De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

Door De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers


Op dinsdag 18 februari 2022 heeft LYNX voor de elfde keer op rij het grootste online beleggersdebat van de Benelux georganiseerd. Live vanuit het Bimhuis gaven maar liefst acht experts hun tips voor en visie op het komende beursjaar. Onder leiding van Suleyman van Landewijk gingen de experts in de eerste ronde met elkaar in discussie over dé beleggingsthema’s van 2022. In de tweede ronde werden enkele tips voor het komende beursjaar gedeeld in een Europese en een Grensverleggende Ronde.

Het LYNX Beleggersdebat trok nog nooit zoveel kijkers; dit jaar keken welgeteld 19.472 mensen LIVE naar het debat. Onze pagina was zelfs overbelast door het grote aantal mensen dat klaarzat voor de livestream. Heeft u de uitzending om deze of een andere reden niet bij kunnen wonen? Dan is het via onderstaande link mogelijk om het debat terug te kijken.

De beleggingsthema’s van 2022

Het eerste deel van de avond stond in het teken van de beleggingsthema’s van 2022. In de aanloop naar het debat hebben wij onze volgers op sociale media gevraagd wat volgens hun dé beleggingsthema’s van het komende beursjaar zijn. Op basis van deze input hebben wij enkele stellingen geformuleerd voor onze experts. Aan de hand van deze stellingen gingen beleggingsexperts Jacob Schoenmaker, Jeroen Blokland en Erik Mauritz in debat over de beleggingsthema’s van 2022. Vanachter de desks gaven de analisten aan of zij het eens of oneens waren met de voorgelegde stellingen.

Onze kijkers konden vanuit huis ook meedoen met dit onderdeel door via Twitter aan te geven hoe zij over de verschillende stellingen dachten. Zo vond 65,5% van de mensen op Twitter dat corona onze maatschappij blijvend heeft veranderd en de vierde industriële revolutie in een stroomversnelling heeft gebracht. Als gevolg daarvan zouden techaandelen ook in 2022 onmisbaar zijn in de portefeuille. Onder de experts waren Jeroen Blokland en Erik Mauritz het eens met deze stelling. Jacob Schoenmaker dacht hier anders over, maar was het voornamelijk oneens met het eerste deel van de stelling. Hij denkt dat we de blijvende invloed van corona enorm overschatten.

Opvallend was de uitslag van onze derde stelling: ‘China is de kanarie in de kolenmijn. Teruglopende groei, politiek protectionisme en een leeglopende vastgoedbubbel gaan hun weerslag hebben op het investeringsklimaat in 2022.

De meningen over deze stelling waren zo verdeeld dat exact de helft van de stemmers op Twitter het ofwel eens, ofwel oneens was met deze stelling. Ook bij ons in de studio waren de meningen verdeeld: Erik Mauritz en Jacob Schoenmaker waren het eens met de stelling, terwijl Jeroen Blokland het oneens was met deze stelling. In tegenstelling tot Schoenmaker bekijkt hij deze kwestie niet als econoom, maar als belegger. Dat China zou gaan stimuleren is voor de belegger goed nieuws, aldus Jeroen Blokland.

Dé beleggingstips voor 2022

Beleggingsexperts Willem Middelkoop van Commodity Discovery Fund, Albert Jellema van ProBeleggen en DeAandeelHouder.nl, Gert Bakelants van De Belegger en Menno van Hoven van Beleggers Belangen gingen met elkaar de strijd aan tijdens de tiprondes. Dit jaar hadden we een Europese en een Grensverleggende Ronde.

Aan Gert Bakelants de eer om de Europese Ronde af te trappen. Zijn tip voor 2022 is Volkswagen AG (VOW3), een value aandeel. Albert Jellema tipte OCI N.V. (OCI), een wereldwijde producent van meststoffen en chemicaliën, en weet daarmee alle andere experts te overtuigen. Willem Middelkoop koos voor VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX1) en Menno van Hoven tipte Revolution Race (RVRC), een speculatief aandeel dat volgens hem best wel eens zou kunnen verrassen. Deze laatste tip deed het niet goed bij de overige experts: Menno kreeg drie rode lichten voor zijn kiezen.

In de Grensverleggende Ronde kwamen de experts opnieuw met verschillende interessante tips voor 2022. Ditmaal mocht Menno van Hoven als eerste zijn tip met het publiek en de overige experts delen: Bristol-Myers Squibb (BMY), een uniek aandeel binnen de farmaceutische industrie. Gelukkig kon Menno nu wel op de steun van de andere experts rekenen. Als we kijken naar de overige experts tipte Willem Middelkoop Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), een mooie tip voor iedereen die wat met Bitcoin wil doen. Albert Jellema’s tip voor 2022 is Roblox Corporation (RBLX). Met zijn sterke betoog wist hij echter niet alle experts te overtuigen; Gert Bakelants was huiverig en besloot op de rode knop te drukken. Ten slotte mocht Bakelants zelf afsluiten met zijn grensverleggende tip: First Pacific (142) & (FPAFY).

De expert met de meest interessante tips: Albert Jellema

De kijkers thuis bepaalden via Twitter wie van de experts de meest interessante tips gaf. In de Europese ronde was OCI N.V. (OCI), getipt door Albert Jellema, de absolute winnaar onder onze kijkers. Volgens Jellema is kunstmest het nieuwe goud en 41,5% van de stemmers was het hiermee eens.

In de Grensverleggende Ronde was het opnieuw Albert Jellema wiens tip als meest interessant werd aangemerkt door onze Twitterende kijkers. Maar liefst 46,2% van de stemmen ging naar het aandeel Roblox Corporation (RBLX) dat door Jellema werd getipt.

LYNX Masterclass: met de experts van het debat

In de aankomende weken komen alle experts langs in de LYNX Studio om dieper in te gaan op de tips en visies voor 2022. Op 1 februari trappen we af met Willem Middelkoop die live vanuit onze studio nogmaals een blik werpt op het komende beursjaar. Tijdens deze masterclass is er ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen. Daarnaast kunt u extra tips verwachten. Wilt u dit niet missen? Schrijf u dan in voor de LYNX Masterclasses.