De psychologische betekenis van de 700-puntengrens wordt vandaag bekeken vanuit verschillende tijdvensters.

AEX-index op dagbasis in de afgelopen 12 maanden + procentuele prijsverandering

AEX-index op dagbasis in de afgelopen 12 maanden + procentuele prijsverandering | LYNX Beleggen

De AEX-index sloot de maand april af bij een indexstand op 710,98. Vorig jaar sloot de AEX-index de maand april af bij een indexstand op 707,56. Afgezien van dividendinkomsten afkomstig uit een mandje AEX-aandelen is er voor ‘buy & hold’-beleggers met een beleggingshorizon van een jaar reden om achter de oren te krabben. De koerswinst in de afgelopen 12 maanden is verdwenen en het proces van opeenvolgende lagere toppen sinds de piek in november 2021 getuigt van meer haast om te verkopen dan hebzucht om te kopen. Onder de hoogste notering van afgelopen vrijdag bij 719,10 verdient aandacht voor risicobeheer ten behoeve van behoud van vermogen de hoogste prioriteit.

AEX op maandbasis vanaf eind april 2000

AEX op maandbasis vanaf eind april 2000 | LYNX Beleggen

De AEX-index bereikte in september 2000 destijds de hoogste notering in de afgelopen twee decennia. Meer dan twintig jaar moesten de passieve beleggers, die destijds in Nederlandse hoofdfondsen gingen beleggen (met hooggespannen verwachtingen), wachten op koerswinst. De koerstop in 2000 bij een indexstand op 703,18 werd pas in maart vorig jaar gepasseerd. Technische Analyse beweert dat voormalige gepasseerde weerstand naderhand de rol van nieuwe steun gaan vervullen. Degenen die de opwaartse uitbraak hebben gemist krijgen immers de kans om alsnog toe te slaan. ‘Buy & Hold’-type beleggers moeten zich nu de vraag stellen wat zij verstaan onder het begrip ‘lange termijn’. Een AEX-index boven de 700-grens biedt kansen. Onder de 700-puntengrens dreigen kansen om te slaan in bedreigingen.

AEX-index op uurbasis vanaf 21 april 2022

AEX-index op uurbasis vanaf 21 april 2022 | LYNX Beleggen

Actieve beleggers (vaak aangeduid als ‘traders’) respecteren idealiter de hoofdrichting van de trend en gebruiken de dagelijks koersrimpelingen voor aan- en verkoopmomenten. Voordat naar die rimpelingen wordt gekeken is het raadzaam om eerst even uit te zoomen voor een indruk van de grotere golfbewegingen. De grafiek op uurbasis toont in de namiddag van de eerste handelsdag van mei een bevestiging van de verkoopdruk. Een lagere bodem hedenochtend bevestigt de verkoopdruk die in de hiervoor afgebeelde koersgrafieken wordt geduid. Die 700-puntengrens mag nu onder het vergrootglas worden gelegd als belangrijke psychologische grenswaarde voor langetermijnverwachtingen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart