Het megafoonpatroon in de Europese banksector waarschuwt voor grote koersuitslagen dit jaar.

Europese DJ Stoxx 600 banks (SX7P) vanaf 2019 + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 index

Europese DJ Stoxx 600 banks (SX7P) vanaf 2019 + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 index | TA Loef

De afgebeelde koersgrafiek van de Europese DJ Stoxx 600 Banks (SX7P) toont een actuele waardering rond 139. In beursjaar 2008 (niet getoond) werd nog een recordstand bij 541,27 opgemaakt, terwijl het dieptepunt in 2020 rond 79 werd bereikt (= vlak boven het dieptepunt van de beurscrash in 1987). De uitbraakpoging van de Europese banksector boven de koerstoppen van 2019, 2020 en 2021 is mislukt. Er tekent zich een verbredingstop af die ook wel bekend staat als de megafoon. De megafoon illustreert toenemende onrust en is een hulpmiddel om het publiek te mobiliseren om in actie te komen. Het demonstreert oproer. Beleggers in Europese banken zijn gewaarschuwd, roerige tijden zijn in aantocht.

ING Groep vanaf 2019 op weekbasis + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

ING Groep vanaf 2019 op weekbasis + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index | TA Loef

Het aandeel ING Groep kreeg vorige maand een gevoelige tik te verwerken die gevoelsmatig net zoveel pijn deed als in het voorjaar van 2020 bij de uitbraak van de coronapandemie. Nadat destijds in maart een dieptepunt tot stand kwam, had de beurskoers ongeveer twee maanden nodig om weer bij zinnen te komen. Een herhaling van zulk marktgedrag is niet ondenkbaar. In die situatie zal de beurskoers tussen ca. € 8,50 en € 10,00 trachten een basis te vormen voor verder koersherstel. De periode van outperformance ten opzichte van de AEX-index lijkt voorlopig voorbij. Het sentiment in de Europese banksector maakt de beurskoers van ING Groep voorlopig alleen geschikt voor traders.

PayPal Holdings Inc. (PYPL) op maandbasis vanaf introductie in 2015 (log-schaal)

PayPal Holdings Inc. (PYPL) op maandbasis vanaf introductie in 2015 (log-schaal) | TA Loef

Beurskoersen verdisconteren bekende feiten aangevuld met de toekomstverwachtingen omtrent wat nog onzeker is. Ze anticiperen doorgaans ook op de fundamentele nieuwsaspecten. Met deze gedachte in het achterhoofd zijn beleggers in het aandeel PayPal (PYPL) gewaarschuwd voor aankomende andere tijden. De trendbreuk onder de stijgende steunlijn bij ca. $ 130 vorige maand in combinatie met de daling onder de koerstop van 2019 (= $ 121,48) illustreert een verandering van richting. Het koersherstel deze maand heeft vermoedelijk een tijdelijk karakter en levert op z’n best een ‘pullback’ op naar $ 130. Onder $ 130 dreigt zwakte dit jaar naar ca. $ 80.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart