positie in het Amerikaanse effect sluit, ontvangt u dollars en zullen deze op uw rekening worden bijgeschreven. Informatie over de huidige rentecondities vindt u hier: rentetarieven.

Dollar risico afdekken via LYNX

Het TWS Handelsplatform is zeer flexibel met valuta’s. Stel u stort 10.000 euro en u koopt voor 5.000 dollars Amerikaanse effecten, dan blijft u 10.000 euro positief staan. U komt echter ook 5.000 dollars in de min te staan. Dit betekent dat u automatisch verzekerd bent tegen het valutarisico. Als de dollar namelijk daalt, worden uw Amerikaanse effecten minder waard. Echter hoeft u later ook minder euro’s om te wisselen om uw negatieve dollarstand gelijk te trekken. Deze manier van hedging is interessant indien u denkt dat de euro gaat stijgen (stijgende euro/dollar koers).

Denkt u daarentegen dat de euro gaat dalen of gelijk blijft (en de dollar dus stijgt of gelijk blijft), dan kunt u beter direct het negatieve dollarbedrag salderen door in het handelsplatform eenvoudig euro’s te verkopen en dollars aan te kopen. In het TWS Handelsplatform is deze handeling vrij eenvoudig uit te voeren. Voor een volledige uitleg verwijs ik u door naar onze informatiepagina over valutatransacties.

Handelen in de euro/dollar future

De euro/dollar future (EUR) is een van de meest verhandelde futures ter wereld. Zowel kleine als grote beleggers kunnen eenvoudig handelen in valuta via futures. Meer informatie leest u hier: alles over de euro/dollar futures.

Zelf inspelen op de verwachting van de euro/dollar koers?

Via LYNX kunt u vijf dagen per week en 24 uur per dag valuta handelen in 100 verschillende valutaparen met gratis realtime koersdata, waaronder ook de euro/dollar. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.