Dividend aandelen en ETF’s

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Begin 2013 schrapte KPN het dividend, wat lange tijd heilig was. En dan hebben we het nog niet eens over de koersval van een kleine 7 euro een jaar geleden naar € 1,50. Inmiddels is de koers een klein beetje opgekrabbeld naar € 2,25, maar dit maakt weinig goed op het enorme verlies van vorig jaar.

Ondanks een dividendrendement van 5% in 2012 zijn de afgelopen 12 maanden voor aandeelhouders van Shell tegenvallend geweest. Het koersverloop, te zien in onderstaande grafiek, is van ongeveer € 28 naar € 24.50 gegaan. Daarnaast wijdde wetenschappelijk tijdschrift De Economist een artikel over de beperkte potentie van de grote traditionele oliebedrijven zoals Shell. Volgens De Economist zou de opkomst van staatsoliebedrijven en het goedkope schaliegas deze bedrijven in de aankomende jaren enorm doen krimpen.

Grafiek aandeel Shell (RDSA)

Wat kunnen dividendbeleggers doen? Een optie is om zelf solide dividend uitkerende aandelen uit te kiezen, zoals Unilever en Nestlé. Met deze aandelen kon het afgelopen jaar naast het dividendrendement ook een keurig koersrendement behaald worden. Het risico bestaat echter dat u een aandeel uitkiest wat een vergelijkbare ontwikkeling gaat doormaken als KPN en Shell. Daarnaast is stockpicking een tijdrovend proces. Wat zijn relatief veilige en tijdsefficiënte alternatieven?

ETFs

Spreiding zorgt voor een afname van het risico van uw portefeuille. Dit geldt ook bij investeren in dividendaandelen. Er zijn een aantal ETFs ontwikkelt om dividendbeleggers hiervoor een oplossing te bieden. Zo heeft iShares de Select Dividend ETF (Ticker: DVY) uitgebracht. Deze ETF belegt alleen in Amerikaanse aandelen met een solide track record qua dividend. De afgelopen 12 maanden heeft deze ETF een rendement opgeleverd van 18,15%.

Mocht u als belegger tevens op zoek zijn naar geografische diversificatie, dan zou u kunnen kiezen voor de Global X SuperDividend ETF (Ticker: SDIV). Deze ETF belegt in ongeveer 100 bedrijven met een solide dividend rendement, welke uit verschillende sectoren en landen komen. Op deze manier zijn de industriële en geografische risico’s ingeperkt. Het fonds keert een maandelijks dividend uit in dollars. In de afgelopen 12 maanden zou dit een dividendrendement hebben opgeleverd van 8,37%, waar de koers slechts beperkt is toegenomen.

Hou rekening met bèta

Wanneer u ervoor kies om een defensieve positie in te nemen, is het belangrijk dat u rekening houdt met de bèta van de ETF. De bèta staat voor de volatiliteit van het rendement ten opzichte van het rendement van de rest van de markt. Hoe hoger de bèta, des te hoger de bewegelijkheid van het fonds. Voor een defensieve belegging zou u dus idealiter een positie met een lage bèta willen.

Voor de meeste ETFs is de bèta te vinden op de website van de uitgevende partij. Voor de iShares Select Dividend ETF en voor de Global X SuperDividend ETF zijn de bètas ten opzichte van de S&P500 respectievelijk 0,67 en 0,88. Een bèta onder de 1 betekent dat deze ETFs minder volatiel zijn dan de S&P500. De iShares ETF is dus minder volatiel en heeft tevens een beter rendement behaald in de laatste 12 maanden vergeleken met de Global X ETF.

Mocht u als belegger op zoek zijn naar een defensieve belegging, dan is een dergelijke ETF een interessante optie als alternatief voor dividendaandelen.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.