AEX beklimt muur van zorgen & verkiezingen in de VS

Het is vechten om de aandacht op Wall Street. De twee grootste kemphanen van dit moment zijn Apple en de Amerikaanse midterm verkiezingen. Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat de boost productie van Apple’s iPhone XR is gestopt. Dit was natuurlijk koren op de molen van de beren vrijdag Apple al 6,6% lager hadden gezet wegens tegenvallende volumes. Het stopzetten van de boost bevestigde het gevoel dat de verkopen van het meest succesvolle product ooit nu aan het afnemen zijn. Hierdoor daalde de koers van Apple nog eens 2,84% en kwam het uit op een prijs van $ 201,59 per aandeel.

Het zware gewicht van Apple in de indices miste zijn uitwerking niet. De NASDAQ daalde 0,38% en kwam daarmee op 7.329 punten uit. De S&P 500, waarin de weging van Apple en haar toeleveranciers aanzienlijk minder zwaar is, wist wel nog boven de streep te eindigen en zette +0,56% op de borden. Als men enkel kijkt naar de winst en omzetontwikkeling is er bij Apple echter niets aan de hand. Hoe belangrijk de verkoopvolumes uiteindelijk zijn, zal de komende maanden blijken. Door de correctie is het aandeel Apple echter wel hard op weg om de steun rond $ 195 per aandeel te testen.

Midterm verkiezingen zorgen voor (onterechte) onzekerheid

Vandaag gaan de Amerikanen naar de stembus voor het kiezen van de afgevaardigden voor zowel het huis als de senaat. Het ziet er naar uit dat de republikeinen mogelijk het huis gaan verliezen, maar controle houden over de senaat. Peilingen verschillen echter behoorlijk en zijn in het verleden wel vaker niet betrouwbaar gebleken. Verkiezingen zorgen altijd voor veel onrust en brengen onzekerheid met zich mee. Toch zou nu juist wel eens een goed moment kunnen zijn om weer in aandelen te stappen. Natuurlijk zijn de Amerikaanse beurzen stevig opgelopen de afgelopen jaren, maar er is in oktober ook een stevige correctie geweest.

Bovendien blijkt uit het verleden dat de resultaten van de midterm verkiezingen nooit slecht waren voor de beurzen. Vaak verliest de zittende president stemmen, maar ook zonder drastische nieuwe maatregelen kunnen bedrijven winst blijven maken. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er namelijk 18 midterm verkiezingen geweest en in geen enkel jaar na de midterm verkiezingen daalde de beurzen. Het gemiddelde rendement per jaar was maar liefst 17% en het rendement in twaalf maanden vanaf het dieptepunt in het jaar van de midterm verkiezingen was maar liefst 32%. Historisch gezien is het tweede jaar van een president het slechtste voor aandelen en dit verlies wordt dan goedgemaakt in het derde jaar. Houd hierbij echter goed in gedachten dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Lees hier meer over de tussentijdse verkiezingen in de VS.

China nog steeds bereid te praten met Amerika over handel

Op de vooravond van de verkiezingen heeft China nogmaals aangegeven bereid te zijn om met de VS te onderhandelen. De handelsoorlog is tot nu toe dit jaar enkel verslechterd en de hoeveelheid en hoogte van de handelstarieven neemt enkel toe. Inmiddels zijn met Canada en Mexico akkoorden gesloten waardoor de focus nu volledig op China is komen te liggen. De Amerikaanse economie draait op volle toeren, dus daar heeft de economie voorlopig nog weinig last van de tarieven.

Dit is anders in China, waar ook intern de economische problemen steeds duidelijker zichtbaar worden. De huizenmarkt lijkt oververhit en bezig aan een fase van afkoeling. Ook de kredietsituatie lijkt verre van optimaal nu de centrale bank van China al tot tweemaal toe de kapitaaleisen van banken heeft moeten bijstellen. Dit alles mist zijn uitwerking op de Chinese beurs niet, deze staat dit jaar al op zware verliezen en ook vandaag levert de Shanghai Composite 0,23% in. Dit in tegenstelling tot de Nikkei uit Japan die 1,14% hoger staat. De Nikkei komt daarmee op 22.148 punten en komt daarmee weer in de buurt van de weerstand van 23.000 punten.

Rally in Europa zet door

De beurzen in Europa zijn bezig aan een stevig herstel. De futures staan ook vandaag weer fors hoger, waarbij de DAX +0,34% noteert op 11.526 punten en de AEX iets achterblijft met een winst van 0,32% en een verwachte openingsstand van 522,25. De zorgen die de AEX zo in zijn greep had lijken de index nu niet meer te deren. De situatie in Turkije lijkt onder controle, de begroting van Italië maakt de banken niet meer bang en ook een harde brexit lijkt een onwaarschijnlijk scenario te zijn geworden. Dat de olieprijs de afgelopen dagen hard wegzakt en vandaag weer 0,43% inlevert is natuurlijk niet goed voor Shell en toeleveranciers, maar kan de opluchtingsrally niet onderdrukken.

Verder op de beurs: vandaag kwam Deutsche Post met haar cijfers. Ook de Duitse concurrent van PostNL heeft last van teruglopende postbezorgingen, maar wist de omzet nog wel te verhogen, geholpen door haar DHL divisie. Verder verwachten we morgen de cijfers van ABN Amro en Qualcomm. Wanneer andere bedrijven met kwartaalcijfers komen, ziet u bij de LYNX kwartaalcijfers.

Financiële Agenda

  • 10:00 uur: EU Markits Samengestelde Inkoopmanagersindex (PMI)
  • 10:00 uur: EU Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
  • 16:00 uur: VS JOLTs Vacatures
  • 19:00 uur: VS 0-Jaar Note Veiling

Koersen: (08:30)

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en actuele beursonderwerpen, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27