Artikel laten voorlezen
In dit artikel heb ik een lijstje voor u gemaakt van de top vijf grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Deze bedrijven zijn alle opgenomen in de AEX-index, de belangrijkste index van Nederland. De bedrijven zijn gerangschikt op marktkapitalisatie.
 

1. Royal Dutch Shell

Ticker code: (RDSA)
Ondanks de flinke afstraffing van de koers van het aandeel als gevolg van de lage olieprijs, is Royal Dutch Shell nog verreweg het grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijf. Met een waarde van ruim € 170 miljard laat het geplaagde oliebedrijf de rest nog ver achter zich.

In 2015 bedroeg de omzet rond de € 240 miljard. Dit is flink lager dan een jaar eerder, toen de omzet nog € 375 miljard bedroeg. Deze enorme daling kan grotendeels toegeschreven worden aan de lage olieprijs, veel projecten zijn niet meer rendabel en worden stopgezet.


2. Unilever

Ticker code: (UN)
Met een marktkapitalisatie van € 120 miljard is Unilever een goede tweede. De koers van de multinational op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen doet het een stuk beter dan zijn grotere broer. Terwijl de koers van Shell momenteel ruim 30% lager noteert, staat het aandeel Unilever minder dan 10% onder het hoogtepunt van vorig jaar.

Vorige jaar bedroeg de omzet € 53 miljard. Het is direct duidelijk waarom de koers van Unilever afgelopen maanden beter presteert dan Shell, aangezien de omzet gestegen is ten opzichte van 2014; de omzet lag toen rond de € 48 miljard.


3. ING Groep

Ticker code: (ING)
Nederlands grootste bank staat op plaats drie, waarbij het nummer 4 Heineken nipt achter zich laat. De prijs waarvoor ING op de beurs “te koop” is ligt op € 45 miljard. Zoals de hele bankensector, heeft de koers van ING een zware tijd achter de rug. Medio 2015 topte het aandeel nog op een niveau van € 16. Momenteel is hier een stuk minder van over: in februari zette het aandeel een bodem neer net boven de € 9, een daling van bijna 45%.

In 2015 was de omzet van de bank ING € 16,5 miljard. Dit is een stijging in vergelijking met 2014, toen de omzet nog € 15,5 miljard bedroeg. Voor komend jaar wordt een stagnatie van de omzetgroei verwacht, om in 2017 weer verder te groeien.


4. Heineken

Ticker code: (HEI)
Op de vierde plaats staat bierbrouwer Heineken. Door overnamegeruchten binnen de sector is de koers het afgelopen jaar flink opgelopen, waarbij de top in december werd neergezet. De beurswaarde van het bedrijf ligt op dit moment rond de € 44 miljard. De koers van het aandeel noteert zo’n 8% onder het hoogtepunt van 2015. Had Heineken deze koers kunnen vasthouden, dan was het ING waarschijnlijk voorgebleven qua beurswaarde.

De omzet van Heineken zit nog altijd in een stijgende lijn. Deze kwam in 2015 uit op € 20,5 miljard, waar in 2014 een omzet van ruim € 19 miljard werd gerealiseerd. Voor komend jaar wordt opnieuw een stijging verwacht; men gaat uit van een omzet die boven de € 21 miljard uit komt.


5. ASML

Ticker code: (ASML)
Hightech bedrijf ASML sluit deze top vijf af met een beurswaarde van € 37 miljard. Afgelopen jaren is de koers van het aandeel ASML flink opgelopen. Het aandeel presteerde jarenlang een stuk beter dan de AEX-index. Echter, afgelopen jaar stagneerde de koers van het aandeel en werd het jaar rond het niveau van 2014 afgesloten. De koers noteert momenteel 15% lager dan het hoogtepunt in 2015.

De omzet van het bedrijf ASML was het afgelopen jaar € 6,3 miljard, waar dit in 2012 nog € 4,7 miljard bedroeg, een flinke groei. Voor 2016 wordt een lichte stijging verwacht naar € 6,5 miljard.


Weging AEX-index

Deze vijf aandelen samen zijn goed voor 55% van de AEX-index, waarbij Royal Dutch Shell momenteel het zwaarstwegende aandeel is met ruim 15%. Deze afhankelijkheid van een select groepje aandelen is een belangrijke reden waarom veel professionele handelaren geen voorkeur hebben voor de AEX-index.

Dit zorgt er namelijk voor dat bewegingen in deze aandelen zoveel invloed hebben op de AEX-index als geheel, dat van een goede spreiding nauwelijks sprake is.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.