De Japanse yen: een veilige haven voor beleggers?


De invloed van de Japanse yen op de financiële markten, is iets waar veel particuliere beleggers zich niet bewust van zijn. Wat zegt de Japanse yen over het sentiment op de beurzen? En waarom is juist deze valuta een goede indicator voor de richting op de beurzen wereldwijd?

Als investeerders een uitspraak doen over de Japanse yen, wordt over het algemeen gekeken naar de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen. De USD.JPY is op de EUR.USD na, de meest verhandelde valuta wereldwijd. Bijna 20% van alle valutatransacties vinden in dit valutapaar plaats.

japanse yen USD.JPY

Waarom is de Japanse yen een veilige haven?

Ondanks het feit dat de Japanse economie al jaren niet meer vooruit te branden is en het land al een tijd met deflatie kampt, wordt de valuta door beleggers als een veilige haven beschouwd. In onzekere tijden is doorgaans duidelijk een vlucht van beleggers richting de Japanse yen te zien, wat zich vertaalt in een waardestijging van de Japanse valuta.

Handelaren zien het Japanse systeem en politiek als veilig en stabiel. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Zwitserse frank. De Japanse centrale bank is echter niet blij met dit predicaat. De Japanse economie moet het voornamelijk van haar export hebben en is juist gebaat bij een zwakke yen.

De Japanse centrale bank probeert de waarde van de munt te drukken door enorme hoeveelheden vers geld te drukken. Als maar genoeg geld in het systeem wordt gepompt, daalt de waarde van de Japanse yen vanzelf. Dat is de gedachte van de Bank of Japan. Toch hebben deze maatregelen nog niet voor het juiste effect gezorgd.

japanse yen USD.JPY 2

In bovenstaande grafiek is de waardestijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar goed terug te zien. Ondanks het enorm ruime monetaire beleid van de BOJ, waarbij negatieve rentes worden gehanteerd, heeft de turbulentie op de financiële markten ervoor gezorgd dat de Japanse yen het afgelopen jaar flink in waarde is toegenomen.

Deze stijging kan worden toegeschreven aan het feit dat de yen als veilige haven wordt beschouwd. Het plan van de Japanners om de waardestijging van de yen te kop in te drukken is, als we naar de grafiek van afgelopen jaar kijken, compleet mislukt. Vorige week noteerde het valutapaar USD.JPY zelfs korte tijd onder het psychologische niveau van ¥ 100.

Vertrouwen in “Abenomics”

Ondanks dat de Japanse economie de wind nog altijd niet in de zeilen weet te krijgen, wist de Japanse premier Shinzo Abe de verkiezingsoverwinning vannacht naar zich toe te trekken. Hiermee heeft het Japanse volk het vertrouwen in de economisch plannen, de zogenoemde “Abenomics” uitgesproken.

De verkiezingsuitslag zorgde voor een flink herstel van de USD.JPY. De geruchten dat de BOJ klaar staat om te interveniëren en de Japanse yen verder te verzwakken, gaf het valutapaar een extra duw in de juiste richting. De grote vraag is of de bodem voorlopig is gezet, of dat komende tijd toch weer het psychologische niveau van ¥ 100 wordt opgezocht.

Valutahandel via LYNX

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te handelen in valuta. LYNX biedt u de mogelijkheid om in 90 verschillende valutaparen te handelen. U profiteert net als professionele partijen van lage transactiekosten en krappe spreads. Hier leest u meer over de handel in forex via het TWS Handelsplatform.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod: