Opties op Micro E-mini S&P 500 (MES) & Nasdaq-100 futures (MNQ)

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

Opties Micro E-mini S&P 500 - opties micro Nasdaq-100 futures
Met Micro E-mini opties kunt u met kleine(re) bedragen handelen in opties op de twee populairste Amerikaanse index futures. Namelijk op de Micro E-mini S&P 500 & Nasdaq futures. De lage marginvereisten en transactiekosten maken het product bij uitstek geschikt voor particuliere beleggers met kleine(re) accounts.

Na het lezen van dit artikel weet u alles over de werking van de micro e-mini opties op de futures van de S&P 500 (MES) en de Nasdaq-100 (MNQ). Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

Wat zijn futures?

Defnitie
Wat is een future?

Een future is een termijncontract waarbij de koper en verkoper vooraf een prijs en tijdstip vaststellen waartegen het onderliggende financiële product wordt geleverd. De handelaren gaan middels een future een verplichting aan.

Eén van de populairste producten om te handelen op Amerikaanse indices zijn futures en dan voornamelijk de S&P 500 futures en de Nasdaq-100 futures. Futures zijn beschikbaar voor diverse financiële producten, zoals aandelenindices en staatsobligaties, maar ook voor fysieke producten, zoals goud, zilver en olie.

In het LYNX Kennisportaal kunt u een artikel vinden over alle ins en outs van dit product. Deze vindt u hier: Handelen in futures: waar moet u op letten?

Er zijn twee soorten futures beschikbaar op de S&P 500 en de Nasdaq:

  • De populaire ES future, ook wel bekend als de E-mini S&P 500 future, deze heeft een hefboom van 50. De E-mini Nasdaq 100 future kent op zijn beurt een hefboom van 20.
  • De Micro E-mini S&P 500 future (MES) en deze heeft een hefboom van 5. Voor de Micro E-mini Nasdaq-100 future (MNQ) geldt een hefboom van 2.

Op deze futures kunt u ook handelen met opties. Op de E-mini future waren al langer opties beschikbaar, maar sinds 31 augustus 2020 kwamen daar ook nog eens opties bij op de Micro E-mini future. Deze futures werden gelanceerd als kleiner alternatief voor de E-mini futures. 

Wat zijn opties op futures?

Een optie is een afgeleid product (derivaat) en geeft het recht om een bepaald product tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van het optiecontract en de volatiliteit. Meer over opties leest u hier: Wat zijn opties? En hoe werken opties precies? Deel 1

Naast de opties op indices en ETF’s zijn er ook opties beschikbaar op futures. Dit is interessant, aangezien de onderliggende futures zeer liquide zijn. Daarnaast bestaat nog een belangrijk voordeel: de ruime openingstijden. U kunt bijna 24 uur per dag en 5 dagen per week handelen in deze futures. De belangrijkste future ter wereld is de E-mini S&P 500 future (ES). Er is geen andere future ter wereld die meer liquide is dan die van de S&P 500. Gemiddeld worden er tussen de 1 en 2 miljoen contracten per dag verhandeld, wat neerkomt op een nominale waarde van tussen de $ 420 en $ 840 miljard. De onderliggende waarde aan aandelen die deze future vertegenwoordigt, is dus gigantisch.

Opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Micro E-mini opties

Sinds 31 augustus 2020 zijn opties op futures nog toegankelijker geworden. CME Group heeft namelijk Micro E-mini opties op de S&P 500 en Nasdaq-100 micro futures beschikbaar gemaakt. Via deze nieuwe opties wordt het ook voor de kleinere belegger makkelijker gemaakt om exposure te krijgen in de S&P 500 en de Nasdaq-100 door middel van micro opties. Kleinere opties kunnen bijvoorbeeld zorgen voor extra controle over de risico-rendementsverhouding van uw handelsstrategieën.

De Micro E-mini opties zijn tien keer zo klein als de E-mini opties. De initiële margin van deze opties is dus ook tien keer zo klein. Voor alle marginvereisten kunt u terecht in het TWS Handelsplatform of op deze pagina: Marginvereisten LYNX.

De kosten voor micro e-mini opties zijn slechts $ 1,25.

