Brexit concessies duwen AEX omhoog & aandeel Boeing

De onrust in de markt was gisteren plotseling verdwenen, beleggers durfden weer optimistisch te zijn en de indices schoten omhoog. Vooral risicovolle investeringen waren in trek wat ook terug te zien is aan de uitstekende prestatie van de NASDAQ. De technologie-index steeg maar liefst 2,02% en kwam uit op 7.558 punten. De S&P 500 deed het ook goed met een winst van 1,47%, maar de Dow Jones Industrial index bleef achter met een winst van 0,79%. Dit was voornamelijk de schuld van Boeing dat een tweede 737 uit de lucht zag vallen.

De risicobereidheid zien we ook duidelijk terug in het aandeel Nvidia. Overnames worden namelijk meestal niet goed ontvangen, maar de $ 6,9 miljard die Nvidia uitgeeft aan Mellanox Technologies zien beleggers als een goede investering. Het aandeel Nvidia steeg namelijk met 7%, waardoor het bedrijf zelf meteen $ 6 miljard meer waard is geworden op de beurs.

Het was echter zeker niet enkel Nvidia dat de NASDAQ omhoog trok. De stijging was breed gedragen en ook Microsoft (+2,0%), Alphabet (+2,55%), Amazon (+3,07%) en Apple (+3,46%) presteerden bovengemiddeld. Vooral de sterke stijging van het aandeel Apple mag toch wel verrassend genoemd worden. Dankzij de sterke stijging breekt het aandeel technisch gezien uit en staat het nu op $ 178,90 per aandeel. Wanneer we Apple met de NASDAQ vergelijken, zien we dat ze het op jaarbasis bijna hetzelfde presteren. Apple liep vorig jaar wat harder op en zakte verder in, maar lijkt de achterstand nu grotendeels goed te hebben gemaakt.

Aandeel Boeing in zwaar weer

Het aandeel Boeing is de afgelopen jaren omhoog geschoten, zeker nadat nieuwe dure vliegtuigen ontwikkeld waren en de vrije kasstroom zichtbaar werd. Er lijkt echter een kink in de kabel gekomen door twee elkaar opvolgende ongelukken met de Boeing 737 MAX. Nu twee van deze vliegtuigen vrij snel achter elkaar uit de lucht vallen, beginnen instanties maatregelen te nemen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) geeft aan dat de vliegtuigen van Boeing nog steeds veilig zijn, maar verwacht wel medio april een update.

Instanties in andere landen gaan rigoureuzer te werk. Zo mogen in China, Indonesië en Singapore deze toestellen niet meer vliegen en worden ze aan de grond gehouden. Dit zorgt vanzelfsprekend voor een hoop ongemak, maar de instanties durven het risico niet te nemen. Het aandeel Boeing verloor gisteren 5,33% op een bijzonder sterke beursdag. Mochten de problemen bij Boeing aanhouden dan kan dit mogelijk concurrent Airbus in de kaart spelen. De concurrent moest eerder het project met de A380, de superjumbo, afschrijven, maar kan nu mogelijk profiteren van misstappen bij de concurrent. Wanneer we naar de grafiek kijken valt op dat de verliezen gisteren eerst nog een stuk groter waren, bovendien staat het aandeel voor dit jaar nog steeds behoorlijk in het groen ondanks de huidige problemen.

29 maart komt dichterbij

De deadline voor de brexit nadert snel. Het uitblijven van een akkoord drijft bedrijven tot wanhoop, maar nu lijkt er toch weer een nieuw akkoord te zijn tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De laatste concessies moeten vooral de problemen in Noord-Ierland aanpakken. De enige landgrens die het Verenigd koninkrijk heeft ligt namelijk aan Ierland en Noord-Ierland heeft een nogal gewelddadige geschiedenis en niemand wil dat geweld opnieuw aanwakkeren. Of deze toezeggingen genoeg zijn om het Britse parlement vandaag te overtuigen moet nog blijken. Het Britse pond reageert in ieder geval duidelijk positief. De euro verliest vandaag 0,31% tegen het Britse pond, wat laat zien dat beleggers meer willen betalen voor Britse ponden. Hierdoor wordt het aansterken van de euro weer ongedaan gemaakt. Mocht er echter alsnog geen akkoord komen, dan zal deze relatief kleine winst snel weer verdampt zijn.

Europese beurzen kleuren groen

De mooie resultaten van gisteren worden vandaag meegenomen. Daarnaast profiteren de beurzen in Europa natuurlijk enorm van de hoop die nu wederom opleeft met betrekking tot de brexit. We zien dat de beurzen in Azië al goed presteren, waarbij vooral de Japanse Nikkei opvalt met een winst van 1,79%. Hiernaar kijkend vallen de Europese standen van de futures voorbeurs wat tegen. Vooral de winst van 0,35% van de AEX is niet heel sterk te noemen. De DAX daarentegen profiteert aanzienlijk meer en staat 0,63% hoger. Toch zijn deze hogere koersen een duidelijk positief signaal. Zeker wanneer naar de grafiek gekeken wordt, lijkt het erop dat de stijgende trend niet echt verlaten wordt en de AEX index afgeketst is op zijn steun.

Alle vierde kwartaalcijfers op een rij.

Check hier wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen. 

Financiële agenda

  • 00:50 uur: JPY BSI Index Sentiment van Grote Producenten
  • 13:30 uur: VS Kern Consumenten Prijs Index (CPI)
  • 16:00 uur: VS 10-jaar Note Veiling

Koersen (8:05 uur)

 

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27