Het rentebeleid van centrale bankiers ligt onder het vergrootglas. Zakt EUR/USD naar pariteit?

EUR/USD op maandbasis in de afgelopen 20 jaar

EUR/USD op maandbasis in de afgelopen 20 jaar | LYNX Beleggen

De Europese Centrale Bank maakt minder haast met het doorvoeren van renteverhogingen om de inflatierisico’s te beteugelen dan het Amerikaanse Stelsel van centrale banken. Het gevolg hiervan is een relatief aantrekkelijker Amerikaanse dollar tegenover de euro. En als de rente wordt verhoogd, dan is de Amerikaanse renteverhoging vermoedelijk groter dan een Europese renteverhoging later dit jaar. Het valutapaar EUR/USD beweegt dan ook in een dalende trend. De komende dagen/weken worden spannend. De meerjarige bodemniveaus rond ca. $ 1,05 lijken spoedig te zullen worden getest, terwijl de relatieve sterkte index (RSI) op maandbasis nu overeenkomen met eind 2014.

Pfizer Inc. (PFE) vanaf 2018

Pfizer Inc. (PFE) vanaf 2018  | LYNX Beleggen

Het aandeel Pfizer heeft een flinke boost gekregen in de beurswaardering na de uitbraak van de coronapandemie. In technische zin is er aanleiding om het koersverloop nu onder het vergrootglas te leggen. Belangrijk in dit kader is het proces van opeenvolgende bodems respectievelijk toppen in de koersgrafiek. In de afgelopen twee weken is een dubbele top gevormd rond $ 55 in de vorm van de letter ‘M’. De bodem in dit ‘M’-patroon kwam op 4 april jongstleden bij $ 50,37 tot stand. De recente neerwaartse koersuitbraak bevestigt de toenemende verkoopdruk. En dus wordt de stijgende steunlijn langs de bodems van 2021 en 2022 van grotere betekenis. Een trendbreuk onder $ 47 zou duiden op een veranderend beleggerssentiment.

iShares MSCI Taiwan (ITWN) op weekbasis

Na de invasie door Russische militairen in Oekraïne wordt door de westerse wereld met argusogen gekeken naar de houding van China ten opzichte van het door China beschouwde ‘afvallige’ Taiwan. In Taiwan is de technologiesector feitelijk het centrum van de semiconductorindustrie. Eind februari/begin maart dit jaar werd een stijgende meerjarige steunlijn neerwaarts gebroken. Twee weken van koersherstel vorige maand werden gevolgd door koersdalingen. Uit deze technische verzwakking mag toekomstig verslechterende fundamentele verslaglegging worden verwacht. Dit is een goede reden om het koersverloop van iShares MSCI Taiwan UCITS ETF (ITWN) onder het vergrootglas actief te monitoren.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart