Artikel laten voorlezen
In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de mindset van beleggers.

Hoe belangrijk is een bepaalde ‘visie’ voor beleggers?

Allereerst leggen wij u uit hoe u kunt beginnen met beleggen. Vervolgens worden de valkuilen van beginnende (en van ervaren beleggers) beschreven. Tot slot voegen wij hier wat praktijkvoorbeelden en verhalen uit de oude doos aan toe.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Introductie Tim van der Vliet
  • De 80/20 regel
  • 80% emotie, 20% fundamenteel
  • Belangrijkste valkuilen van beleggers
 

Introductie Tim van der Vliet

Mijn naam is Tim van der Vliet. Naast een afgeronde CFA en studie economie ben ik werkzaam geweest op de oude vloer en actief geweest voor een Zwitsers high frequency bedrijf. Nu werk ik voor een Hedge Fund op Beursplein 5. Je zou kunnen zeggen dat ik ervaring heb.

Wat betekent het dat ik ervaring heb?

Betekent dit dat ik meer weet? Kun je überhaupt meer weten en daardoor een betere investeerder of belegger zijn? Of weet niemand waar de beurs naartoe gaat? Gaat geld verdienen niet over een mindset in plaats van meer weten?

U kunt natuurlijk al raden dat ik in dit artikel voor de laatste optie ga.

In een eerdere masterclass hebben Tycho Schaaf en ik het hier uitgebreid over gehad. U kunt zich hier alvast inschrijven voor mijn eerstvolgende masterclass.

Voordat ik ga uitleggen hoe u begint met beleggen eerst een vraag met het antwoord.

Vraag: Wat is de truc om naast geld te verdienen een leuk en rijk leven te hebben?

Antwoord: Rust in uw hoofd.

Dan is nu natuurlijk de vraag, hoe krijgt u rust in uw hoofd? Dat brengt mij bij de vraag ‘Hoe begin je met beleggen?’ Het begint bij de 80/20 regel.

 

De 80/20 regel

Dit is de 80/20 regel: in 20% van je tijd krijgt u 80% van het resultaat. Als u de andere 20% wilt vullen heeft u daar 80% van uw tijd voor nodig. Wat heeft dat met beleggen en rust in uw hoofd te maken? Een aantal dingen:

U houdt rust in uw hoofd wanneer u niet teveel risico neemt. Zo kunt u de 80/20 regel toepassen op uw handelsactiviteiten.

U neemt risico met 20% van uw geld. Met 80% van uw geld volgt u een strategie. Indien u (nog) geen strategie heeft, handelt u dus maar met 20% van uw geld.

Zoekt u een strategie, dan kan ik Andre Brouwers aanraden en zijn Beleggingsinstituut. Hij komt wekelijks met interessante trades (gratis) die u kunt volgen. Andre heeft ook het LYNX Beleggersdebat in 2018 gewonnen, en met recht.

Waarom heeft u een strategie nodig? Als u handelt op de beurs komt u uzelf tegen en ontdekt u wat de valkuilen zijn van een handelaar.

Het zit eigenlijk zo. Wist u dat wanneer een man met een mooie vrouw praat zijn IQ met 30 punten daalt? Ja dames, daarom zeggen wij vaak van die domme dingen.

Hetzelfde gebeurt als u handelt. Paper trading, dus zonder dat u echt uw eigen geld inzet, is zo makkelijk omdat u niet in het heetst van de strijd zit. Indien u echt gaat handelen daalt uw IQ met 30 punten omdat u uzelf tegenkomt.

Handelen op de beurs gaat gepaard met allemaal negatieve gedachten zoals: “Ik had dit moeten zien aankomen”, Wat ben ik toch een…” of “Had ik maar…”.

Ook voor de andere kant, de euforische kant, moet u oppassen: “Wat is geld verdienen toch gemakkelijk”, “als ik dit iedere dag doe hoef ik nooit meer te werken” of “Who is the king now!”.

 

Beide kanten zijn niet realistisch en slechts emoties die in uw systeem rondsuizen. Die emoties bent u de baas wanneer u klein begint.

Als u maar met 20% van uw geld risico neemt, kunt u uw verliezen aan. Dan houdt u rust in uw hoofd. Indien u een strategie heeft, zijn er voor uzelf regels opgezet. Deze regels zijn belangrijk omdat uw gedachten niet zo goed meer werken wanneer u handelt, u bent een stukje dommer geworden.

Regels, gebaseerd op uw strategie, geven rust in uw hoofd.

