Beurzen schudden handelsoorlog van zich af

De beurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten. De breed samengestelde S&P 500 index sloot 0,85% hoger op 2.759,82 punten. De technologiebeurs, de Nasdaq-100, wist een winst van 1,50% op de borden te zetten en sloot op 7.207,33 punten.

Hoewel de importtarieven vrijdag officieel werden ingevoerd zagen we de beurzen met mooie plussen het weekend ingaan. Nu de handelsoorlog een feit is weten beleggers waar ze aan toe zijn. Uiteraard blijft het oplopende handelsconflict de komende tijd hot-topic, maar het lijkt ook te gaan wennen. Trump gaf aan dat in de komende twee weken voor nog eens 16 miljard dollar aan importheffingen op Chinese goederen wordt ingesteld. De Amerikaanse president zou tevens importheffingen ter waarde van 500 miljard dollar op Chinese producten overwegen.

Het meevallende banenrapport zorgde voor een positieve stemming onder beleggers. De Amerikaanse economie kon 213.000 banen toevoegen, waar men op 195.000 banen had gerekend. De loongroei viel wel wat lager uit dan verwacht. De banencijfers zijn een belangrijke maatstaf voor de Amerikaanse Fed. De Centrale Bank zal aan de hand van de economische cijfers bepalen hoeveel renteverhogingen er later dit jaar nog volgen.

Biotechpionier Biogen schiet omhoog

Het biotechnologische bedrijf Biogen schoot vrijdag omhoog na de bekendmaking van hoopgevende resultaten in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Het middel waarmee het bedrijf experimenteert liet na 18 maanden goede resultaten zien. Bij patiënten die de hoogste dosis kregen toegediend, vorderde de hersenaandoening trager. De resultaten kwamen als een verassing, de eerste resultaten na 12 maanden vielen namelijk tegen. De koers schoot 19,63% omhoog naar 355,83 dollar.

Olie hoger maar spread juist kleiner

De prijs van Brent olie steeg afgelopen nacht 0,5% gestegen naar $77,48 per vat. De spread (het verschil tussen de prijs van Brent en WTI) is echter fors afgenomen nadat deze eerst historische hoogtes had bereikt. Oorzaken hiervan zijn het voornemen van de OPEC om de productie op te schroeven waardoor de prijs van Brent afzwakt. De lagere voorraden in de plaats Cushing zorgen juist weer voor hogere prijzen van WTI. In deze plaats gelegen in de Amerikaanse staat Oklahoma wordt de prijs van WTI bepaald.

Deze voorraden zijn nu op het laagste niveau in 3,5 jaar tijd vanwege het gebrek aan pijpleidingen en de hogere schalieproductie. Deze logistieke problemen zijn nu deels van de baan maar hogere productie zou in de toekomst opnieuw voor problemen kunnen zorgen.

Azië sluit hoger

Nadat de importheffingen op Chinese producten ter waarde van 34 miljard dollar werden ingevoerd, heeft China direct haar importheffingen verhoogd op Amerikaanse producten met dezelfde waarde. De beurzen in het oosten trokken zich op aan de positief gestemde beurzen in de VS van afgelopen vrijdag. De Japanse Nikkei index is hoger gesloten met een winst van 1,24% op 22.058,25 punten.

De beurs in Hongkong noteert momenteel 1,60% hoger op 28.769,99 punten en bij de Shanghai index zien we een plus van 1,77% op de borden bij een stand van 2.796,54 punten. In Hongkong ging de handel van start in het aandeel van de smartphonemaker Xiaomi. Het Chinese bedrijf opende onder de IPO prijs van 17 Hong Kong dollars. Lees hier een uitgebreide analyse over het aandeel.

Europese beurzen gaan hoger openen

De beurzen in Europa gaan in navolging van de Verenigde Staten en China hoger openen. De Amerikaanse futures noteren voorbeurs circa 0,3% hoger. De AEX future staat 0,55% hoger op 556,65 punten en ook de DAX future laat een plus van 0,45% zien.

Vandaag heeft de Duitse bondskanselier Merkel overleg in Berlijn met de Chinese premier Li Keqiang. Wellicht dat daar nog geluiden vandaan gaan komen over het handelsconflict dat zich wereldwijd heeft verspreid.

Woensdag komt Donald Trump naar Europa voor overleg met de leiders van de NAVO-landen. Het is overigens een drukke week voor de Amerikaanse president, die aankomende vrijdag de Britse premier May bezoekt. Hij zal na zijn ontmoeting doorvliegen naar Helsinki, waar de Russische president Poetin op hem wacht voor overleg. Opvallend is dat afgelopen weekend bekend werd dat ook Rusland zich mengt in de handelsoorlog. De Russen willen voor ruim 537 miljoen dollar aan importheffingen op staal en aluminium uit de VS invoeren.

Financiële Agenda

  • 06:30 Japan Bankruptcies (YoY) (JUN)
  • 08:00 Duitsland Trade Balance (MAY)
  • 21:00 Verenigde Staten Consumer Credit (MAY)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27