TA: ‘Koopclimax in ASMI en AKZO?’

De opwaartse uitbraak in de AEX-index verleidt aandelenbeleggers zich te haasten om aan de koopkant te opereren. In de aandelen ASMI en Akzo Nobel kan sprake zijn van een koopclimax.

ASM International vanaf oktober 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Het aandeel ASM International noteert bij de opmaak van deze blog rond 15:45 uur ca. 5,4% hoger op de voet gevolgd door een forse plus in het aandeel Akzo Nobel (+ 4,4%). De AEX-index noteert tegelijkertijd onveranderd. Mogelijk is er sprake van angst in de markt om achter te blijven bij de marktprestaties om de steile rally in het aandeel ASM International te verklaren. Uiteraard zullen beleggers in ASMI met een schuin oog hebben gekeken naar grote broer ASML Holding. Hoe dan ook, de openingskoers van ASMI veroorzaakte in de grafiek een koersgat tussen € 66,88 en € 70. De hogere openingskoers duwt het aandeel naar de bovenkant van een stijgend trendkanaal.  Het zou niet verbazen is hier sprake is van een koopclimax en een terugtest van het uitbraakniveau bij € 61 in de komende maand op de agenda staat.

ASM International vanaf oktober 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Akzo Nobel vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + ‘Elliott Wave golven’

De opwaartse koersuitbraak van het aandeel Akzo Nobel boven de stijgende weerstandlijn getrokken langs de koerstoppen van afgelopen halfjaar zou wel eens de boeken kunnen ingaan als een ‘throw over’. Dit is een uitbraak tijdens een stijgende wigformatie die slechts kort duurt als gevolg van winstnemingen. De stijgingsfase vanaf het dieptepunt in de eerste helft van mei bestaat nu uit vijf golfbewegingen. De Amerikaanse accountant Ralph Nelson Elliott ontdekte in de vorige eeuw dat na de vijfde golf meestal een correctie volgt in een zaagtandbeweging. In praktijk blijkt de correctiefase in de het tweede kwartaal van dit jaar een voorbeeld uit de ‘Elliott Wave Theorie’. Ook de ‘gap’ hedenochtend zou kunnen wijzen op een koopclimax. Als de Elliott filosofie gelijk krijgt dan valt de beurskoers van Akzo Nobel in de komende twee maanden weer terug naar € 80.

Akzo Nobel vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + ‘Elliott Wave golven’

AEX-index in de afgelopen drie maanden op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

De AEX-index sloot gisteren op het hoogste niveau sinds 2001 en dat prikkelt uiteraard de speculatieve gedachten richting hogere waarderingen. Er is weinig tegen de opwaartse trend in te brengen, want de hellingshoeken van de 20-uurs en 120-uurs gemiddelden zijn stijgend en een eventuele terugval kan met gemak worden opgevangen door de koerstop uit de eerste helft van deze maand (= AEX 574,36). Hier ligt nu ook de onderkant van het stijgende trendkanaal, dus de simpele redenering is en blijft dat een opgaande trend intact blijft, totdat het tegendeel wordt aangetoond. Een stijging naar AEX 595 behoort nadrukkelijk tot de mogelijkheid in de zeer nabije toekomst.

AEX-index in de afgelopen drie maanden op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

Volg een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker