Aandelenmarkten positief gestemd in aanloop naar kwartaalcijferseizoen

Op Wall Street zijn de beurzen gisteren hoger gesloten. De S&P 500 index sloot 0,88% hoger op 2.784,17 punten en de Nasdaq-100 kon een winst van 0,95% op de borden schrijven bij een slot van 7276,00 punten.

De beurzen in de VS konden het herstel van afgelopen vrijdag voortzetten. De opmars werd geleid door bankaandelen die tot de grootste stijgers behoorden. JP Morgan Chase steeg 3,09% tot $107,28 en ook Citigroup kon 2,68% bijschrijven op $68,94. Wells Fargo, een bedrijf dat meer dan 70 miljoen klanten in de Verenigde Staten heeft, sloot 1,57% hoger op $56,77. Deze drie banken komen aankomende vrijdag met de kwartaalcijfers naar buiten.

Beleggers lijken de handelszorgen even naar de achtergrond te hebben verschoven. De beurzen trekken zich op aan het banenrapport dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt. Verder kijken beleggers  uit naar het kwartaalcijferseizoen dat van start gaat. Analisten verwachten dat de winsten van bedrijven in de S&P 500 met 20% zijn gestegen.

De S&P 500 is wederom aangekomen bij de weerstandszone rond 2.790 punten. Indien de index hierboven breekt, krijgt het technische plaatje een positieve impuls.

Air France-KLM grote winnaar op Damrak

Air France-KLM was maandag de grootste stijger in de AMX index. De luchtvaartmaatschappij liet sterker van verwachte vervoerscijfers zien voor de maand juni. Vooral de groei bij Air France, de Franse tak van het concern, heeft beleggers aangenaam verrast. Tevens kwam het nieuws naar buiten dat de topvrouw van de Parijse metro, Catherine Guillouard, mogelijk een nieuwe bestuursvoorzitter wordt van Air France-KLM.

Het aandeel steeg naar € 7,34 met een winst van 6,34%. Technisch is de dalende trend reeds verlaten. Air France-KLM bewoog de afgelopen weken zijwaarts binnen een smalle neutrale bandbreedte. Na een uitbraak boven de laatste koerstoppen rond € 7,75 klaart de lucht verder op. Steun zien we rond € 6,65 waar de koersbodems van de afgelopen weken liggen.

Opstappen Engelse ministers zetten pond onder druk

Na het opstappen van de Brexit-minister David Davis is gisteren ook de minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson afgetreden. Zij konden zich niet vinden in de plannen voor een ‘softe’ Brexit die premier Theresa May diezelfde dag nog aan het parlement presenteerde.

Deze onrust had een negatief effect op het Britse pond dat in waarde afnam tegen de euro. Er was na de piek wel sprake van enig herstel, maar de euro lijkt nu toch verder terrein te winnen. De extra onzekerheid over hoe het handelsverdrag er met de EU over 9 maanden uitziet, is hiervan de voornaamste oorzaak.

Aziatische markten winnen terrein

De beurzen in het oosten zijn overwegend positief gestemd. De Japanse Nikkei 225 index klom 0,66% tot 22.196,89 punten. Bankaandelen deden het net als op Wall Street goed. De Shanghai index noteerde in de middaghandel 0,25% lager op 2.808,00 punten en de beurs in Hongkong stond op een winst van 0,25% op 28.761,41 punten. Nu de handelszorgen even wat meer naar de achtergrond lijken te verdwijnen, focussen beleggers zich weer op macrocijfers en het naderende kwartaalcijferseizoen.

Het Chinese statistiekbureau meldde vannacht verder dat de inflatie in juni iets is opgelopen tot 1,9% op jaarbasis, tegen 1,8% in mei. Ook de producentenprijzen in China zijn in juni sterker gestegen dan een maand eerder, vooral vanwege de hogere kosten voor grondstoffen. De prijzen die Chinese fabrikanten voor hun producten vragen, klommen op jaarbasis met 4,7%, na een stijging met 4,1% in mei.

Xiaomi schiet omhoog

Het aandeel Xiaomi liet op de tweede handelsdag een spectaculair herstel zien. De IPO gisteren was enigszins teleurstellend te noemen nadat de koers onder de IPO prijs van 17 HKD was gedoken. Het aandeel stond eerder op de dag vandaag ruim 15% hoger met een koerspiek op 19,33 HKD. Tegen het einde van de handelsdag noteert de Chinese smartphonemaker ruim 11% hoger. Ik heb een uitgebreide analyse over de beursgang van Xiaomi geschreven: Smartphone maker Xiaomi naar de beurs

Europese beurzen openen neutraal

Tijdens het overleg gisteren tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese minister president Li Keqiang is er een akkoord bereikt. De twee landen hebben afspraken gemaakt over samenwerkingen en deals ondertekend ter waarde van € 20 miljard. Daarnaast hebben enkele grote Duitse bedrijven als BASF, BMW, Volkswagen, Daimler, Siemens en Bosch overeenkomsten en samenwerkingen aangekondigd. De twee leiders benadrukten dat vrijhandel en goede samenwerkingen een belangrijke rol spelen voor de wereldeconomie.

De beurzen in Europa lijken dichtbij huis te gaan openen. De AEX-future noteert voorbeurs licht hoger met een plus van 0,12% op 558.25 punten. Ook de DAX index laat een kleine plus zien in de future handel op een stand van 12.555 punten. Europese beleggers krijgen vanochtend een reeks macrocijfers te verwerken. Vanmiddag om 14:00 gaat het kwartaalcijferseizoen officieel van start als PepsiCo een kijkje in de boeken geeft.

Financiële Agenda

 • 03:30 China Consumer Price Index (YoY) (JUN)
 • 08:45 Frankrijk industriële productie (JUN)
 • 10:00 Italië industriële productie (JUN)
 • 10:30 Engeland industriële productie (JUN)
 • 10:30 Engeland Visible Trade Balance (Pounds) (MAY)
 • 11:00 Duitsland ZEW Survey Expectations (JUL)
 • 11:00 Euro-Zone ZEW Survey (Economic Sentiment) (JUL)
 • 14:00 PepsiCo Q2-cijfers
 • 14:15 Canada Housing Starts (JUN)
 • 14:30 Canada Building Permits (MoM) (MAY)
 • 16:00 Verenigde Staten JOLTS (MAY)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27