Beursgang moederbedrijf Thuisbezorgd.nl is onderweg

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Update 19 september 2016 over de beursgang van Takeaway.

De scooters van Thuisbezorgd.nl zijn (zeker in de grote steden) niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Nadat Bloomberg het al een aantal maanden terug aankondigde, is het eindelijk zover.

Moederbedrijf Takeaway.com heeft aangekondigd naar de beurs te gaan.

De beursgang van Takeaway.com lijkt de eerste beursgang in Amsterdam te gaan worden sinds de Brexit. 

Toen de Britten er daadwerkelijk voor bleken te kiezen om de EU te verlaten, werd het op het gebied van beursgangen muisstil op het Damrak.

De drukte op de aandelenmarkten lijkt echter volledig te zijn teruggekeerd, zeker nadat de AEX-index vorige week een nieuwe top voor dit jaar op de borden zette. Een gunstig beursklimaat zorgt er over het algemeen voor dat bedrijven weer een beursgang gaan overwegen, aangezien zij in dergelijke tijden een hogere prijs voor hun bedrijf kunnen ontvangen.

Korte geschiedenis Takeaway.com

Takeaway.com is in het jaar 2000 opgericht door de destijds nog studerende Jitse Groen. Door op eigen kracht te groeien en daarnaast verschillende overnames te doen, is het bedrijf in Nederland inmiddels een begrip geworden.

De onderneming heeft grote plannen om zowel in Nederland als in Europa verder te groeien en wil dit middels een beursgang verwezenlijken. In de afgelopen jaren is de omzet jaarlijks met een ongekend percentage van ruim 50% gegroeid.

Deze groei heeft echter ook een keerzijde.

Door de enorme marketingkosten die worden uitgegeven om verdere naamsbekendheid te verkrijgen, draait takeaway.com al jaren verlies. Eerder dit jaar gaf oprichter Groen aan dat hij pas over twee jaar verwacht winst te gaan draaien.

Nieuw kapitaal om te verbranden?

Door de jaarlijkse cashburn is het bedrijf continu op zoek naar nieuw geld. Een beursgang is een mooie mogelijkheid om in een keer een grote hoeveelheid vers kapitaal op te halen.

Met de beursgang wil het bedrijf € 175 miljoen vers kapitaal ophalen.

Daarnaast verkopen private equity partijen die nu nog grootaandeelhouders zijn een deel van hun aandelen. Het deel dat oprichter Groen van zijn aandelen die hij bezit verkoopt, is beperkt.

Groen verkoopt slechts 5% van zijn aandelen. Wat mij betreft is dit een positief signaal wat hiermee naar buiten wordt uitgestraald. De beursgang wordt daadwerkelijk gebruikt om verder te groeien waar de CEO blijkbaar alle vertrouwen in heeft.

De beursgang wordt door hem niet gebruikt om te cashen

Zelf kan ik de oprichter uiteraard niet op zijn blauwe ogen geloven om te oordelen of het nieuwe aandeel een goede investering is. Hiervoor heb ik meer informatie nodig over onder andere de waardering van het bedrijf.

Zodra meer bekend wordt gemaakt over de exacte datum van de beursgang en de uitgifteprijs van de aandelen, kom ik graag bij u terug om hier een analyse op los te laten.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.