TA: ‘ASMI naar € 40’

De handelsoorlog tussen de VS en China gaat de Aziatische landen niet ongemerkt voorbij. De MSCI indices van Singapore, Korea, Japan, Taiwan, Maleisië en Hongkong werden vorige week naast China zelf het meest getroffen. Dat heeft onder andere gevolgen voor de beurskoers van ASM International.

MSCI Taiwan op maandbasis vanaf 1990

Een attente lezer vroeg zich vorige week naar aanleiding van de technische analyse omtrent de Semiconductor index (25 juni 2018) af wat de visie is voor het aandeel ASM International. De leverancier van productmachines voor de halfgeleiderindustrie maakt onder andere gebruik van activiteiten via vestigingen in Hongkong, Maleisië, Singapore en China.

In MSCI Taiwan bedraagt het gewicht van Taiwan Semicondutor MFG maar liefst 28,7%. De meerjarige grafiek toont op maandbasis momentumverlies (zie dalende RSI-indicator) na een test van de recordstanden uit 1997 en 2000.

ASM International vanaf 1998

Het aandeel ASM International blijkt in de afgelopen 12 maanden het hoofd te stoten tegen de meerjarige stijgende weerstandslijn. De beurskoers is zelfs gedaald onder de bodem van 2017 (= € 47,33).

Momentumverlies werd gemeten eind vorig jaar en begin dit jaar via de lagere koerstoppen in de relatieve sterkte index (RSI). Het heeft er dus alle schijn van dat beleggers in ASM International op de bekende Nederlandse klompen aanvoelen dat er nattigheid op komst is. Trendextrapolatie van het meerjarige trendkanaal suggereert in de loop van dit jaar een test van de stijgende steunlijn.

AEX-index in 2018

Na de dubbele top in de AEX-index dit jaar zien we een waaier aan steunlijnen sneuvelen. Alsof een boom langzaam door vlagen van verkoopdruk richting de grond wordt gedrukt. Vorige week werd gekeken naar het proces van opeenvolgende lagere toppen. De laatste toppen werden gezet bij indexstanden op 554,92 (27/6) en 554,96 (29/6).

Pogingen afgelopen donderdag en vrijdag om hierboven uit te stijgen faalden tot dusver. Vertrouwen keert weer terug bij een krachtige opwaartse doorbraak, maar tegen 16:00 uur hedenmiddag lijkt twijfel te overheersen.

Het koershiaat rond AEX 530 moet ook nog volgens het boekje worden gevuld met een beursnotering. Al met al waait de wind nog altijd uit een ongunstige hoek.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:
AEX
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27