De 80/20 regel gaat over niet teveel tijd in handelen stoppen. U wordt echt niet rijker (zowel financieel als mentaal) als u iedere 3 minuten uw cryptoportefeuille bekijkt. Als u een horizon heeft van een jaar mag u 4x per jaar kijken. Zie hier ook de 80/20 verhouding.

De beurs is voor 80% emotie en voor 20% fundamenteel

 

Een andere manier om de beurs te begrijpen is dat emotie de grootste drijfveer is. Ik weet dat heel veel professionele handelaren het hier niet mee eens zijn.

Dat is voor een gedeelte beroepsdeformatie. Een bankmedewerker die zijn klant zou vertellen dat eigenlijk niemand weet waar de beurs naartoe gaat, is misschien wel eerlijk maar waarschijnlijk ook heel binnenkort werkloos.

Het is ook niet 100% waar dat de beurs gebaseerd is op emoties, maar wel voor 80%. Laat mij dit idee iets nuanceren. Ik geloof dat hoe langer uw beleggingshorizon is, des te belangrijker fundamenten van een bedrijf zijn. Maar hoe korter uw horizon, des te meer de beurs gedreven wordt door emoties.

Een bedrijf komt met de mooiste cijfers ooit, maar de koers gaat bij publicatie van de cijfers 10% in elkaar. Dat soort dingen ziet u omdat de beurs gedreven wordt door emoties.

Daarom is het herkennen en u daardoor bewust zijn van uw emoties zo belangrijk. Die emoties, de valkuilen van een handelaar, wordt in de economische wetenschap ‘behavioral finance’ genoemd. Dat is handig, want er bestaat dus een lijst van onze tekortkomingen.

We hoeven hier zelf geen onderzoek meer naar te doen. Het verschil tussen een ervaren en een beginnende belegger is niet zozeer dat een ervaren handelaar geen last heeft van deze emoties, maar meer dat hij zich bewust is van zijn of haar emoties.

Dit is heel erg goed nieuws voor de beginnende belegger. Een ervaren handelaar weet niet zoveel meer. Het enige wat een ervaren handelaar weet is misschien wel dat hij niets weet.

De belangrijkste 8 valkuilen voor een handelaar zijn:

  • Prospect theory
  • Herding behavior
  • Overreaction bias
  • Anchoring bias
  • Mental accounting
  • Confirmation bias
  • Gamblers fallacy
  • Overconfidence bias

Voor nu, anders wordt dit artikel echt te lang, zal ik de eerste twee behandelen. In een volgend artikel ga ik uitgebreid op de andere valkuilen in.

Prospect Theory

We kijken verschillend naar winsten en verliezen. Check even de volgende twee vragen. Dan wordt deze valkuil wel duidelijk.

Vraag 1. Wat heeft u liever, 500 euro of de kans van 50% op 1000 euro?

Vraag 2. Wat heeft u liever, 500 euro verliezen of 50% kans om 1000 euro te verliezen?

Hoogstwaarschijnlijk heeft u liever 500 euro in the pocket dan de kans van 50% op 1000 winst. Terwijl u daarnaast liever risico neemt om geld terug te verdienen dan dat u verlies neemt.

Dat is normaal. We kijken anders naar verliezen dan naar winsten.

Voorbeeldje uit de praktijk: Een vriend van mij zit in de cryptocurrencies. Ik niet echt. Daar kom ik in het volgende stukje op terug. Ik lijd namelijk aan FOMO, the Fear Of Missing Out.

Die vriend heeft ongeveer twee jaar geleden voor 5000 euro crypto’s gekocht. 1 december 2017 was dat 100K waard. 1 januari 2018 200K, 7 januari 400K en 14 januari weer 200K.

Hij heeft in twee jaar tijd zijn geld ver-40-voudigd. Chapeau! Maar hij heeft ook in een paar dagen 200K euro verloren. Dit schetst wel heel mooi hoe u naar uzelf of naar uw handelsportefeuille kunt kijken.

Wat is het, glas halfvol of glas halfleeg?

Natuurlijk is dat glas half leeg want de laatste gedachte is iets in de trant van: “Oh… (scheldwoord)! had ik maar vorige week mijn portefeuille afgebouwd!”. Mijn vriend kan bijna niet meer slapen. Eerst niet omdat hij zoveel verdiende en nu niet meer omdat hij zo snel zoveel verloren heeft. Stress dus.

Wat is nu het gevaar? Het gevaar is dat hij nu meer risico gaat nemen om weer op 400K te komen. Indien hij (u en ik) zich bewust zou zijn van de Prospect Theory valkuil zal hij waarschijnlijk zijn portefeuille wat afbouwen en meer rust in zijn hoofd creëren.

