TA: ‘BIG BANG, dus Foetsie?’

Deze week is het dan eindelijk zover. Het langdurige gesteggel over ‘brexit’ eindigt met een grote knal of het loopt allemaal met een sisser af? De koersgrafiek van de FTSE-100 index duidt op een impulsachtige daling (lees: crash). De grafiek van EUR/GBP toont zich in toenemende mate wispelturig.

FTSE-100 index vanaf maart 2009 + Elliott Wave golven en megafoonpatroon

Het NOS-journaal meldde zojuist dat 1000 miljard euro uit het Verenigd Koninkrijk wegstroomt. Zo’n bericht verrast niet, want de koersgrafiek van de FTSE-100 index toont typische kenmerken van een nadere uitverkoop in de Britse aandelenbeurs. Sinds de bodem in 2009 zijn vijf golven zichtbaar. Drie ervan zijn stijgend. Dat is consistent met de Dow Theorie eind 19e eeuw over bullmarktgolven. En dan is er in het rood de uitdijende zaagtandbeweging die op toenemende onrust wijst. In theorie is de opleving van golf 7 nu klaar. Sla acht op golf 8. Het megafoonpatroon slaat alarm.

EUR/GBP op dagbasis vanaf december 2018

Er worden wilde taferelen voorspeld in de valutamarkt ten aanzien van het Britse pond sterling. Het is genoegzaam bekend dat hedenavond in Londen door de politiek geschiedenis wordt geschreven. Alleen durft niemand de afloop te voorspellen. De koersgrafiek van EUR/GBP toont dit jaar een dalend trendkanaal. De euro wordt dus zwakker of het Britse pond sterling wordt sterker, het is maar hoe je bekijkt. Op dit moment zien we een proces van lagere toppen gevolgd door lagere bodems. De meest recente opleving in de afgelopen 24 uur is stukgelopen tegen de bodem van eind januari. De analyse is betrekkelijk eenvoudig. Een trend is intact, totdat het tegendeel wordt aangetoond. De dalende trendlijn in EUR/GBP wordt erg belangrijk in de komende uren.

AEX-index op uurbasis vanaf 25 februari 2019

Op 25 februari dit jaar werd een voorlopig hoogste notering bereikt bij een AEX-notering 544,88. Daarna toont de grafiek op uurbasis een proces van opeenvolgende lagere toppen en lagere bodems. De eerste weerstand wordt nu gevormd door de neerwaarts gebroken bodems rond 537. De rood gekleurde uurcandle die hedenochtend probeerde boven AEX 537 uit te stijgen werd direct geconfronteerd met verkoopdruk. Een nieuwe poging wordt ondernomen bij het opstellen van deze technische analyse blog, maar de recente neerwaartse versnelling geeft aan dat aandelenbeleggers een gedachte hebben die sterk doet denken aan ‘foetsie, wegwezen hier’.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27