Intraday gap trading | Een daytrading strategie

Door Justin Blekemolen


In het vorige artikel over het beginnen met daytraden is een aantal basis daytrading strategieën besproken. Deze strategieën zijn toepasbaar op vrijwel alle financiële producten. In dit stuk zal ik één van de mogelijke daytrading strategieën behandelen, namelijk het handelen op basis van gaps. In dit geval gaat het over gap trading op aandelen.

 

Wat is een gap?

Een gap ontstaat doordat de prijs van een aandeel  flink hoger of lager opent ten opzichte van het slot van de voorgaande handelsdag. Men spreekt van een gap up als we openen boven het slot van de handelsdag ervoor. Logischerwijs spreken we dan over een gap down wanneer de opening van vandaag lager is dan het slot van gisteren.

Deze gaps ontstaan meestal vanwege nieuws. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld betere (of slechtere) cijfers uitbrengen dan door de markt werd verwacht. Vele andere redenen zijn uiteraard ook mogelijk: een analistenrapport, overnames of aankondiging eigen aandeleninkoop. Deze laatste reden was de oorzaak van een gap bij General Electric vorige week vrijdag, zie onderstaande grafiek.

Intraday-gap-trading-bij-daytrading-General-Electric1

Hieronder volgt een korte beschrijving van de vier meest genoemde gaps:

Breakaway Gap

Komt voor aan het einde van een prijspatroon en is de start van een nieuwe trend (bullish of bearish).

Exhaustion Gap

Komt voor aan het einde van een trend en is meestal de laatste poging om een nieuwe high of low te zetten.

Common Gap

Een gap binnen een bestaande trading range, is meestal geen signaal van een nieuwe trend.

Measuring (continuation) Gap

Dit is een gap die meestal plaats vindt gedurende een bestaande trend. Dit is een sterk teken voor de voortzetting van deze bestaande trend.

Wanneer men spreekt over een filled gap, dan is de prijs teruggegaan naar het niveau van voor de gap. Beleggers proberen vaak op het fillen van de gap in te spelen, omdat dit relatief vaak voorkomt. Dit kan komen door overdreven optimisme of pessimisme, prijzen schieten door en zakken dan langzaam terug. Deze strategie wordt ook wel faden genoemd. Toch zal deze strategie niet bij elk type gap werken, gezien de eerder uitleg over de verschillende soorten gaps.

Intraday daytrading strategie

Veel beleggers zien een aandeel flink hoger of lager openen en proberen hier direct op in te springen. Dit kan zijn om mee te liften op de beweging of ze proberen te profiteren van het faden van de koersbeweging. Dit kan uiteraard heel mooi uitpakken, maar toch zie ik dit meer als een gok dan als een belegging. U zou uw mogelijke strategie kunnen aanpassen op de koersbeweging die neergezet wordt in het eerste uur van de handel.

Veelal zijn de koersbewegingen van een fonds minder grillig na een eerste uur van handel. Maak een analyse van het hoogste en het laagste punt gedurende dit eerste uur. Deze hoogste en laagste koers kan gebruikt worden om de instapniveaus te bepalen. Gaat u uit van een verdere stijging? Plaats een stop kooporder een fractie boven de hoogste koers van het eerste uur.

Gaat u juist uit van een daling? Plaats een stop verkooporder een fractie onder de laagste koers van het eerste uur. Mocht met de laagste koers van het eerste uur de gap al gesloten zijn, dan is het te laat voor deze gaptrade.

 

Om wederom General Electric te gebruiken:

Opening: 27.13

Low: 27.00

High: 28:00

Het nieuws van de inkoop van aandelen had een explosief effect op de koers in het eerste half uur. Daarna worden de bewegingen wat minder extreem, duidelijk is de dubbele top op 28 dollar. U kunt een stop kooporder plaatsen op $ 28.05 en afwachten of het positieve sentiment toch de overhand krijgt. Aangezien dit een intraday strategie is, dient de positie weer dezelfde dag gesloten te worden. In dit geval had u dus rond een koers van $ 28.50 de positie weer kunnen sluiten.

Intraday-gap-trading-bij-daytrading-stap-2-General-Electric

Hier een tweede voorbeeld van een fonds dat gisteren gapte, namelijk Genetic Technologies (GENE). Het biotechbedrijf kondigde gisteren aan dat meer testcentra een potentieel geneesmiddel van het bedrijf gaan toepassen. Door dit nieuws opende het bedrijf zon 20% hoger. De high van het eerste uur werd gezet op $ 6.00 en de low op $ 5.38. Op het moment dat de koers deze low passeert, kunt u de short positie innemen op $ 5.30-5.35. Aan het eind van de dag kunt u de positie sluiten en heeft u kunnen profiteren van de daling na het eerste uur.

Genetic Tech

Met het bovenstaande hoop ik u wat ideeën te hebben kunnen geven voor een intraday gap methode. Natuurlijk is dit geen garantie op positief resultaat en kunt u op vele andere manieren profiteren van gaps. In een volgend artikel zal ik aandacht geven aan het meerdaagse effect na een gap.

Meer informatie over daytrading bij LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.