Beurzen herstellen van slechtste week sinds 2 jaar

Wall Street beleefde afgelopen vrijdag wederom een volatiele handelssessie. Nadat richting het slot in Europa de verliezen voor de Amerikaanse indices opliepen richting de 3%, vond richting het slot toch een wonderbaarlijk herstel plaats. Uiteindelijk wist de Dow Jones 1,4% te stijgen. De winsten voor de S&P 500 en de Nasdaq waren vergelijkbaar, respectievelijk 1,5% en 1,4%.

Ondanks dit herstel beleefde zowel de Dow Jones als de S&P 500 de slechtste week sinds januari 2016. Gedurende de handel waren de indices nog hard op weg richting de zwakste week sinds oktober 2008, een beruchte maand. Uiteindelijk is dit dubieuze record afgewend. De breed samengestelde S&P verloor vorige week uiteindelijk ruim 5%.

Ondanks het herstel van vrijdag loopt de Amerikaanse yield vanochtend weer snel op. Terwijl verschillende analisten steeds wijzen over de kritische grens van 3% voor de 10-jaars Treasury, nadert de future op het Amerikaanse 10 jaars staatspapier wederom het belangrijke steunniveau.

Vorige week werd in de grafiek een bodem gevormd kort onder een stand van 120’200, oftewel een yield van 2,88%. Mocht deze doorbroken worden dan duurt het niet lang voordat de grens van 3% bereikt wordt.

De olieprijs kende vorige week ook de slechtste week sinds twee jaar. Uiteraard het tumult op de beurzen wereldwijd, maar ook de stijgende productie in de VS zette de prijs van het zwarte goud onder druk. Voor het eerst in 2018 noteert de Crude olieprijs weer onder een koers van $ 60 per vat.

Azië weet iets te herstellen

De Aziatische beurzen laten vanochtend een klein herstel zien na de forse verliezen die vorige week werden geïncasseerd. De Japanse index deed niet mee aan het herstel, de beurs was gesloten vanwege een nationale feestdag. Afgelopen vrijdag sloot de index wederom 2,3% lager en hiermee is de Japanse hoofdgraadmeter ruim 11% gecorrigeerd vanaf de high.

Uiteindelijk sloot de Shanghai Composite index 0,8% hoger. In de middaghandel noteert de Hang Seng op een mooie plus van 0,7%.

Europa opent hoger

Als gevolg van het opmerkelijke herstel op Wall Street van vrijdagavond, gaan de Europese beurzen vanochtend een hogere opening tegemoet. Terwijl de AEX-future op een plus van 1,2% wijst, is de DAX koploper met een winst van 1,8%.

De Duitse index had het dan ook zwaar te verduren in de afgelopen weken. Sinds de top van 23 januari corrigeerde de Duitse hoofdgraadmeter met ruim 12%.

Op individueel niveau gaat vanochtend de aandacht uit naar het aandeel Heineken. De Nederlandse bierbrouwer, waarvan de koers in de afgelopen jaren flink is opgelopen, mede door verschillende overnames binnen de sector, bracht zojuist de cijfers over 2017 naar buiten.

De operationele winst kwam uit op € 3,76 miljard, iets meer dan de verwachte € 3,65 miljard. De groei van het totale biervolume kwam met 3% iets lager uit dan de verwachting van 3,1% door analisten.

Dagelijkse advieswijzigingen

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27