We laten vaak onze verliezen lopen en nemen onze winst te snel omdat we de Prospect Theory valkuil niet zien.

Wat kunt u leren van deze valkuil? Neem uw verliezen sneller dan u uw winsten laat lopen. Een goede handelaar breidt vaak zijn positie uit als het goed gaat en handelt kleiner als het slecht gaat.

Herding behavior en FOMO

FOMO, the fear of missing out. De angst om niet mee te doen speelt ook bij professionele handelaren. Ik heb de cryptogekte een beetje gemist omdat ik het altijd als een luchtbel zag/zie. Wetende dat ik niets weet kan het best zijn dat de gekte nog even doorgaat. En even heel eerlijk naar mezelf kijkend, ik heb er soms een beetje last van dat ik niet mee heb gedaan.

FOMO gaat samen met kuddegedrag (herding behaviour). Het idee dat als het omhoog gaat (de beurs, crypto’s, maakt niet uit wat) u wel mee moet doen omdat u wel echt de allergrootste sukkel bent als u er niet bij bent. Het idee dat anderen het beter weten dan u. Het idee van “nu of nooit.” De sociale druk waar u onder kunt lijden.

Weet dat niemand iets weet dus dat niemand het beter kan weten dan u. En de paradox is dan dat ook u het niet beter weet dan anderen.

Het domste wat ik nu kan doen is met mijn spaargeld (en dat van de kinderen) vol in de crypto’s gaan. Betekent het dat ik helemaal niet erin ga? Nee dat dus ook niet.

Laat me u nog een klein voorbeeld van FOMO geven: in mijn dagelijkse handelspraktijken voor het Hedge Fund waar ik voor werk handelen we verschillende strategieën.

Voor 80% (plus) strategie en voor 20% (min) risico nemen. In het risk account handel ik futures. Dit neemt ongeveer 5% van het hele risico van de gehele portefeuille voor zijn rekening en dat is dus 20% of kleiner. We zijn heel behoudend, zelfs rekening houdend met de 80/20 regel.

In de risk account handel ik AEX futures. Ik heb mijzelf de limiet van maximaal 5 futures long of short opgelegd.

Soms zie ik echt niet waar het heengaat. Ik zie het dan bijvoorbeeld omhoog gaan en mis een hele rit. Balen! Het is dom om dan nog groot in te stappen, want ik lijd aan FOMO.

Lees: ik ben mij bewust van mijn ‘FOMO-valkuil’. Maar ik ga wel 1 future long. (20% weer zie je?) om toch mee te doen. Gaat het verder omhoog, dan doe ik toch mee en breid ik mijn positie misschien wel uit.

Als ik ernaast zit en net de high heb betaald, dan is ook niet het hek van de dam.

De high betalen is dat ik net long ga als de AEX weer omlaag gaat. Indien dat het geval is, dan kan ik snel mijn verlies nemen en sla ik mijzelf niet voor het hoofd omdat de verliezen binnen de perken blijven.

Een voordeel hiervan is dat ik in ieder geval meedoe en dat ik op scherp sta. Als de DAX een uptick laat zien terwijl de AEX juist een downtick laat zien, stap ik misschien wel met de volle 5 futures in.

Als u bewust bent van uw FOMO dan doet u wel mee maar heeft u rust in uw hoofd. De beste ingrediënten om een klappertje te maken.

Een ander voordeel van klein meedoen, ook al lijdt u aan FOMO, is dat u uw systemen op orde heeft en dus klaar bent om groter in te stappen wanneer alle signalen op groen staan.

Tijd om een eind aan dit artikel te breien.

Van de twee valkuilen in dit artikel (Prospect Theory en Herding behavior) kunt u leren een betere handelaar te worden.

Dit zijn de key takeaways van dit artikel:

  1. Weet dat u niets weet. En dat niemand iets weet.
  2. Ook professionele handelaren lijden aan de 8 valkuilen van behavioral finance.
  3. Een succesvolle handelaar is zich bewust van zijn valkuilen zodat hij er niet in hoeft te vallen.
  4. Weet dat u mentaal anders met verliezen en winsten omgaat.
  5. Breid uw positie uit als het goed gaat en verklein deze als het slecht gaat.
  6. Neem niet te veel risico. Maximaal 20% (of minder) van uw portefeuille mag hoog risico zijn.
  7. Stay tuned en volg de masterclass die over dit onderwerp gaat.

Ik zie ernaar uit dit onderwerp verder uit te diepen. Niet alleen omdat ik het allemaal zo goed weet (of denk te weten dat ik niets weet, maar meer omdat ik heel veel over mezelf als handelaar, en als mens, leer.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart