De wereld houdt haar hart vast. Is de oorlog in Oekraïne het begin van het einde?

iShares MSCI Eastern Europe Capped UCITS ETF (IEER) vanaf 2007

iShares MSCI Eastern Europe Capped UCITS ETF (IEER) vanaf 2007 | LYNX Beleggen

De oorlog in Oekraïne zou niemand mogen verbazen. De aanloop naar moeilijke tijden wordt meestal al via gedragspatronen in koersgrafieken zichtbaar. Niet alleen actieve beleggers, maar ook de investeerders in passieve Exchange Traded Funds, zoals iShares MSCI Eastern Europe Capped UCITS ETF (IEER), zullen voorbereid moeten zijn op het tijdig ondernemen van actie. De IEER-ETF toonde vorig jaar een hoofdschoudertop. Dit trendomkeerpatroon waarschuwde voor de kwade kans op een plotselinge en/of scherpe dalingsfase. Het is nu pijnlijk duidelijk voor passieve aandeelhouders om de boodschap van collectief handelsgedrag altijd bloedserieus te nemen!

AEX-index toont complex hoofdschouderpatroon

AEX-index Technische Analyse Edward Loef | LYNX Beleggen

De koersontwikkeling van een complex hoofdschouderpatroon in de AEX-index is uitzonderlijk zorgwekkend. Werd vorige maand op basis van slotkoersen een licht stijgende neklijn neerwaarts afgebroken, vorige week was een dalende neklijn het slachtoffer van een breuk. De eerste keer na de neklijnbreuk volgde een opleving die stukliep bij de eerste neklijn. De herstelpoging vorige week heeft de tweede neklijn nog niet opwaarts gepasseerd. In theorie is dit precies het scenario waarop actieve beleggers volgens het technisch handboek de opleving aangrijpen om hun biezen te pakken. Een daling naar een nieuw dieptepunt (onder AEX 700) zou deze theorie extra benadrukken.

Lifeway Foods (LWAY) vanaf 2017

Lifeway Foods (LWAY) vanaf 2017 | LYNX Beleggen

De CEO van Lifeway Foods, Inc. (LWAY) is een Oekraïns-Amerikaanse zakenvrouw. Het is de chartist niet bekend wat de oorzaak is van de grote koersstijging vandaag, maar de omvang (zojuist 20%) intraday, geeft wel aanleiding om opvallend positieve technische koersbewegingen enige aandacht te geven. De grafiek toont vanaf de bodem in 2020 een parabolische stijgingsfase, gevolgd door een langdurige zijwaartse consolidatiefase. Niet zelden volgt hierop een nieuwe stijgingsfase, waarbij het marktgedrag een kopie is van de eerste rallyfase. Met die waarneming is een koersdoel rond $ 11 natuurlijk extreem, maar er gebeuren wel meer uitzonderlijke dingen in de (beleggings)wereld.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart