Wat zijn de best presterende grondstoffen van dit moment?

Door Justin Blekemolen


Ondanks de daling van de bekende grondstof olie, is het jaar 2017 voor beleggers in andere grondstoffen vooralsnog een goed jaar. Met name de daling van de dollar is positief voor de prijs van grondstoffen.
 

De best presterende grondstoffen

 
Alle bekende grondstoffen zijn immers genoteerd in dollars. Daalt de koers van de Amerikaanse valuta, dan worden de grondstoffen voor beleggers buiten de VS dus goedkoper bij een gelijkblijvende prijs. Dit effect zorgt doorgaans voor een prijsopdrijvend effect.

Tijd om te kijken wat de 5 best presterende grondstoffen voor 2017 zijn.

5. Aluminium (+11,69%)

Op de vijfde plaats in deze top 5 van best presterende grondstoffen in 2017 vinden we aluminium terug. Aluminium is populair omdat het een lichtgewicht metaal is. Daarnaast is het materiaal makkelijk te bewerken. Het wordt onder andere gebruikt voor huishoudelijke apparatuur, aluminiumfolie, auto’s en bouwsteigers.

Over de eerste zeven maanden van 2017 is de grondstof aluminium met ruim 11% in waarde gestegen. De voornaamste reden van de stijging komt uit China, waar nieuwe regels gelden met betrekking tot de productie van aluminium. Daarnaast worden stijgende productiekosten van aluminium genoemd als prijsopdrijvend effect.

beste grondstoffen aandeel aalbert koers grafiek

Het aandeel Aalberts is groot geworden met de productie van aluminium. Hieronder vindt u de meest bekende en grootste aluminium aandelen:

  Aandeel Tickercode
1 UC Rusal RUSAL
2 Alcoa AA
3 Aluminium Corp. Of China 2600
4 Rio Tinto RIO
5 Norsk Hydro NHY

4. Tarwe (+12,38%)

Op de vierde plaats vinden we de tarweprijs terug. Tarwe is een belangrijke grondstof voor de mens, aangezien wij onszelf voeden met deze soort graan. Met name het weer in belangrijke productieregio’s is een bepalende factor voor de totstandkoming van de tarweprijs.

tarwe future koers grafiek beste grondstoffen

De stijging van dit jaar is hierbij geen uitzondering. Droogte in met name Canada en de VS zorgde voor een slechte oogst. De “wheat future” bereikt hierdoor begin juli het hoogste punt in ruim een jaar. Ondanks de daling van de afgelopen maand, staat de prijs van tarwe dus nog altijd fors hoger in vergelijking met de start van 2017.

Hieronder vindt u de meest bekende en grootste tarwe aandelen:

  Aandeel Tickercode
1 Glencore GLEN
2 ADM ADM
3 Bunge BG

3. Koper (+14,95%)

Koper is een makkelijk te buigen materiaal. Daarnaast is de grondstof zo populair omdat het elektriciteit en warmte goed geleidt. Zowel in de bouw als in de industrie wordt koper veelvuldig gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan videokaarten, magnetrons, generatoren. Maar ook voor waterleidingen in huizen en gebouwen wordt koper gebruikt.

Omdat China een grote industrie kent en daarnaast in rap tempo hele nieuwe steden uit de grond stampt, is het Aziatische land een groot afnemer van koper. De staat van de Chinese economie heeft dan ook grote invloed op de koperprijs.

koper koers grafiek grondstoffen

De stijgende vraag uit China en productieproblemen in diverse kopermijnen wereldwijd hebben ervoor gezorgd dat de grondstof dit jaar al met bijna 15% is gestegen. Hieronder vindt u de meest bekende en grootste koper aandelen:

  Aandeel Tickercode
1 Freeport-McMoRan FCX
2 Glencore GLEN
3 BHP Billiton BHP
4 Southern Copper SCCO
5 Rio Tinto RIO

2. Hout (+18,07%)

Op de tweede plaats staat met een stijging van ruim 18% de prijs van timmerhout. Zoals de naam al vermoedt, wordt timmerhout veel gebruikt in de constructie van huizen en gebouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloeren, kozijnen en daken. Maar ook voor meubels is timmerhout een belangrijke grondstof.

De stijging van hout heeft voornamelijk te maken met de nieuwe importtarieven die de Amerikaanse president Trump enkele maanden geleden instelde. Nadat een handelsdeal tussen de VS en groot houtproducent Canada afliep, zag Trump zijn kans schoon om importtarieven op hout uit Canada in te stellen.

timmerhout koers grafiek beste grondstoffen

Door deze nieuwe regels wordt het hout voor een hogere prijs verkocht, waardoor de prijs logischerwijs stijgt. Hieronder vindt u de meest bekende en grootste hout aandelen:

  Aandeel Tickercode
1 Weyerhaeuser WY
2 West Fraser Timber WFT
3 Canfor Corp. CFP
4 Interfor Corp. IFP
5 Resolute Forest Products RFP

1. Palladium (+24,14%)

De grote winnaar van 2017 tot nog toe is palladium. De grondstof wordt voornamelijk gebruikt als katalysator in de auto-industrie. Het is een populaire en relatief dure grondstof omdat deze vrij zeldzaam is en de afbraak van giftige uitlaatgassen versnelt.

Daarnaast kan palladium gebruikt worden voor de opslag van waterstof, iets dat in de toekomst steeds populairder kan worden nu er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar auto’s die rijden op waterstof.

palladium koers grafiek best presterende grondstof 2017

De positieve ontwikkelingen in de auto-industrie zijn de voornaamste reden voor de stijging van palladium. Met name in China is de vraag flink gegroeid, mede dankzij het steeds grotere wagenpark en de daarbij behorende luchtvervuiling. Een groot probleem in grote Chinese steden.

Hieronder vindt u een lijst van de meest bekende en grootste palladium aandelen:

  Aandeel Tickercode
1 Norilsk Nickel NILSY
2 Anglo American Platinum ANGPY
3 Impala Platinum IMPUY
4 Lonmin PLC LMI
5 Vale VALE

Grondstoffen handelen via LYNX

Naast het kopen van aandelen die gecorreleerd zijn aan de verschillende grondstoffen, is het via het TWS Handelsplatform uiteraard mogelijk om direct in te spelen op koersbewegingen in nagenoeg alle grondstoffen.

Denk hierbij aan futures, ETF’s of gestructureerde producten. In onderstaande lijst vindt u de mogelijkheden om in te spelen in bovengenoemde sterk presterende grondstoffen:

Grondstof Future ETF Gestructureerde producten
Aluminium iPath Bloomberg Aluminium Subindex (JJU) JA
Tarwe Wheat future (ZW) The Teuricum Wheat Fund (WEAT) JA
Koper NYMEX Copper index (HG) iPath Bloomberg Copper Subindex (JJC) JA
Timmerhout Random Lenght Lumber (LB) iShares Global Timber & Forestry ETF (WOOD) NEE
Palladium Nymex Palladium Index (PA) Physical Palladium Shares ETF (PALL) JA

 

Wilt u meer weten over beleggen in grondstoffen via LYNX?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in vele grondstoffen. U kunt inspelen op de prijs van deze grondstoffen door middel van aandelen, opties, futures, ETF's en CFD's. Bekijk ons aanbod.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.