Er worden opties in verschillende series beschikbaar gemaakt. Zo komen er kwartaal-, maand- en weekopties. De opties worden verhandeld via CME Globex van zondag t/m vrijdag van 00:00 uur tot 23.00 uur lokale tijd met een pauze tussen 22:00 uur – 22:30 uur.

Contract specificaties van de nieuwe Micro E-mini opties

Micro E-mini Future S&P 500

De opties hebben een multiplier van 5 en ieder punt aan optiepremie is dus slechts $ 5 waard. Bij de aanschaf van een Micro E-mini future op de S&P 500 krijgt u een positie ter grootte van 4.100(stand SPX) x 5 = $ 20.500. Elke punt beweging vertegenwoordigt $ 5. Voor opties op deze Micro E-mini future op de S&P 500 future is de multiplier identiek. Deze opties zijn dus bij uitstek geschikt voor de kleinere particuliere belegger.

De spread van deze contracten is $ 0,25 wat met een multiplier van $ 5 dus neerkomt op $ 1,25 per optie. Indien de prijs van een optie onder de $ 5 duikt, zal de spread worden verkleind tot $ 0,05 per contract. Dan is er dus sprake van een spread van slechts $ 0,25 per optie.

Micro E-Mini Nasdaq-100 futures 

Ook worden er opties gelanceerd op de Micro E-mini Nasdaq-100 index (MES). Bij deze opties zal ieder punt aan optiepremie slechts $ 2 waard zijn, in plaats van de $ 20, zoals bij opties op de E-mini Nasdaq-100.

De spread van deze contracten is $ 0,25 wat met een multiplier van $ 2 dus neerkomt op $ 0,50 per optie. Indien de prijs van een optie onder de $ 5 noteert, zal de spread worden verkleind tot $ 0,05 per contract. Dan is er dus sprake van een spread van slechts $ 0,10 per optie.

contractspecificatie micro e-mini s&p 500 futures | contractspecificatie micro e-mini nasdaq-100 futures

Waar moet u op letten bij een Micro E-mini future?

Levering bij expiratie: de opties zijn gebaseerd op de prijzen van de Micro E-Mini future contracten. Het is dus belangrijk om te realiseren dat de future-optie ook fysiek afgehandeld wordt. Op de expiratiedatum ontvangt u dus één Micro E-mini future, wanneer de optie in-the-money expireert.

De werking van opties begrijpen: optieprijzen zijn gebaseerd op de zogeheten optiegrieken. De optiegrieken deltagammavega en theta geven beleggers inzicht in de prijsvorming van opties en zijn daarmee van cruciaal belang voor een optiehandelaar. Zo wordt een optiepremie onder andere bepaald door de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van de optie tot expiratie, de rente en de volatiliteit. Meer informatie over optiegrieken leest u hier: De optiegrieken: delta, gamma, vega en theta

Voor welke belegger zijn futures en opties geschikt?

Deze nieuwe opties op de micro E-Mini futures zorgen ervoor dat ook kleine(re) beleggers nu met opties op futures kunnen handelen. Futures zijn risicovolle producten en vereisen daarom veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Het product is hierdoor met name geschikt voor de actieve en ervaren handelaar. Om deze reden adviseert LYNX dan ook om u vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten. Wij wijzen u ook graag op het feit dat een stop loss instellen op uw posities zeer belangrijk is. Met een stop loss weet u vooraf wat u gaat verliezen en komt u niet voor verrassingen te staan. Hieronder zal ik de voor- en nadelen van de futures en opties op een rij zetten.

Voor- en nadelen van Micro futures en opties

Voordelen:

Yesdividend  Met één Micro E-mini future (optie) krijgt u met een relatief kleine inleg een mooie spreiding en diversificatie in een index.

Yesdividend Kapitaal efficiënt: gunstige marginvereisten

Yesdividend Kleine spread (verschil bied- en laatprijs). Een kleine spread betekent lage indirecte kosten voor de belegger.

Yesdividend  De handel gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stop loss.

Nadelen:

Yesdividend  Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen.

Yesdividend  U kunt meer verliezen dan uw inleg.

Yesdividend Gezien de hefboomwerking en de 23/5 handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

Zelf beleggen in futures via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

KID Information

Leer alles over opties

Wilt u meer weten over de werking van opties en de mogelijke risico’s? Ontvang vrijblijvend ons eBook over opties.

"*" geeft vereiste velden aan

*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.