euro dollar verwachting
Eind vorig jaar is de euro/dollar begonnen aan zijn herstel.

Dit jaar toonde het valutapaar zich al erg volatiel, maar per saldo is de koers niet ver van zijn plek gekomen.

In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen en de verwachtingen voor de euro/dollar koers in 2023.

Dit artikel over de euro/dollar verwachting wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken. Bent u op zoek naar een broker om in forex en valuta te handelen, klik dan hier.

Valutapaar Euro/dollar

Het meest populaire valutapaar ter wereld is natuurlijk de EUR/USD. Bijna een kwart van alle valutatransacties vindt plaats in dit valutapaar. Met een omzet van ruim $ 5 biljoen per dag (inclusief derivaten), is de valutamarkt de grootste en meest liquide markt ter wereld. Hiermee is deze markt bijvoorbeeld een stuk groter dan de aandelenmarkt. In een ander artikel hebben we de top 10 meest verhandelde valutaparen op een rij gezet.

Bovenaan staan de meest recente ontwikkelingen en de actuele verwachtingen voor de euro/dollar. Daaronder bespreken we hoe u het dollar risico kunt afdekken via LYNX.

Koers EUR/USD | Verwachting Euro Dollar | Euro Dollar Verwachting

Euro/dollar nieuws

6 maart 2023

Het jaar 2023 ging voortvarend van start voor de euro. Binnen enkele weken klom de euro/dollar tot boven de 1,10. Dalende energieprijzen en sterke economische cijfers maakt de euro weer wat aantrekkelijker. Sterke economische cijfers doen economen steeds vaker geloven dat een economische recessie kan worden vermeden. Bovendien zijn de verschillen tussen de rentes in Europa en de VS aanzienlijk kleiner geworden. Hierdoor lijkt de sterke rally van de dollar sinds 2022 definitief gestaakt.

Afgelopen week bleek nog dat de bedrijvigheid in de eurozone in januari verrassend terugkeerde naar een bescheiden groei, terwijl de bedrijvigheid in de VS voor de zevende maand op rij een krimp liet zien. Daartegenover stond een stijgende ondernemersvertrouwen in de VS. Toch lijkt de economie van de VS sterk genoeg om nog meer renteverhogingen aan te kunnen. Voor 22 maart rekent de markt op een renteverhoging van 25 basispunten, al wordt een verhoging van 50 basispunten ook niet uitgesloten. De Fed fund futures voorspellen nog slechts twee renteverhogingen van 25 basispunten tot een piek van ongeveer 5% in juni, voordat de rente later in het jaar weer wordt verlaagd.

Renteverhogingen in Europa zijn eveneens meer dan welkom. Vorige week werd bekend dat de inflatie in de eurozone in februari op 8,5% uitkwam. Dat was slechts nipt lager dan de 8,6% uit januari en hoger dan de verwachte 8,2%. De markt gaat er van uit dat de ECB de rente op 16 maart wederom met 50 basispunten zal verhogen. Het restrictieve beleid van de ECB zal vermoedelijk positief uitpakken voor de euro ten opzichte van de dollar.

Euro/Dollar verwachting 2023

Met behulp van technische analyse proberen we kantelpunten in de markt in kaart te brengen. We kijken hiervoor naar trends, steun, weerstanden en indicatoren.

Technische analyse EUR/USD (EUR.USD) | korte termijn

Eind vorig jaar werd de dalende trend al verlaten. De doorbraak boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) bracht de euro/dollar terug in een bullmarket.

Op 2 februari, de dag van de meest recente renteverhoging door de ECB, vormde de euro/dollar koers een top vlak boven de 1,10. De afgelopen weken zagen we een sterke terugval, maar het 200-daags gemiddelde heeft de koers opgevangen. Het lijkt er sterk op dat hier een bodem in het middellange termijn beeld wordt gevormd. Na een doorbraak boven de 1,069 (top 1 maart) krijgen we een bevestiging. Daarboven komt er ruimte vrij voor een herstel richting de 1,10 en hoger. Belangrijke weerstandszone zien we tussen de 1,11 en 1,125, waar meerdere toppen en bodems samenkomen. Hier moeten beleggers rekening houden met verkoopdruk.

Valt de euro/dollar toch weer terug onder het 200-daags gemiddelde, dan moeten beleggers alert worden. Een doorbraak onder de steun op 1,048 kan een veel grotere daling uitlokken. Een volgende neerwaartse koersdoel zien we dan rond 1,022 (bodem 21 november 2022).

euro/dollar (EUR, USD)
euro/dollar (EUR, USD)

Multivalutarekening via LYNX

Via LYNX heeft u een zogenaamde multivalutarekening. Dit houdt in dat er meerdere valuta’s op één rekening kunnen worden aangehouden en voor de handel kunnen worden gebruikt. Een effect wordt altijd verhandeld in de valuta waarin het genoteerd staat. Europese effecten worden verhandeld in euro’s en Amerikaanse effecten in dollars.

Indien er enkel euro’s op de rekening staan en de transactie is in een Amerikaans effect, dan wordt het effect in dollars aangekocht. U leent dan automatisch dollars terwijl uw eurosaldo ongewijzigd blijft. Over het geleende saldo betaalt u een debetrente. Op het moment dat u uw positie in het Amerikaanse effect sluit, ontvangt u dollars en zullen deze op uw rekening worden bijgeschreven. Informatie over de huidige rentecondities vindt u hier: rentetarieven

Dollar risico afdekken via LYNX

Het TWS Handelsplatform is zeer flexibel met valuta’s. Stel u stort 10.000 euro en u koopt voor 5.000 dollars Amerikaanse effecten, dan blijft u 10.000 euro positief staan. U komt echter ook 5.000 dollars in de min te staan. Dit betekent dat u automatisch verzekerd bent tegen het valutarisico. Als de dollar namelijk daalt, worden uw Amerikaanse effecten minder waard. Echter hoeft u later ook minder euro’s om te wisselen om uw negatieve dollarstand gelijk te trekken. Deze manier van hedging is interessant indien u denkt dat de euro gaat stijgen (stijgende euro/dollar koers).

Denkt u daarentegen dat de euro gaat dalen of gelijk blijft (en de dollar dus stijgt of gelijk blijft), dan kunt u beter direct het negatieve dollarbedrag salderen door in het handelsplatform eenvoudig euro’s te verkopen en dollars aan te kopen. In het TWS Handelsplatform is deze handeling vrij eenvoudig uit te voeren. Voor een volledige uitleg verwijs ik u door naar onze informatiepagina over valutatransacties.

Handelen in de euro/dollar future

De euro/dollar future (EUR) is een van de meest verhandelde futures ter wereld. Zowel kleine als grote beleggers kunnen eenvoudig handelen in valuta via futures. Meer informatie leest u hier: alles over de euro/dollar futures.

Zelf inspelen op de verwachting van de euro/dollar koers?

Via LYNX kunt u vijf dagen per week en 24 uur per dag valuta handelen in 100 verschillende valutaparen met gratis realtime koersdata, waaronder ook de euro/dollar. Bekijk het aanbod:


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.