Brexit-deal van Theresa May opnieuw weggestemd & EU sluit luchtruim voor Boeing 737 MAX

China en Indonesië schrapten als eerste vluchten met het toestel van Boeing dat afgelopen weekend voor de tweede keer betrokken was bij een fataal ongeluk. Sinds gisteravond wordt de Boeing 737 MAX ook niet meer binnen de EU toegelaten. In totaal staat nu twee derde van alle 737 MAX vliegtuigen ter wereld aan de grond. Opvallend genoeg zien de VS nog geen reden om het toestel aan de grond te houden. Beleggers voorspellen verder onheil, want het aandeel verloor gisteren wederom ruim 6%. Onder andere Lion Air heeft zijn bestellingen bij Boeing al opgeschort. Er zijn nog honderden vliegtuigen in bestelling bij Boeing waardoor de mogelijke financiële schade enorm is. Het aandeel is overigens een zwaargewicht in de Dow Jones index, waardoor deze gisteren 0,38% lager sloot. Het aandeel heeft in de breed samengestelde S&P 500 slechts een weging van 0,9%, dus de S&P 500 wist wel 0,30% hoger te sluiten onder aanleiding van Alphabet (+1,47%) en Apple (+1,12%). Technologie-aandelen behoren met een gemiddelde stijging van 15% in 2019 wederom tot de sterkste sector. De NASDAQ-100 sloot gisteren 0,52% hoger op 7.201 punten.

 

Azië omlaag

De Nikkei 225 index is 0,99% lager gesloten op 21.290 punten. De Japanse machineorders daalden in januari met 5,4% ten opzichte van een maand eerder. Het was de grootste afname in vier maanden. De Chinese beurzen gingen eveneens hard omlaag ondanks dat de OPEC vannacht bekendmaakte de olieproductie verder te verlagen. De Chinese luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific klom zelfs 2,3% na publicatie van de resultaten. De Shanghai index staat momenteel 1,44% lager en de HSI index noteert op een verlies van 0,57%. Onzekerheid over de handelsoorlog en de Brexit drukten op het sentiment.

Europa opent lager na weggestemde Brexit-deal

Gisterenavond was het weer zover. Het Britse parlement stemde over de nieuwe deal van Theresa May. Haar brexit-deal werd wederom weggestemd, dit keer door 391 parlementariërs. 242 stemden voor haar voorstel. De Britten kunnen het niet eens worden over een zogenoemde ‘backstop’. De backstop is de regeling die een ‘harde grens’ moet voorkomen tussen Ierland en Noord-Ierland. Als er nu niets gebeurd dan verlaat het VK de EU op 29 maart zonder deal. Een chaotische brexit zonder afspraken dus. Vandaag zal het Britse parlement stemmen over de mogelijkheid van een no-deal brexit. Indien deze wordt verworpen dan zullen de Britten donderdag stemmen over een uitstel van de brexit. May moet daarvoor echter toestemming vragen bij de EU. Brussel is echter klaar met het VK, het geduld begint op te raken.

De onzekerheid drukt op de Europese beurzen die een lagere opening tegemoet gaan. De AEX future noteert 0,28% lager vlak onder de 532 punten. De DAX doet het met een verlies van 0,42% nog slechter. Het lijkt een rode dag te gaan worden, de Amerikaanse futures staan momenteel ook zo’n 0,15% lager. De in Duitsland genoteerde bedrijven Adidas en E-ON komen vandaag nog met de kwartaalcijfers naar buiten. Verder krijgen we vanmiddag cijfers uit de VS over de duurzame goederenbestellingen en de bouwuitgaven.

Alle 4e kwartaalcijfers op een rij

Check hier wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen.

Financiële agenda

  • 08:00 uur: EU Industriële Productie
  • 13:30 uur: VS Duurzame goederenbestellingen
  • 13:30 uur: VS PPI
  • 15;30 uur: VS Ruwe Olievoorraden

Koersen (08:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27