Aanwijzingen voor structurele renteomslag VS

De hypotheekrente in de Verenigde Staten en in Nederland is aan het stijgen. Er zijn nog niet heel veel marktpartijen die rekening houden met een structurele stijging. In de afgelopen jaren is wel vaker de kapitaalmarktrente gestegen, maar dat bleek telkens een tijdelijk fenomeen.

Er zijn nog onvoldoende aanwijzingen in fundamentele zin om een structurele rentestijging te verwachten. De inflatie is nog altijd laag en veel economen zien op lange termijn te weinig economische groei die een forse rentestijging rechtvaardigt.

De koersontwikkeling van de 30-jarige Amerikaanse obligatierente noteert momenteel 3,11% en dat is nog altijd binnen het lange termijn dalende trendkanaal. Een trend is volgens de technische analyse intact, tot het moment dat het tegendeel wordt aangetoond. Geen reden dus om ons zorgen te maken.

Of toch wel?

De grafiek op kwartaalbasis geeft drie technische argumenten om juist wel rekening te houden met een forse rentestijging.

In de eerste plaats blijkt er sprake van een ‘bear trap’.

Dit betreft de mislukte neerwaartse koersuitbraak dit jaar onder de bodemniveaus van 2008, 2012 en 2015.

Mislukte uitbraken staan notoir bekend als zeer valide trendomkeerpatroon, omdat de markt geen vervolg geeft aan de richting van de uitbraak, waardoor marktpartijen op het verkeerde been worden gezet en hun posities hierop noodgedwongen moeten aanpassen. Dit levert meestal een felle tegenovergestelde reactie op.

In het koerspatroon van drie opeenvolgende kwartalen zien we in de tweede plaats deze felle reactie terug (zie rood kader).

De gesloten zwarte kwartaalcandle illustreert de neerwaartse uitbraak. De open witte kwartaalcandle bevestigt de neerwaartse uitbraak in de rente niet en blijkt relatief klein van omvang. De actuele open langgerekte kwartaalcandle voltooit in deze reeks van drie kwartalen het V-bodempatroon.

Een belangrijke bodemformatie is nu duidelijk zichtbaar.

Mocht er nog getwijfeld worden  dan is er nog een derde technische reden om een trendomkeer te vermoeden. De twee convergerende blauwe trendlijnen tonen een dalende wigformatie. Wig-patronen doen zich vaak voor aan het einde van lange termijn trendmatige bewegingen.

De opwaartse uitbraak uit het ‘falling wedge’-patroon is feitelijk de bevestiging dat er zeer waarschijnlijk een einde is gekomen aan een langdurige cyclus van lagere toppen gevolgd door lagere bodems. Het ligt dan ook voor de hand om in 2017 rekening te houden met een trendbreuk boven de meerjarige dalende weerstandslijn.

Juist omdat na een lange periode van een trendmatig proces van lagere toppen en lagere bodems vrijwel iedereen nu weer opnieuw uitgaat van een tijdelijke opleving moet het contraire brein geprikkeld worden om het tegenovergestelde te verwachten.

Met name het langlopende segment in de obligatiemarkt waarin de laatste twee jaar zoveel is geïnvesteerd zal dan bovengemiddeld te lijden krijgen van een structurele renteomslag.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27