TA: ‘Defensief met Heineken?’

Aan allerlei factoren lijkt te kunnen worden afgeleid dat het een hete zomer gaat worden. De spanningen op politiek, economisch en militair terrein lopen steeds verder op en dat duwt beleggers in het defensief. Het wordt moeilijker om in de komende tijd aandelen te selecteren die in de smaak vallen.

Europese DJ Stoxx 600 Food & Beverage op weekbasis + 4/24-weeks gemiddelden

De Europese voeding- en dranksector lijkt de komende tijd wat meer op de menukaart van de aandelenbeleggers te prijken. De koerscorrectie die in de afgelopen week zich voordeed in de Europese aandelenregio lijkt aan deze sector voorbij te gaan. Hoewel de koerstoppen van afgelopen jaar nog ver uit het zicht zijn, wijst de positieve kruising van het 4-weeks gemiddelde boven het 24-weeks gemiddelde op toenemende belangstelling. Daarbij komt dat de correctiebodems van vorig jaar zomer weer opwaarts zijn gepasseerd. Voeding- en drankaandelen zijn dus weer in trek.

Heineken op weekbasis vanaf 2017 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Het lijkt voor de hand te liggen dat beleggers in Nederland vanwege de hoge zomertemperaturen meer zullen gaan drinken. Een biertje gaat er best in en wellicht denken aandelenbeleggers daarom dat een investering in het aandeel Heineken de beurskoers zal helpen stijgen. Op zichzelf is dit een verfrissende gedachte, echter het koerspatroon in het aandeel Heineken toont in de afgelopen 12 maanden een zgn. ‘diamant’-formatie. Deze koersformatie is een gevaarlijk koerspatroon, omdat de richting van de eerstvolgende uitbraak vaak verraderlijk blijkt te zijn. Oppassen dus met dit aandeel.

AEX-index o.b.v. 10 minuten

De 10-minutengrafiek van de AEX-index leek in de eerste drie weken de ‘Sell in May’-gedachte dit jaar geweld aan te doen, maar de snelle terugval zorgt voor een mager koersresultaat deze maand. De maand juni is statistisch beoordeeld slechter dan die van mei en na de maand september de op-één-na slechtste beursmaand van het jaar. Dit betekent dat alerte (intraday)handelaren nu scherper met trendlijnen aan de slag moeten om de koersrisico’s nu strakker te beheersen. Zodra het proces van hogere bodems afbreekt en een lagere top wordt gezet en een lagere bodem, dan kan de AEX-index in juni verder onderuit.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27