AEX en ING opgevangen door de steun

Wall Street is gisteren voor de vierde dag op rij lager gesloten. De beurzen bleven redelijk dichtbij huis, ondanks dat de Amerikaanse 10-jaars rente weer naar het hoogste punt sinds 2011 bewoog.  De S&P 500 sloot 0,14% lager op 2.880 punten. De NASDAQ-100 wist er zelfs een klein plusje van 0,26% uit te slepen en sloot daarmee op 7.371,6 punten. Dit was met name te danken aan de FAANG aandelen die goed wisten te presteren. Netflix won 1,9% en Apple sloot 1,4% hoger.  De Amerikaanse president Trump liet zich wederom negatief uit naar de Federal Reserve. Op een persconferentie in het Witte Huis gaf de president aan dat hij de renteverhogingen te snel vindt gaan. Hij is bang dat dit een negatieve invloed gaat hebben op de sterke positie van de VS. Het is zeer ongebruikelijk voor een president om zich te bemoeien met het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Hoewel de naam Federal Reserve anders doet vermoeden, is de bank geen eigendom van de staat: de aandelen worden verplicht aangehouden door alle deelnemende banken

De stijgende rente heeft de afgelopen dagen voor een correctie gezorgd op de aandelenbeurzen. Beleggers zien obligaties met een hogere rente nu als veilig alternatief voor aandelen. Ook gaat de markt er nu steeds meer vanuit dat de Fed de rente nog een aantal keer gaat verhogen. Uiteindelijk zal de hogere rente invloed hebben op de winstgevendheid van bedrijven. Hoe het gaat met de winstgevendheid van deze bedrijven gaan we snel weer horen, want het kwartaalcijferseizoen is langzaam van start gegaan. Op vrijdag trappen de Amerikaanse grootbanken het cijferseizoen ‘officieel’ af. We hebben alle kwartaalcijfers voor u op een rij gezet op de volgende pagina: “LYNX kwartaalcijfers” 

Azië toont voorzichtig herstel

Na de flinke verliezen van de afgelopen dagen deden beleggers in het oosten het even wat rustiger aan. De kleine herstelbewegingen staan echter in het niets vergeleken bij de grote dalingen eerder. De Nikkei 225 index is 0,16% hoger gesloten op 23.506 punten. De Shanghai index noteert momenteel 0,17% hoger en de Hang Seng Index staat op een winst van 0,59%.

Indien we de Xinhua China A50 future bekijken, zien we de flinke daling van de afgelopen tijd. De daling lijkt opgevangen te worden door de voormalige gebroken trendlijn. Wellicht dat de future hier een hogere bodem gaat vormen, wat een verbetering van het technische beeld betekent. Per saldo laat de XINA50 een neutraal koersverloop zien tussen 10.800 en 12.000 punten. De Xinhua China A50 volgt de 50 grootste Chinese aandelen uit het binnenland.

Europa licht hoger van start

De beurzen in Europa gaan in navolging van de beurzen elders dichtbij huis openen. De Amsterdamse future noteert 0,14% hoger op 537,5 punten. De DAX toonde gisteren intraday een sterk herstel en gaat vrijwel vlak openen rond de 11.980 punten. Op het Damrak staat Takeaway.com in de schijnwerpers, de maaltijdbezorger maakte haar omzetcijfers bekend. Het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd meldde dat er 31% meer maaltijden zijn besteld in het derde kwartaal van dit jaar. Vooral in Duitsland is het bedrijf flink gegroeid.

De AEX wist gisteren na een sterk intraday herstel toch boven de steun te sluiten. Pas bij een slotstand onder de steun moet men rekening houden met een verdere koersdaling. Wellicht dat we nu wat kunnen herstellen vanaf dit niveau.

Daarnaast is ook zwaargewicht ING gisteren opgevangen door de steun. Er lijkt een dubbele bodem gevormd te gaan worden. In ieder geval interessant voor speculanten. Benieuwd hoe u hierop kan inspelen? Lees dan vooral mijn artikel: “Met opties inspelen op herstel aandeel ING”.

Financiële agenda

  • 14:30 uur: VS Producenten Prijs Index (PPI)
  • 15:15 uur: VS FOMC Lid Williams Spreekt

Koersen (8:35)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27