Aandeel Volkswagen; nieuwe kans na technische correctie

Het in 2015 zo geplaagde aandeel Volkswagen heeft drie sterke maanden achter de rug.

Als een soort sinterklaascadeautje zette het aandeel op 5 december een bodem rond een koers van € 117.

Sindsdien richtten beleggers de blik opwaarts en is de koers flink opgelopen.

Het aandeel Volkswagen presteert beter dan concurrenten

Uiteraard profiteerde het aandeel Volkswagen van het positieve sentiment op de aandelenbeurzen wereldwijd. Toch presteerde de koers van Volkswagen beter dan de breed gedragen Duitse index.

Uit de cijfers over het jaar 2016 is te zien dat Volkswagen het afgelopen jaar weer winst wist te maken, ondanks een kostenpost van € 6,4 miljard. Dit bedrag stamt uit de periode van het dieselschandaal dat in 2015 bekend werd. In totaal heeft Volkswagen nu € 22,6 miljard opzij gezet als gevolg van dit schandaal. Ook voor 2017 wordt een omzetgroei van 4% verwacht.

Stukje bij beetje lijkt Volkswagen weer te herstellen van deze klap uit 2015. Zo stootte Volkswagen Toyota in 2016 van de troon als meest verkochte automerk ter wereld. Beleggers beginnen het vertrouwen in het aandeel Volkswagen weer terug te krijgen.

Ondanks de daling in de afgelopen vier weken, heeft het aandeel Volkswagen de afgelopen drie maanden nog altijd beter gepresteerd dan de DAX-index.

Ook ten opzichte van concurrenten heeft de Volkswagen koers goed gepresteerd. Het aandeel BMW en de koers van Ford  bleven achter bij het aandeel Volkswagen. Alleen het aandeel Peugeot deed het beter.

Het technische plaatje

De daling in de koers van Volkswagen in de afgelopen vier weken lijkt voornamelijk van technische aard te zijn. In mijn vorige artikel Aandeel Volkswagen koerst naar hoogste stand sinds september 2015, gaf ik al een koersdoel af waar het voor beleggers een mooi moment zou zijn om winst te nemen.

Dit koersdoel was gebaseerd op het sluiten van de nog openstaande gap op € 260. Deze koers in Volkswagen is echter net niet gehaald. Een oude bodem zorgde voor weerstand in het aandeel Volkswagen.

Eind januari werd op een koers van € 156,50 de top gezet. Dit komt neer op een stijging van ruim 30% in nog geen twee maanden. Voor beleggers die de boot hadden gemist, komt de recente correctie dan ook al geroepen.

Het advies van analisten voor het aandeel Volkswagen is redelijk positief. Van de 32 door Bloomberg gepolste analisten geven 15 een koopadvies, 10 een hold-advies en 7 geven het advies om het aandeel Volkswagen te verkopen. Het gemiddelde koersdoel ligt op € 158, ruim 10% boven de huidige koers van Volkswagen.

Biedt de correctie nieuwe kansen voor beleggers?

Zoals gezegd, kan een kortstondige correctie binnen de opgaande trend voor een mooi nieuw instapmoment zorgen. Zeker nu de koers van het aandeel Volkswagen hogere bodems begint te vormen.

Technisch gezien lijkt het dus een mooi instapmoment op de huidige koers van € 140. Het is duidelijk waar de stoploss moet komen te liggen, namelijk kort onder het steunniveau van € 137. Met deze stoploss is het risico tamelijk beperkt.

Ervan uitgaande dat de opgaande trend sinds begin december nog altijd in tact is, heeft u een veel groter opwaarts potentieel. De eerste belangrijke weerstand ligt op een koers van € 145. Hierna volgt de top die kort onder de € 150 ligt. Worden beide weerstandsniveaus gebroken? Dan kan de aanval op de high van dit jaar worden ingezet.

Kortom, bent u al langere tijd positief over het aandeel Volkswagen? Dan lijkt het op dit moment een mooi niveau om in te stappen. Heeft u de discipline om uw stoploss in te laten liggen en de winst te laten lopen als u goed zit? Dan creëert u een positie met een goede risk-reward in het aandeel Volkswagen.

Het aandeel Volkswagen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×