Transactierapportage verplichting MiFIR – Particulier

Op 3 januari 2018 zal een nieuwe Europese verordening in werking treden. Deze verordening, aangeduid als de Markets in Financial Instruments Regulation, of MiFIR (Verordening 600/2014) is bedoeld om de integriteit van de markt verder te verbeteren door middel van een betere detectie van manipulatie- en insiderhandelsactiviteiten.

Inleiding
Na de inwerkingtreding op 3 januari 2018, wijzigen de transactierapportageverplichtingen door beleggingsondernemingen en handelsplatformen. Het doel van de nieuwe regels voor transactierapportage is om beter inzicht te krijgen in het handelsgedrag van marktpartijen en om de opsporing van marktmisbruik te verbeteren.

Beleggingsondernemingen zoals LYNX moeten de details melden van de door haar uitgevoerde transacties in financiële instrumenten (en alle instrumenten die daarvan zijn afgeleid) die worden verhandeld of die toegelaten zijn tot de handel op een handelsplatform (gereglementeerde markt, MTF of OTF), ongeacht de plaats van uitvoering.

Particuliere klanten
Voor natuurlijke personen moet bij de melding gebruik worden gemaakt van een nationaal paspoortnummer. Indien u geen paspoort heeft dan zal een nationaal identificatienummer gebruikt moeten worden, heeft u geen van beiden documenten dan is er een laatste mogelijkheid “CONCAT”. CONCAT wordt automatisch door LYNX gegenereerd. U hoeft in dat geval geen extra informatie aan te leveren.

Melding transacties
LYNX gaat alle transacties melden aan de regulerende instelling. Voor klanten wordt hiervoor, zoals hierboven gezegd, het paspoort- of identiteitskaartnummer gebruikt. Indien klanten zich hebben geïdentificeerd met een rijbewijs, dan wordt de CONCAT methode gebruikt.

Noodzaak doorgeven gegevens
LYNX heeft deze gegevens nodig om vanaf 3 januari 2018 de transacties te gaan melden aan de toezichthouder. Indien de gegevens niet zijn aangeleverd voor 3 januari 2018, kan LYNX geen orders meer doorvoeren. Deze status zal aanhouden totdat het “MiFIR informatie update” formulier volledig is ingevuld. Het is dus zeer belangrijk dat u vóór 3 januari 2018 actie onderneemt.

Instructies voor het invullen van het MiFIR formulier

Wanneer u inlogt in het Account Management ontvangt u, indien nog niet voltooid, automatisch het “MiFIR informatie update” formulier. Het formulier komt overeen met de onderstaande afbeeldingen.

– Lees de informatie aandachtig door en klik op Continue om het MiFIR formulier volledig in te vullen.

– Uw tenaamstelling is reeds ingevoerd. Deze informatie kunt u controleren en wanneer volledig klikken op Continue.

– Op het vervolgscherm kunt u uw nationale paspoortnummer opgeven 1. Heeft u geen nationaal paspoortnummer, dan volstaat het nationaal identificatienummer 2.

Wanneer u geen paspoort- of identificatienummer heeft dan kunt u een vinkje plaatsen bij “I do not have the requested national identification3. In dat geval zullen wij zoals vermeld in dit artikel gebruikmaken van een CONCAT identificatienummer.

1
2
3
 

U heeft het “MiFIR informatie update” formulier volledig ingevuld. U hoeft geen verdere actie te ondernemen. Uw effectenrekening is voorbereid op de nieuwe MiFIR wet- en regelgeving welke vanaf 3 januari 2018 van kracht zal zijn.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat, e-mail of WhatsApp. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Roger van Buuren
Roger van Buuren
Service Manager