TA: ‘Wachten op koersstijgingen’

De ‘buy the dip’-aanhangers worden door trendvolgers aangeraden om de recente correctie aan te grijpen om in de aandelenmarkt te stappen. Is dat nou wel verstandig?

AEX-index op maandbasis vanaf 2007

De meeste aandelenbeleggers zijn op zoek naar (fundamentele) excuses om te profiteren van een volgende stijgingsfase. Het opinie-weekblad ELSEVIER schrijft op haar voorpagina deze week het volgende: “Wachten op koersval. Beleggers blijven vertrouwen op beurs. Instappen of wegwezen?” Wat is hierop uw antwoord? Laten we een experiment doen en ons verplaatsen naar maart 2009.

Zou dan het tegenovergestelde verwacht mogen worden? “Wachten op koersstijging. Beleggers blijven de beurs wantrouwen.” De maandelijkse candle blijkt in november een ‘engulfing bear’-patroon.

SPDR S&P 500 Trust ETF (tickersymbool ‘SPY’) vanaf augustus op dagbasis

Op vrijdag 1 december jl. opende de SPY-ETF op $ 264,76 en binnen de bandbreedte van de openings- en slotkoers van de handelssessie op 30 november jl. (open $ 263,75 / slot $ 265,01).

Deze ‘inside’-beweging wijst op besluiteloosheid na het bereiken van een ‘all-time high’-sessie. De hoogste koers van vrijdag op $ 265,31 bleef steken onder de hoogste koers aller tijden, terwijl de laatste koersnotering vrijdag fors lager werd opgemaakt bij een notering op $ 260,76.

Bij het luiden van de gong sloot de SPY-ETF op $ 264,46 en resteert op dagbasis een zgn. ‘long-legged doji’-koerspatroon. “Long-legged doji candles are deemed to be the most significant when they occur during a strong uptrend or downtrend. The long-legged doji suggests that the forces of supply and demand are nearing equilibrium and that a shift in the direction may be coming

Amerikaanse 10-jaars rente vanaf 2007

De technisch analist kan het niet rijmen. Donald Trump krijgt de kans om de grootste belastingverlaging van afgelopen decennia door te voeren, terwijl de Federal Reserve juist probeert om de rente te verhogen. De koersgrafiek van de Amerikaanse 10-jaars rente lijkt ons een boodschap te geven. In 2016 werd de bodem uit 2012 succesvol getest, hetgeen een koopsignaal is voor de lange rente in de V.S.

De uitbraak boven de dalende trendlijnen geldt als tweede aanwijzing voor hogere renteniveaus. En de derde aanwijzing geeft de ‘bull flag’. Dit is een continuatiepatroon en wijst op een stijging van de Amerikaanse lange rente.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing. 

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27