TA: ‘BNP Paribas profiteert van rentestijging’

Het is vanuit een contraire beleggingshouding altijd extra opletten geblazen wanneer significante historische toppen (of bodems) onderwerp zijn van voorpaginanieuws. Het Financieele Dagblad registreert vandaag op de beurs een vliegende start en constateert dat de AEX op het hoogste punt gisteren sloot sinds de internetzeepbel. Bij een slotkoers op 563,04 is echter nog niet het intraday hoogste niveau uit 2007 gepasseerd (= AEX 563,98). Een opwaartse uitbraak in technische zin wordt pas betrouwbaar geacht wanneer de uitbraak twee aaneengesloten dagen op slotkoersbasis een feit is en/of de uitbraakmarge groter dan drie procent. Het wordt duwen en trekken, zo lijkt het vandaag.

AEX grafiek op uurbasis vanaf 10 oktober 2017

Volkswagen prefs vanaf 2015

De Europese automobielsector drukte in de eerste week van dit jaar het gaspedaal diep in. Over de koersontwikkeling van automobielconcern Volkswagen (de preferente aandelen) heeft deze week tot twee keer toe een opwaartse ‘wegrijd’-poging ondernomen, maar wordt daarbij gehinderd door een tweetal weerstandslijnen. Ook hier geldt nu dat een hogere versnelling mag pas worden verwacht bij een overtuigende verdere prijsstijging. De kansen hierop zijn – kijkend naar het meerjarige stijgende trendkanaal van de laatste twee jaar – voor de korte termijn beperkt, maar na een correctie kansrijker.

BNP Paribas maandgrafiek vanaf 1998

Rentestijgingen in het lange segment van de kapitaalmarkt worden vaak gunstig beoordeeld voor de banksector. Kort geld aantrekken en lang geld uitlenen kan lucratief worden als het verschil ertussen toeneemt. De Europese banksector lijkt in 2018 te kunnen profiteren, mits het positieve sentiment op de beurs niet omslaat. De langetermijngrafiek van het bankaandeel BNP Paribas is in de eerste helft van 2017 opwaarts uitgebroken boven de koerstoppen van de kalenderjaren 2010 t/m 2016. De klassieke terugval oogt in het vierde kwartaal van 2017 voltooid. De stijging in de eerste handelsdagen van dit jaar zijn bemoedigend voor de opwaartse kansen.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing. 

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Neemt uw beleggen ook serieus?

Kies voor LYNX

Ontvang tijdelijk
€ 250
transactietegoed
Profiteer direct
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.