TA: ‘Bull/Bear gevecht nog gaande’

Technische analyse is meer kunst dan wetenschap. Er is geen eenduidige standaard, laat staan indicator, die gebruikt kan worden om de toekomstige trend op de juiste manier te voorspellen. Het enige wat beleggers/traders kunnen doen, is het maken van een bewuste keuze op basis van de beschikbare technische hulpmiddelen en zelf bepalen om de uitkomst te respecteren of te negeren.

S&P 500 index + 20/120-daags simpel gemiddelden

De combinatie van een 20-daags simpel gemiddelde met een 120-daags simpel gemiddelde is de persoonlijke keuze van ondergetekende technisch analist, om een balans te vinden tussen de korte termijn en de lange termijn.

De opwaartse kruising van de beurskoers in de S&P 500 index boven het afgeleide stijgende 120-daags koersgemiddelde geeft aan er sprake is van een bodemproces, waarmee lange termijn beleggers hun voordeel kunnen doen. Een formele bevestiging zou volgen bij een opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Er is nu sprake van een bullish overgangsfase in Wall Street, maar er is nog een extra zetje nodig om de volle overtuiging te krijgen dat de stieren weer door de handelsstraat rennen.

Euro Stoxx 50 index op weekbasis + 4/24-weeks gemiddelden + DMI(14) + Stochastics(8,5)

In de Euro Stoxx 50 index toont de combinatie van de beurskoers boven het 4-weeks gemiddelde en 24-weeks gemiddelde een prikkel om ook weer bullish te worden. Het probleem is echter dat de Directional Movement Indicator voor het herkennen van trending marktsituaties erg veel lijkt op de opleving eind 2015. Daarbij komt dat de stochastics trading indicator overgekocht is.

Deze combinatie zorgt voor gemengde gevoelens over de duurzaamheid van het ingezette koersherstel in deze Europese beursbarometer.

AEX-index vanaf 19 maart 2018

Tot slot weten beleggers met enig historisch besef dat de koerstop uit 2007 deze week weer is opgezocht. Het hoogste niveau uit juli 2007 op 563,98 is deze week niet gepasseerd en het herstel toont overeenkomsten met de opleving in oktober 2007 toen de AEX-index begon te haperen in het zicht van de koerstop.

Deze aarzeling zien we nu terug in de intraday dagcandle, waarbij de openings- en slotkoers vallen binnen de bandbreedte van de vorige handelsdag. Deze aarzeling in het zicht van een historische meerjarige weerstand geeft op z’n minst een reden om die ‘gaps should be filled’-gedachte niet zomaar onder druk van de laatste rally vaarwel te zeggen.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27