Artikel laten voorlezen

De Dow Jones Industrial Average zakte eind vorige maand weg naar het laagste niveau dit jaar. Schept dit kansen?

Dow Jones Industrial Average op maandbasis vanaf september 2017 + relatieve sterkte index (RSI)

Dow Jones Industrial Average op maandbasis vanaf september 2017 + relatieve sterkte index (RSI) | TA Loef

Het is een bekend fenomeen dat in de maand september aandelenbeleggers geconfronteerd worden met tegenwind. Deze tegenwind bestaat in de afgelopen weken uit een cocktail van zorgelijke berichtgeving, w.o. een voortzetting van renteverhogingen door het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Deze maand wordt rekening gehouden met winstwaarschuwingen door het Amerikaanse bedrijfsleven. De Dow Jones Industrial Average waarschuwde eind 2001 via de onderliggende relatieve sterkte index (RSI) op maandbasis al voor een verlies aan opwaarts momentum. Beursindices voorspellen doorgaans het latere economisch nieuws. De Dow Jones Industrial Average is nu teruggevallen naar het piekniveau van vlak voor de coronacrisis. Deze piek rond 29.568 moet nu de rol van weerstand inwisselen voor steunniveau. Anders gaat er iets (heel erg) mis.

Dow Jones Industrial Average op dagbasis in 2022 + relatieve sterkte index (RSI)

Dow Jones Industrial Average op dagbasis in 2022 + relatieve sterkte index (RSI) | TA Loef

De koersgrafiek van de Dow Jones Industrial Average op dagbasis is afgelopen maand weggezakt onder het bodemniveau van juni dit jaar (= 29.653,29). Vanuit een trendvolgende benadering is dit een bevestiging van toenemend pessimisme. Immers, de koopjesjagers hebben voormalige dieptepunten als referentieniveau in het geheugen gegrift. Maar de koopjesjagers blijken niet thuis, waardoor aanbod vrij spel krijgt. Een hogere bodem in de relatieve sterkte index (RSI) afgeleid van de koersdata op dagbasis geeft de koopjesjagers mogelijk een tweede kans om alsnog toe te slaan, maar dan moet de Dow Jones Industrial Average wel boven het bodemniveau van juni dit jaar klimmen en dat minstens twee aaneengesloten dagen volhouden.

Dow Jones Industrial Average vanaf de top in augustus 2022 op uurbasis

Dow Jones Industrial Average vanaf de top in augustus 2022 op uurbasis | TA Loef

Halverwege de maand augustus kreeg het aanbod in de Dow Jones Industrial Average meer haast om te verkopen dan zin om te kopen. Het gevolg hiervan is een dalend trendkanaal dat tot op heden intact is. Zorgelijk is de neerwaartse versnellingsfase in de afgelopen weken. De dalende weerstandslijn bevindt zich rond een indexstand 29.350. Een opwaartse uitbraak in de komende handelsuren boven 29.350 suggereert in samenhang met de hogere RSI-bodem in de grafiek op dagbasis op een vorm van redding nabij een dreigende afgrond. Prijs de dag niet voordat deze voorbij is. De maand oktober heeft een beruchte reputatie op het gebied van bovengemiddelde volatiliteit. Voor actieve beleggers en daghandelaren dus een reden om elk uur en elke handelsdag deze maand goed te monitoren en persoonlijke grenzen te stellen voor positiebewaking.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart