Beleggers teleurgesteld om voorlopige uitkomst handelsbesprekingen

De aandelenbeurzen in de VS sloten gisteren voor de vierde dag op rij met winst. De S&P 500 sloot 0,41% hoger op 2585 punten. De kracht lijkt wel wat af te nemen nu we een zone met weerstanden zijn genaderd. De technologiebeurs, de Nasdaq Composite, deed het beduidend beter met een winst van o,87% bij een stand van 6957 punten. Zwaargewichten Apple en Microsoft verschenen met winsten van respectievelijk 1,70% en 1,43% bovenaan het rijtje van de grootste stijgers.

Alibaba steeg maar liefst 3,42% nadat het bekendmaakte een Duitse start-up, dat zicht bezighoudt met het analyseren van (big) data, te hebben overgenomen. Opvallend was ook de forse stijging van de olieprijs, tot boven de $52 per vat, na woorden van de Saudische minister van energie Khalid Ai-Falih. De minister zei dat het niet valt uit te sluiten dat de OPEC binnenkort nog met extra maatregelen komen om de fors gedaalde olieprijs weer wat op te krikken.

Fed notulen

Rond 20:00 uur gisterenavond namen de Amerikaanse indices wat gas terug nadat de Fed notulen werden gepubliceerd. Uit het rapport bleek dat de leden van de Fed in december al terughoudender waren dan ze tijdens het rentebesluit deden vermoeden. De Amerikaanse centrale bank kan zich naar eigen zeggen best veroorloven om geduldig te zijn bij het uitvoeren van het monetaire beleid.

Uitkomst handelsbesprekingen tussen VS en China

In een verklaring vanochtend laat het Chinese ministerie van Handel weten dat de handelsbesprekingen met de VS uitgebreid waren en een basis vormen voor een oplossing van het handelsconflict. Het lijkt er dus op dat de twee grootmachten er met elkaar uit gaan komen voor de in maart gestelde deadline. Van een concrete deal is echter nog steeds geen sprake en als we naar de futures in de VS kijken die nu zo een 0,5% lager staan, is dat toch wel een kleine tegenvaller. De beurzen zijn namelijk de laatste dagen opgelopen in de hoop dat er snel een handelsdeal zou komen.

Verder lijkt er voorlopig nog geen einde te komen aan de shutdown van de overheid in de VS. Donald Trump slingerde gisteren namelijk onderstaande bericht de wereld in. Trump was in gesprek gegaan met de democraten om tot een deal te komen en de shutdown te beëindigen, maar de verzoening is totaal mislukt.

Azië zwakjes

Ook in China wordt er lauwtjes gereageerd op de voorlopige uitkomst van de handelsbesprekingen. Zowel de Hang Seng index als de Shanghai index kijken momenteel tegen lichte verliezen aan van respectievelijk 0,14% en 0,37%, De net uitgekomen Chinese inflatiecijfers bevestigen waar men al geruime tijd voor vreest; een afkoelende economie. Het inflatiecijfer van december voor consumenten (CPI) kwam namelijk uit op 1,9%, terwijl analisten hadden gerekend op 2,1%. De producenten prijs index (PPI),  een inflatoire indicator die de gemiddelde wijziging meet in de verkoopprijzen van binnenlandse producenten van goederen en diensten in China, kwam nog lager uit. Met een inflatie van 0,9% was het cijfer veel lager dan de 1,6% die economen hadden voorzien. De inflatiecijfers volgen een week na de matige inkoopmanagersindex. Vorige week bleek namelijk al dat de bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie in december was gekrompen.

Japan:

De Japanse Nikkei 225 deed het met een verlies van 1,3% beduidend slechter. Vooral een stijging van de Japanse yen zorgde daarbij voor koersdruk onder de technologiebedrijven als Sony en TDK, die veel omzet behalen in het buitenland. De aandelen verloren namelijk respectievelijk 3,1% en 2,5%. Yaskawa Elektric dat fabrieksmachines maakt en morgen met cijfers komt, verloor ruim 3%. De Japanse index lijkt in ieder geval voorlopig te zijn afgeketst op een horde van weerstanden. Zolang de Nikkei 255 onder de weerstand blijft, is het technische beeld negatief.

Europa omlaag

Azie was zwak, de uitkomst van de handelsdeal is matig en de futures in de VS staan lager. Door deze oorzaken lijken we in Europa een lagere opening tegemoet te gaan. De meeste Europese beurzen staan ruim 0,5% lager voorbeurs. De AEX lijkt rond de 493 punten te gaan openen. De Amsterdamse index lijkt hiermee af te ketsen op de weerstand rond de 500 punten, gevormd door de voorgaande koersbodem. Beleggers verwerken de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed en krijgen vanmiddag inzicht in de notulen van de ECB.

Op het Damrak gaat de aandacht verder uit naar Takeaway dat bekendmaakte weer enorm te zijn gegroeid. Er was sprake van een groei van 39% die ook bij concurrenten niet onopgevallen blijft. Zo maakt Albert Heijn (Ahold) zojuist bekend binnenkort te gaan starten met het bezorgen van warme maaltijden. In eerste instantie gaat het om de bezorging van vers bereid eten in een bepaald postcodegebied in Amsterdam via bezorgplatforms Thuisbezorgd.nl en Deliveroo.

Financiële agenda

  • 02:30 uur: CNY CPI + PPI
  • 13:30 uur: ECB Notulen
  • 14:30 uur: Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
  • 14:30 uur: Nieuwe huizenverkopen
  • 18:30 uur: FOMC-lid Bullard spreekt
  • 22:30 uur: FOMC-lid Clarida spreekt

Koersen (8:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27