Opties Apple: oppassen bij dividend

Nabeurs wist Apple beleggers te overtuigen met cijfers die boven de verwachtingen uitkwamen. De koers, die al enkele dagen onder druk stond, veerde daarna met bijna 7% op tot boven de $ 103. Het aandeel is beland op de hoogste koers sinds eind april en beleggers die recentelijk callopties gekocht hebben, doen goede zaken. Bij LYNX zien wij juist in de periode van het cijferseizoen verhoogde activiteit onder klanten in aandelenopties en opties Apple. Dit is mede te verklaren aan de kleine spread en de beschikbaarheid van weekopties.

Gemiddeld worden dagelijks meer dan 400.000 opties Apple verhandeld. Een gigantisch aantal, zeker in vergelijking met de optievolumes op de Nederlandse markt. Om u een idee te geven van het verschil in omvang: de dagelijkse volumes op Euronext en TOM zijn nog niet eens de helft hiervan. In een eerder artikel heb ik al eens aangegeven waarom ik Amerikaanse opties prefereer boven Europese opties.

Dividend opties Apple

Als u een positie heeft in Apple callopties, dan wil ik u waarschuwen. Op donderdag 4 augustus gaat Apple namelijk ex-dividend. Het dividend is vastgesteld op $ 0,57 per aandeel. In de prijs van kort lopende callopties die in-the-money zijn, is het dividend niet volledig verwerkt. Gezien de sterke stijging van de koers, zou het zomaar kunnen dat eerder aangekochte callopties nu ruim in-the-money zijn, waardoor uw aandacht is vereist.

Stel u heeft callopties die volgende week vrijdag aflopen, dan moet u rekening houden met dit dividend. Als de koers van Apple volgende week woensdag rond de $ 103 noteert, dan komt de premie van een calloptie 100 uit rond de $ 3. De optiepremie is dan vrijwel volledig opgebouwd uit intrinsieke waarde. Het dividend zit echter nog niet in deze optie verwerkt, aangezien aandelenopties Amerikaanse stijl zijn. Het uit te keren dividend gaat van de koers af, zodat de prijs bij opening $ 102,43 bedraagt. Hier ga ik gemakshalve uit van een gelijkblijvende opening. Natuurlijk kan de koers hoger/lager openen aan de hand van meerdere factoren.

U begrijpt dat bij een koers van $ 102,43 de waarde van de calloptie 100, die dezelfde avond expireert, afneemt van $ 3 tot $ 2,43. Dit is een waardedaling van $ 0,57, gelijk aan het dividend. Het zou zonde zijn als u dit overkomt. Met name bij deze kortlopende in-the-money callopties speelt het dividend een belangrijke rol. Mijn advies is om de callopties voor het dividend te sluiten of uit te oefenen, zodat u in ieder geval recht heeft op dit dividend.

opties apple 3

Early exercise geschreven callopties

Mocht u deze opties geschreven hebben, dan kunt u op een early exercise rekenen. De tegenpartij, die de optie gekocht heeft, gaat over tot het uitoefenen van de optie en u wordt verplicht om de stukken te leveren. In principe geen probleem, behalve dat u het dividend verschuldigd bent als u de stukken niet in bezit heeft. De openingskoers is normaliter gelijk aan het verschil tussen de slotkoers en het uitgekeerde dividend, zodat u op deze manier geen verlies heeft.

Invloed dividend op langer lopende opties Apple

Heeft u opties Apple die bijvoorbeeld pas in oktober 2016 expireren, dan is de invloed van het dividend op de optiepremies minimaal. Dit is wel afhankelijk van de onderliggende uitoefenprijs. Bij een calloptie 90 voorzie ik wel een daling van de optiepremie door het uit te keren dividend, al verwacht ik niet dat dit gelijk is aan het dividend van $ 0,57.

Het is met name zaak om alert te zijn wanneer u kortlopende callopties in bezit heeft die in-the-money zijn. Of de optie nou $ 1 of $ 7 aan intrinsieke waarde heeft, maakt niet uit. De invloed van dit dividend is zichtbaar, helemaal voor de weekopties die op 5 en 12 augustus expireren.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Director

Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij LYNX. Zijn dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig Masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX en behandelt hij als spreker uiteenlopende onderwerpen tijdens interactieve seminars.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker