CFO van Huawei opgepakt en OPEC vergadert in Wenen

De Amerikaanse beurzen bleven gisteren gesloten. George Bush sr. werd begraven en Trump kondigde daarom een dag van nationale rouw aan. Vandaag gaan de markten echter weer door met handelen en er valt dan ook genoeg actie te beleven. Op dinsdag kregen aandelen al een flinke dauw omlaag, maar ook nu staat de S&P 500 future ruim 1% lager. De Nasdaq doet daar nog een schepje bovenop met een verlies van 1,5% voorbeurs. De Nasdaq-100 is hard afgeketst, waardoor opnieuw een lagere top is ontstaan. Het patroon van lagere toppen duidt op aanhoudende verkoopdruk.

Gaat OPEC voor prijsherstel zorgen?

Alle ogen zijn vandaag gericht op de olieprijs. Vandaag gaat de organisatie van olie-exporterende landen om de tafel voor de halfjaarlijkse vergadering. De OPEC vergadert in het mooie Wenen, maar de vergadering zal alles behalve soepel verlopen. Qatar stapt er binnenkort uit, de kroonprins van Saoedi-Arabië wordt verdacht van de moord op journalist Khashoggi, en Trump eist min of meer een lagere olieprijs. Met de sancties tegen Iran kreeg de Amerikaanse president zijn zin. De olieprijs is sinds de top in oktober ruim 30% gedaald, maar dat merken de olie producenten wel in de portemonnee. Momenteel is er een overschot van ruim 1 miljoen vaten per dag. De verwachting is dat het overschot voor een groot deel kan worden teruggedrongen door middel van een productiebeperking. De OPEC-landen moeten daar vandaag dan wel samen afspraken over maken, en zich er aan houden.  De Amerikaanse president Donald Trump heeft het oliekartel opgeroepen de productie niet te verlagen.

Technisch ligt de olieprijs er belabberd bij. Een doorbraak boven de weerstand rond $ 54,50 is nodig om ruimte vrij te maken voor verdere stijging.

Aandelen in Azië afgestraft

In China zijn aandelenbeurzen opnieuw het haasje. Alsof er nog niet genoeg problemen waren, werd vannacht ook nog eens bekend dat de CFO van Huawei op 1 december is opgepakt in de Canadese stad Vancouver. De financieel directeur zou de Amerikaanse sancties tegen Iran hebben geschonden. Waarvoor de CFO van Huawei en zijn dochter precies zijn opgepakt is nog niet bekend. Uiteraard is de arrestatie niet bevorderlijk voor de toch al erbarmelijke (handels)relatie tussen de VS en China. De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen, waarbij ze handelen in strijd met de Amerikaanse exportwetten en sancties. Huawei is het op twee na grootste smartphonebedrijf ter wereld. Huawei zelf is niet beursgenoteerd, maar haar toeleveranciers kregen flinke klappen. Zo verloren AAC Technologies Holdings Inc. en Sunny Optical Technology Group ruim 6% aan beurswaarde.  ZTE Corp, een multinational op het gebied van telecommunicatie verloor ruim 5%.

De Hang Seng index staat momenteel 2,69% lager en ook de Shanghai index kijkt tegen een flink verlies aan van -1,68%. Ook in Japan weten beleggers het kruit niet droog te houden, de Nikkei 225 index staat 1,91% lager.

Europa gaat lager openen

In Europa gaan we opnieuw een rode dag tegemoet. De futures van de AEX en de DAX staan ruim 1% lager. De AEX gaat openen rond de 510,8 punten en de DAX opent net boven de steun rond 11.080 punten. Alle ogen zijn uiteraard gericht op de uitkomst van de OPEC-vergadering, die belangrijk is voor aandelen als Royal Dutch Shell en SBM Offshore. Ook krijgen beleggers een reeks aan macro-economische data te verwerken, die gisteren werden uitgesteld. Op het Damrak staat PostNL in de schijnwerpers. De postbezorger heeft in aanloop naar pakjesavond een recordaantal van circa 12 miljoen pakketten verwerkt in zijn distributiecentra. Volgens PostNL was het cijfer hoger dan verwacht.

De AEX blijft technisch zeer zwak. De Amsterdamse beurs is wederom hard afgeketst op de bovenkant van de dalende trend. Zolang de AEX onder de 533 punten blijft, is het technische beeld negatief en moeten we rekening houden met verkoopdruk. Het laatste vangnet ligt rond de 500 punten. Indien de index daar onder zakt, gaat het luik open.

Financiële agenda

  • Hele dag: OPEC-vergadering
  • 08:00 uur: DE Fabrieksorders
  • 14:30 uur: VS Handelsbalans
  • 14:30 uur: VS Jobless claims
  • 16:00 uur: VS ISM-Inkoopmanagersindex (PMI)
  • 16:00 uur: VS Fabrieksorders

Koersen (8:25 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27