Beleggen in olie: hoe reageren oliemaatschappijen op de olieprijs?

Door Justin Blekemolen


Update 19-11-2021: beleggen in olie-aandelen.

Laatste update: 17 mei 2018

Zoals u misschien wel heeft gelezen is de olieprijs in de afgelopen periode behoorlijk gestegen. Sterker nog, op het moment van schrijven, staat de olieprijs zelfs op het hoogste niveau van de afgelopen jaren.

Eén van de redenen van deze stijging is de groeiende bezorgdheid van investeerders over verstoringen van de productie en toevoer van ruwe olie door de perikelen rondom het Midden-Oosten. Olieschaarste leidt logischerwijs tot een groeiende vraag ten opzichte van het aanbod, met een prijsstijging als gevolg.

Vooral aandelen uit de energiesector weten behoorlijk te profiteren van een hoge olieprijs. Veel beleggers houden de olieprijzen daarom nauwlettend in de gaten.

Light Sweet Crude Oil grafiek

 

Onderwerpen die u alles vertellen over beleggen in olie

  • Inspelen op de olieprijs middels het aandeel Royal Dutch Shell
  • Beleggen in olie via LYNX 

Inspelen op de olieprijs middels het aandeel Royal Dutch Shell

Een goed voorbeeld van een bedrijf die sterk profiteert van een stijgende olieprijs is het Nederlandse bedrijf Royal Dutch Shell (RDSA).

De koers van het dividendaandeel is in de afgelopen twee jaren behoorlijk gestegen. Vooral in de afgelopen maanden laat de koers van Shell een ongeremde stijging zien en het aandeel staat op een ongekend hoog niveau. Deze stijging is mede te danken aan de stijgende olieprijzen.

Hoe lang de koers zich nog opwaarts blijft bewegen is uiteraard onbekend, maar het is een gegeven dat de olieprijs hier een belangrijke rol in speelt.

Royal Dutch Shell grafiek

 

Beleggen in olie via LYNX

Uiteraard bestaan er ook nog andere manieren om in te spelen op de olieprijs via LYNX. Uiteraard kunt u de olie fysiek kopen en opslaan, maar hier komen hoge kosten bij kijken en dit is voor beleggers niet interessant. Gelukkig biedt LYNX legio een manier om in te spelen op de olieprijs.

Aandelen van oliebedrijven

Het kopen van aandelen van oliebedrijven heb ik hierboven al besproken. De meest bekende aandelen zijn reeds besproken en zijn via het LYNX Handelsplatform verhandelbaar. Denk hierbij aan olieaandelen als Chevron, Exxon Mobil en Royal Dutch Shell.

Futures

Het meeste volume vindt echter plaats in de future markt. De belangrijkste futures zijn die op Crude Oil (CL) en op Brent Oil (COIL). Beide futures hebben een multiplier van 1000. De contractwaarde van één future ligt dus vrij hoog, waardoor u dagelijkse P&L flink kan schommelen in deze future.

Het is tevens mogelijk om te handelen in olie spreads; hierbij koopt u bijvoorbeeld een Brent Oil future en verkoopt u een Crude Oil future. Mijn collega heeft een uitgebreid artikel geschreven over het handelen in olie spreads.

Bent u geen grote belegger maar wilt u wel inspelen op de olieprijs? Dan bieden wij nog andere producten voor u aan.

Gestructureerde producten

Gestructureerde producten zijn populair onder Nederlandse particuliere beleggers. Hiermee kan met een kleine investering een grote positie worden aangegaan. De marginvereisten voor deze producten liggen een stuk lager dan bij futures. De producten worden uitgegeven door grootbanken.

Wilt u meer weten over beleggen in olie via LYNX?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in olie. U kunt inspelen op de olieprijs door middel van aandelen, futures, ETF’s en gestructureerde producten. Bekijk ons aanbod.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.